Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Ebabiller hazırlanıyorlar

Ebabiller hazırlanıyorlar

Bu makaleyi okumadan ya da okuduktan sonra bir tefsir kitabından Fil Suresi'ni okumanızı tavsiye ediyorum. Çünkü konumuz bu surenin faili hakkındadır.

Ebrehe kendisinden önce gelen Firavun, Nemrut ve Seddatlardan birisi. Bilinmesi ve akıbetinden ibret alınması için Kur'an-ı Kerim'de hakkında müstakilen bir sure vahyolunmuştur. Kimdir bu adam, şöyle bir irdeleyelim.

Ebrehe, Hıristiyanlık dinine aşırı derecede bağlı olan birisiydi. Muharref Hıristiyanlığı yaymak için canhıraş çalışıyordu. Bunun için Yemen'in San'a şehrinde muhteşem bir kilise yaptırdı. Bütün Arapları Kâbe yerine bu kiliseyi tavaf etmelerine zorladı. San'a şehrini ticari ve dini bir merkez yapmak istiyordu. Arap âlemi Ebrehe'nin bu teklifini reddetti. O da Kâbe'yi yıkmak üzere harekete geçti. Mekke üzerine büyük bir ordu ile yürüdü. Ordunun önüne "Mahmud" isminde bir fil de kattı. Önündeki engelleri aşarak Taif'e kadar geldi. Oradan aldığı Ebu Rigal adlı kılavuz ile Mekke yakınlarındaki Muğammes'e gelip konakladı. Etraftaki develeri yağmalattı.

Gasp edilen develerin arasında Peygamberimiz'in dedesi Abdülmuttalib'in dedesinin develeri de vardı. Gidip develerini Ebrehe'den istedi.

Ebrehe: "Ben sizin mâbedinizi yıkmaya geldim. Sen develerini istiyorsun" deyince Abdülmuttalib:

"Develerin sahibi benim. Ben onları korumakla mükellefim. Kâbe'nin sahibi vardır. O da onu korur", diye cevap verdi. Develerini alıp Mekke'ye döndü. Kâbe'ye vardı. Allah'a duâ etti.

Ertesi gün ordusuna hücum emri veren Ebrehe önce fili yerinden kaldıramadı. Kâbe'ye harekete çabaladıkları sırada Allah (c.c.) deniz tarafından Ebabil kuşlarını sevketti. Ebabil kuşları ordunun tepelerine taş yağdırdı.

Bu taşlarla ordu mahvedildi. Ebrehe canını zor kurtardı. Yemen'e döndü. Sonra da 571 yılında öldü. Rivayete göre bu olaydan 50 gün sonra da âlemlere rahmet Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimiz doğdu.

Çağımızın Ebreheler bu olayları bilmiyorlar. Duyanları da inanmıyorlar. Eğer inanmış olsalar insanlık için çok güzel olacak. Helakleri gelince onlar da anlayacaklar ama maalesef zaman tükenmiş olacak.

Ebrrehe'den önce Firavunlar geldi. Onlardan önce Nemrutlar geldiler. Hepsi yerin dibine geçtiler. Onlar gittiler azap ve ızdıraplarını çekiyorlar. Bunlar da gidecekler, aynı akıbete mâruz kalacaklar. Onların dünyadaki temsilcileri dünyayı ateşe vermeye hazırlanıyorlar. Kimse göz ardı etmesin ki, Ebabil kuşları da hazırlık yapıyorlar. Buna dünya bir defa daha şahit olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi