Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kayıp çocuklar

Kayıp çocuklar

Adalet Bakanlığı Pozantı'daki kötü muameleden sonra çocuk mahkumlar için geliştirilen yeni projeyi açıkladı. Bakanlığın açıklamalarına göre, proje aktive edildiğinde cezaevleri kapatılacak ve bunun yerine eğitim evleri açılacak. Hırsızlık, adam yaralama, gasp gibi suçlara karışan ve on sekiz yaşın altında yer alan çocuklar eğitim evlerinde eğitime tabi tutularak topluma katılacaklar. Çocuklar burada tek kişilik odalarda ebeveyniyle birlikte kalabilecekler..."

Cezaevlerindeki gençlerin durumu dikkate alınarak hazırlanan sözkonusu çalışma desteklenmesi gereken bir proje. Ancak suça bulaşmış çocukları tek başına ele almak yeterli değildir. Çalışmanın içine mutlaka, gençleri suça iten sebepler dahil edilmeli ve aile sorunları teferruatlı bir şekilde irdelenmelidir. Gerekli destek sağlandıktan sonra bu çocuklara anne babaları geri verilmelidir. Köksüz bir ağacın ayakta kalması mümkün olamayacağı gibi aile desteğinden yoksun bir çocuğun da hayatta tutunması zor olacaktır.

Toplumun manevi dokusu bozuldukça aile kurumu yıpranıyor ve yıpranan aile bir süre sonra dağılıyor. Çünkü evlilikler başlangıçta sağlam temeller üzerine kurulmuyor. Günümüz insanı ilişkilerini çıkar üzerine kuruyor ve sürekli alan taraf oluyor. Aileyi yaşantısı ise verici olmayı, sabrı ve sadakatı gerekli kılıyor. Bu değerlerin zayıflaması ailede çatışmaları kaçınılmaz kılıyor. Çatışmalar eşlerin birbirlerinden uzaklaşmalarına ve çocuklarla ilişkilerinin zayıflamasına neden oluyor. Yaşanan sorunlar büyüdükçe büyüyor ve boşanmalar başlıyor. Boşanmaların en büyük mağduru ise çocuklar oluyor. Dağılan ailelerin çocukları suça daha eğilimli hale geliyor. Çünkü çocuk hayatın en kritik döneminde ebeveyninin desteğinden mahrum kalıyor. Ailenin dağılmasıyla, sevgi, beslenme, korunma, güven, değerli olma, onaylanma gibi ihtiyaçlarını karşılayamayan çocuk ebeveyninin nezdinde bütün topluma öfke besliyor. Gençlerin ebeveyniyle hesaplaşması toplumun aleyhine oluyor. Çünkü genç, artık intikam almaya kalkıyor ve her türlü suça eğilimli hale geliyor. Bu nedenle çözüme aileden başlamak gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi