Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Büyüklerin her söylediği doğru mu?

Büyüklerin her söylediği doğru mu?

Taklit öğrenme yöntemlerinden biridir. Ancak taklit edilen şey, sorgulanmalı, ayıklanmalı ve imanın süzgecinden geçirilmelidir. Nitekim Allah Kitabında "Onlara Allah'ın indirdiğine uyun denildiği zaman onlar "hayır" biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz yola uyarız" dediler. ( Bakara, 2_170) buyurur.

İyi şeyler taklit edilebilir, ancak sapıklığa dalalete götürecek eylemler hiçbir şekilde taklit edilemez. Ne yazık ki, insanın doğasında geçmişten getirdiklerini, hiç sorgulamadan, düşünmeden, akli ve iradi yeteneklerini kullanmadan almaya ve bunlara bağlı kalmaya eğilim var. Ama Allah aklınızı kullanın ve doğru olana tabi olun diyor.

Vahiy insanların gönüllerine indiğinde, Hazreti Peygamber dinin tebliğini yapıyor ve insanları İslama çağırıyordu. Ama müşrikler atalarımızı ne üzere bulduysak ona tabi oluruz" demişlerdi. Bu insan için tehlikeli ve karanlık bir düşüncedir. Çünkü kişi burada kendi iradi seçimini kullanmaz, Allahın ne dediğini değil büyüklerin ne düşündüğünü dikkate alır. Oysa kendi eliyle kendi kuyusunu kazmaktadır ama göremez.

Evlilik ve aile hayatında da insanlar büyüklerden devraldıkları yanlış düşünce kalıplarının kurbanı oluyorlar. Hiç sorgulamadan modelledikleri için bunun farkına bile varamıyorlar. Mesela "kadının karnından sıpayı sırtından sopayı eksik etmeyeceksin", "Kızını dövmeyen dizini döver", " Dayak en geçerli akçedir", "Ya benimsin ya toprağın" gibi çarpık söylemler insanların eşleriyle ve çocuklarıyla ilişkilerini doğrudan etkileyebiliyor. Neden? Çünkü kişi ebeveyninin hata yapmayacağına inanıyor ve onların söylemlerini davranışsal olarak gösteriyor. Körükörüne inandığımız şeylerde hataya düşme riskimiz daha yüksektir. Çünkü burada doğru yanlış ayırdı yapılmamıştır.

Eskilerin eylem ve söylemlerinin kurbanı olan kişiler onların hata yapmayacağını düşünürler. Oysa insan hata yapar, hatadan döner ve hataya saplanır. Çünkü insandır, dolayısıyla bizlere sunulan şey ne olursa olsun sorgulamalı, İslam'ın renklerini taşımıyorsa hayatımızdan ayıklanmalıyız. Bu büyüklere bir saygısızlık değildir. Çünkü bizler önce Allaha kul olmakla sorumluyuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi