Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Gökteki yıldızlardan biri de Hz. Abdullah'tır

Gökteki yıldızlardan biri de Hz. Abdullah'tır

Hazreti Muhammed (S.A.V) Mekke'de Peygamberliğini ilan edince, Mekke'de yaşayanların:

Bir kısmı, hemen Müslüman oldu.

Bir kısmı, İslam'a girmeyi biraz geciktirdi.

Bir kısmı, İslam ile müşerref olmadan irtihal etti.

Bir kısmı da, küfrüne direndi.

Bu dirençle göçtü gitti.

Dört halifeden ikincisi olan Hz. Ömer (r.a.) Müslüman olmayı biraz geciktirenlerdendi. Kız kardeşi Fatma (r.anha)'nın telkinleriyle Müslüman oldu. Hz. Muhammed (S.A.V)'i öldürmeye giderken hidayete erdi. Tarih 615 yılı idi.

Hz. Ömer'in Müslüman olduğunda oğlu Abdullah 3 yaşlarında idi. On yaşlarında iken babası Hz. Ömer (r.a.) ile Mekke'den Medine'ye hicret etti.

Mekke müşrikleri ile Medine'deki Müslümanlar arasında yapılan ilk savaş Bedir Harbi idi. Bu savaşta Hz. Ömer'in kızı Hafsa'nın eşi Huneys şehit oldu. Kızının dul kalması ve onunla kimsenin evlenmemesi Hz. Ömer'i çok üzdü. Peygamberimiz Hz. Ömer'in üzüntüsünü anladı ve Hz. Hafsa'yı nikâhına aldı. Böylece hem Hz. Ömer'i sevindirdi hem bir şehit hanımını sevindirdi. Bedir Savaşı 624 yılında oldu. 625 yılında da Peygamberimiz Hafsa ile evlendi.

Hz. Hafsa, Hz. Abdullah ile can kardeş idiler. Bundan dolayı Abdullah, Hafsa'yı çok sık ziyaret ederdi. Bundan dolayı Peygamberimizden ve ablasından çok şeyler öğrendi. Hz. Abdullah (r.a.) Hendek Savaşı'na müteakiben de diğer savaşların hepsine katıldı. Bir gecede gördüğü rüyanın tabirini ablası aracılığı ile Peygamberimize sordu. Peygamberimiz rüyayı tabir ettikten sonra "Abdullah ne iyi insan bir de teheccüd namazı kılsa" buyurdular. O günden sonra Hz. Abdullah gece namazlarına başladı ve ömrü boyunca hiç aksatmadı.

Peygamberimiz vefatından sonra Abdullah (r.a.) Resulullah'ın sünnetlerini büyük titizlikle uyguladı. Selam vermek için evinden çıkar tanıdığı tanımadığı herkese selam verirdi.

Hz. Abdullah ashabın ileri gelen zenginlerinden idi. Malının önemli bölümünü ayırır sadaka olarak verirdi.

Sade giyinir, az yemek yerdi. Soğukkanlı ve yumuşak huylu idi.

Hz. Ömer (r.a.), on yıllık devlet başkanı iken şehit oldu. Kendisine suikast yapılmıştı. 644 yılında evine kaldırıldığında yerine Abdullah'ı bırakmasını talep ettiler de Hz. Ömer (r.a.) bunu kabul etmedi.

Bundan sonra Hz. Ömer (r.a.) üç gün daha yaşadı. O günlerde oğlu Abdullah 30 yaşı civarındaydı.

Hz. Peygamber'in dizinin dibinde yetişen ashabın özelliklerinden biri de İslam'ın menfaatini kendi menfaatlerinin önünde ve üstünde tutmasıydı. Bu ne büyük bir fazilettir.

Radiyallahu anhüm ecmaiyn...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi