Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Birkaç dakika düşünmez misiniz 1

Birkaç dakika düşünmez misiniz 1

Bir düşünür, " büyük düşünceler büyük yüreklerden doğar" der. Yürekten beslenen ve akılla şekillenen düşüncelerin hayata davetini ve geçişini sağlamak ise insanın içsel yolculuğa çıkması ve tefekkür etmesiyle mümkün olabilir. . Büyük düşünceler, büyük eylemler, büyük meseleler, büyük zaferler insanın akıl gönül irtibatı kurmasıyla şekillenir. Gayret ve cehd etmekle ortaya çıkar.

Bunun için tarihte iz bırakan önemli şahsiyetlerin, ilkeli hareket ettiklerini ve sorun ile çözümü çevreleyen bir düşünce ve tefekkür eyleminin içinde olduklarını görürsünüz. İnsanlar, kendileriyle baş başa kalarak hayatı sorgularlar, varlık sebeplerini, nesne-obje ilişkilerini anlamaya ve varlığın mahiyetini kavramaya çalışırlar. Yalnızlığa çekilirler. Bu tür yalnızlıklar insanı kendine getirir. Çünkü kişi iç dünyasına yaptığı yolculukta kendini görür, yeteneklerini keşfederek, yeri ve sorumlulukları çerçevesinde faydalı işlere imza atar.

Hazreti Peygamber, Risaletten önce inzivaya çekilirdi. Günler süren bir tefekkür ve derin düşünceler içinde şehre indiğinde, Mekke'den tüm dünyaya insanlığın içinde bulunduğu girdabın durum analizini yapar ve insanlara yol gösterirdi. Hazreti Peygamber işte böyle bir zamanda vahiyle muhatap olmuş ve Risalet sorumluluğunu üstlenmişti.

Bazen kendinizi karanlık bir tünelde hissedersiniz. Yürümektesinizdir ama yolunuzda sağlı sollu karanlık dipsiz uçurumlar vardır. "Düşmekten" ve "Düşünmekten" korkarsınız. Bu durumda sizi koruyacak, düşmeden sendelemeden, kararlı adımlarla yürümenize yardımcı olacak meşaleniz imandır. Düşünmek ve akıl etmek" gibi bir eylem ile "iman" gibi bir cevher buluştuğunda "düşmekten" korkmazsınız. İnandığınızı güçlendirmek ve dinamik hale getirmek için tekrar ve tekrar tefekkür edersiniz.

Yani, içinize yaptığınız yolculukta, kendinizi bulur, sorumluluğunuzu idrak eder ve istikamet üzere olmaya gayret edersiniz. Düşünmeye vakit ayırdığınızda aklınız, idrakiniz iradeniz imanın kapısına doğru yol alır ve hakikat çizgisinden ayrılmadan yürümeye devam edersiniz.

Birkaç dakika düşünmek, bir tefekkür yolculuğuna çıkmak kurtuluşunuza vesile olabilir. Zira bu ibadetler vesilesiyle uzun bir zaman sonra erişeceğiniz mevkiye sizi daha kısa bir kestirmeden ulaştırabilecek durumdur. Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Kimim? Neyim? Gibi üç-beş yaşlarında sorduğunuz o masum soruları erişkin bir insan nazarıyla yeniden sorar ve esaslı cevaplar alırsınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi