Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sanal dünya sizi aldatıyor

Sanal dünya sizi aldatıyor

Geçtiğimiz hafta, tanımadığı kişilerle chatleştiği için eşini öldüren bir adamın, hazin hikâyesini okudum. Adam öldürmenin hiçbir gerekçi olamaz ve öldüren kişinin ruh sağlığı sorgulanmalıdır. Ancak bütün bunlara rağmen şu soruları sormadan da edemiyorum: bir insan gece yarısı hiç tanımadığı kimselerle konuşmak ister mi ya da neden ister? Bu tanıdığın, değer verdiğin bir kişi ile yaptığın sohbetin yerini tutar mı? Ya da, kişi evliyse bu sohbeti eşiyle çocuklarıyla yapmak yerine neden sanal dünyayı seçer? Chat yapan ve sanal bir dünyaya taşınan bu insanları nasıl kurtarabiliriz? Öncelikle şunu ifade edelim, sanal dünya gerçek hayattan farklı olduğu için insanlara daha cazip geliyor. Bunun üç nedeni var: Birincisi, burada tanıştığınız kişiler kendilerini olduğu gibi değil, sizin istediğiniz gibi tanıtıyorlar. İkincisi, kişi istediğinde konuşuyor, istediğinde bu kişiyi bırakıp bir başkasına yöneliyor ve bu ona daha kolay geliyor. Üçüncüsü, gayri meşru ilişkileri kışkırtan ve insanları yozlaştırma işlevi gören medya yediden yetmişe her kesimi etkiliyor. Bu sorunların şimdilik bizlerin hayatında yeri olmayabilir ama kapımızın eşiğinde bir tehlike çemberi var. Çocuklarımız torunlarımız komşumuz ya da insanlarımız bu çemberin içinde ise bundan bana ne diyemeyiz.

Açıkcası aileyi tehdit eden bir sorunu ortadan kaldırabilmek için resmi ve gayrı resmi kurum ve kuruluşlar birlikte çalışmalı ve çocuklar manevi iklimle hayata hazırlanmalıdır. Şimdilik bu konuyla ilgili çalışmalar sadece proje aşamasında. Ancak, Çhet kurbanı gençler, evli kadın ya da erkekler, çocuklar kurban olmaya devam ediyorlar.

Sanal ilişkilere meyleden insanların büyük bir çoğunluğu, yalnızlık, çaresizlik, maneviyatsızlık boşluk ve anlamsızlık duygusu içinde yaşıyorlar ve bu boşluğu sanal ilişkilerle doldurmaya çalışıyorlar. Ancak internet başında kurulan sanal ilişkilerin bu insanlara huzur verdiğini hiçbir zaman göremezsiniz.

Sorunun çözümü için,

Aile içi ilişkiler güçlendirilmeli,

Aile bireylerinin maneviyatı güçlendirilmeli

Boş zamanları hayırlı işler peşinde tüketmenin bir sorumluluk olduğu bilinmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi