Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bilgi, inanç, para ve silah...

Bilgi, inanç, para ve silah...

Dünya dört güç ekseninde dönüyor. Bilgi, inanç, para ve silah... Küreselleşme, tek tip insan ve tek tip kültürü baz aldığından, bilgiyi maddiyata endeksliyor. Fakat vahye dayalı bilgi, insanın bütününe hitap ettiğinden nesnel bilgiden farklıdır ve hiçbir şeyden etkilenmez.

Bugünün dünyasında, okumuş, kariyer sahibi insanlara aydın kişi deniyor. Peki o halde cahil kimdir? Modern insan, mektep görmeyen mürekkep yalamayan kimseye cahil gözüyle bakıyor ve bu insanları cahil kişi olarak niteliyor. Oysa cahil, varlık karşısında yerini bilmeyin Halik karşısında da haddini bilmeyendir. Her mektep bitirmiş insan yüzde yüz iyi her mektep bitirmemiş kişi de kötü anlamına gelmez. Bu yanlış bir algı olur. Dünya ölçeğinde işlenen cürümlere ve şiddetin dağılımına baktığınızda bunu anlayabilirsiniz. Yani cahil, sadece okuma yazma bilmeyen kişi demek değildir, Allah'ı bilmeyen, onun dininden haberdar olmayan ya da uzak kalan inanmayan kişidir. Şair Mehmet Akif Ersoy bu gerçeği şu dizeleriyle ifade eder: "Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır, fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır, Yüreklerden çekilmiş farz edilsin havf_ı Yezdan'ın ne irfanın kalır tesiri katiyen ne vicdanın

Cahil Allahtan korkmayan, haddini bilmeyen kişidir. Dolayısıyla silah ve bilgi bu kişinin eline geçtiğinde toplumun maddi ve manevi zenginliklerinin katledildiğini görürsünüz. Kimisi okumuştur, mürekkep yalamıştır, kariyer sahibi olmuştur ama cehaletin karanlığına batmakta ve etrafına kin kusmaktadır. Bıçak kasabın elinde faydalı olur, ama katile verdiğinizde zararlı hale gelir, bilgi iman sahibi kişinin elinde güneş olur aydınlatır, cahilin elinde satılan bir metaya indirgenir. Mevlana, silah ve bilgisizlik bir kişide toplanmışsa o kişi zulümle dünyayı yakar ve firavun kesilir" der. Bilmeyen insan cesurdur, hata yapar ve hatayı savunur. Yıkar ama tamir ettiğini iddia eder, insanları karanlığa doğru sürükler fakat ben kurtarıcıyım der. Belki okumuş mürekkep yalamıştır ama gerçek bilgiden ve hakikat kapısından uzaklaştığı için hem kendine hem de arkasında sürüklediklerine zarar vermektedir. Dünya bir denge üzerine kurulmuştur. İnsan bu dengeyi korumakla sorumludur. Bu nedenle insan, silahı, gücü parayı ilmi maksadına uygun kullanmalı ve Yaracıyla bağı koparmamalıdır. Aksi takdirde yeryüzünde anarşi çıkar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi