Erdal Şafak

Erdal Şafak

AmbargoSABAH'TAN MEKTUP

AmbargoSABAH'TAN MEKTUP

İkinci Dünya Savaşı 67 yıl önce bugün sona erdi. Ne var ki, bir gün sonra, 8 Mayıs 1945'te açıklandı. Neden?
Çünkü 7 Mayıs 1945'te ABD-İngiltere-Fransa orduları Almanya'ya teslim anlaşmasını imzalattı. Ertesi gün ise Sovyetler Birliği.
Ve Stalin'i kızdırmamak, daha doğrusu onurlandırmak için Kızıl Ordu'nun Berlin'de Nazi ordularına imzalattığı teslim anlaşması, Avrupa cephesinde İkinci Dünya Savaşı'nın sonu kabul edildi.
***

İki ateşkes arasındaki günde bir gazeteci hayatının sonuna kadar travmasından kurtulamayacağı bir trajedi yaşadı. Öyküsü ilginç.
7 Mayıs 1945 Pazartesi, Türkiye saati ile 03.41. Fransa'nın Reims kentindeki bir okulun salonunda Hitler Almanyası'nın orduları kayıtsız şartsız teslim anlaşmasını imzaladılar. ABD Başkanı Harry Truman ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill, ertesi gün Berlin'de Kızıl Ordu'nun ikinci teslim anlaşması imzalatmasına imkân sağlamak için, Reims'teki anlaşmaya ambargo koydular: "36 saat süreyle kamuoyuna açıklanmayacak."
Teslim anlaşması törenini 17 Amerikalı gazeteci izledi. Aralarında "Associated Press" (AP) muhabiri Edward Kennedy de var.
Kennedy öfkeyle kıvranıp duruyordu: "Bir gazetecinin kariyeri boyunca bir kez önüne çıkacak bir tarihi habere nasıl ambargo konabilir?"
Sonunda dayanamadı ve AP merkezine haberi "Flaş" uyarısıyla geçti. Ajans da rakiplerini atlatmanın coşkusuyla servise koymasın mı! Tabii kıyamet koptu. Anlaşmaya tanık olan ve ambargoya uyan diğer Amerikalı gazeteciler Kennedy'yi ihanetle suçladılar. Müttefik Orduları Başkomutanı Dwight Eisenhower'in emriyle AP haberlerine Avrupa'da sansür uygulandı. Yani, silahların sustuğu Avrupalılar'dan gizlendi.
Bitmedi; Kennedy derhal Fransa'dan sınırdışı edildi.
Bitmedi; AP yönetimi Kennedy'nin işine son verdi.
Hayatı alt-üst olan Kennedy ondan sonra ancak taşra gazetelerinde iş bulabildi ve 1963'te bir trafik kazasında öldü. 58 yaşındaydı.
***

Gel zaman, git zaman... Aradan 67 yıl geçti. Ve geçen hafta AP'nin patronu Tom Curley, Edward Kennedy'nin kızı Julia Kennedy Cochran'ı arayıp 7 Mayıs 1945'te babasına yaptıkları haksızlık için resmen özür diledi. "Babanızın" dedi Curley, "Askerlerin hayatını korumak kaygısıyla değil, tamamen siyasal nedenlerle konan ambargoya uymaması doğruydu..." Ve ekledi: "Savaş bittiyse, bunu duyurmamazlık edemezsiniz. Böyle bir müjdeyi tüm dünya en kısa sürede öğrenmeli..."
Bir şey daha ekledi Curley: "Babanızın işine son verilmesi korkunç bir hataydı. İktidara direnen gazetecilerin simgesi haline gelen babanızın anısı önünde saygıyla eğiliyorum..."
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle efendim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Şafak Arşivi