Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Hoşgeldin Mursi!

Hoşgeldin Mursi!

Hoşgeldin Mursi.. Artık bu adı çok duyacağız.. Peki Mursi kimdir? İşte onun kısa biyografisi: “1951’de el Şarkıyye vilayetinde doğdu.. 1972’de Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden mezun oldu.. Kahire Üniversitesi’nde yüksek lisansını, South California Üniversitesi’nde ise doktorasını tamamladı.. California Üniversitesi’nde doçent oldu. El Zekazik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Malzeme Mühendisliği Bölümü Başkanlığı yaptı. Devrim sonrası kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi Başkanlığını yürüten Muhammed Mursî, Müslüman Kardeşler Cemaati İrşad Bürosu üyesi ve cemaatin siyasi liderlerinden biri..” Mısır’da Nasır dönemi bitti ve İhvan dönemi başladı.. Sadece Mısır liderine kavuşmadı, Arap dünyası da yeni liderine kavuştu..


Seçimde vaad ettikleri “şer’i devlet”in nasıl bir şey olacağını hep birlikte göreceğiz.. “modern, demokratik ve sivil bir devlet” pratiği nasıl olacak, onu zaman gösterecek. Tabii evdeki hesabın çarşıya uyup uymadığını da..


Mursi muhtemelen ilk ziyaretini Türkiye’ye yapacaktır. Mursi’nin başarısı Türkiye için önemli.. İran’la iyi ilişkiler kurmaya çalışacaktır..


En çok merak edilen konu ise İsrail’e karşı izleyeceği politika. Batı ile ilişkileri de buna bağlı. Ve tabii Gazze olayına bakışı ve Filistin konusu..


Kucağında bulduğu sıcak sorun ise Suriye..


Suriye’nin İslam konferansına üyeliği gibi Arap Birliği üyeliği de tartışmalı bir hale geliyor bu süreçte. Kendi halkına karşı katliam yapan bir Suriye’yi hiçbir Arap ülkesi sahiplenemez. Çin, Rusya ve İran desteği ise Suriye için bir şans değil, şanssızlık aslında..


Mısır’ın Libya meselesi ile de ilgilenmesi gerek.. Körfezle ilgilenmesi gerek..


Televizyonun karşısına geçip bakalım ne yapacaklar diye beklemek bize yakışmaz.. Şimdi herkesin bundan sonrası için kendi kendine “Ben ne yapabilirim” diye sorması gerek..


Mısır Dostluk Grubu hemen yola çıkmalı mesela.. Belediye başkanlarımız Mısır’a bir tur düzenlemeli. TGTV de öyle. Hak-İş, MÜSİAD, Mazlumder, İHH...kim varsa.. Mısır’ın ihyası ve inşasında bizim de alınterimiz olmalı.


Ya birlikte kazanacak ya birlikte kaybedeceğiz..


Bizim birbirimize karşı kazanacak bir zaferimiz yok, birlikte kazanacağımız tek bir zaferimiz var..


Turizm firmaları Mısır’a turlar düzenlemeli. Gençler, kadınlar, meslek örgütleri temsilcileri, herkesin bir şeyler yapması gerek..


Mısır Dostluk Cemiyeti, iş konseyleri filan ne durumda aceba. Onlar da eski yönetimin dostları ise, bizim yenilerini kurmamız gerek burada..


Mısır’la stratejik ortaklığımız var.. Önemli bir İslam ülkesi, Arap Birliği ve Afrika Birliği’nde etkili bir ülke.. Bu anlamda Türkiye için iyi bir yol arkadaşı..


Mursi’nin ilk açıklamalarından birinde İran’la iyi ilişkiler kurmak istemesi de doğru yönde ileri doğru atılmış bir adım..


Mısır’ın da aktif denge politikası uygulaması gerekiyor. Çoklu ilişkiler kurmalı. Çin ve Rusya ile Hindistan ile iyi ilişkiler geliştirmeli..


Mesela Türkiye, Mısır, Sudan ve Kazakistan arasında bir Pamuk Birliği neden kurulmasın? Bu ilişkilerin çeşitlendirilmesi gerek.


STKlar, odalar, üniversiteler arasında güçlü ilişkiler kurulmalı, işbirliğine gidilmeli, ortak yatırımlar yapılmalı..


Basın arasında da işbirliği olmalı. AA Kahire’de büyük büro açtı..


İki ülke arasında gazeteciler arasında bir değişim programı da hayata geçirilmeli.. Ortak filmler çekilebilir, belgeseller, diziler çekilebilir, konferanslar düzenlenebilir..


Ama önce bir gidip görmek gerek. Mısırlıların Türkiye’ye gelmesi, bizim oralara bir gitmemiz gerek..


Mesela Mısır’la neden ortak askeri tatbikatlar yapmayalım..


Bakalım Türkiye-Mısır arasındaki uçuşlarda artış olacak mı?


Bizim Mısır’a, Mısır’ın bize ihtiyacı var.. Bu ikili YingYang gibi, kapak tencere gibi..


Aynı inanca sahibiz, köklü bir ortak geçmişimiz var..


Türkiye Arap karşıtı Türk Milliyetçiliğinden, Mısır, Türk karşıtı Arap Milliyetçiliği iddiasından vazgeçmeli ve artık kucaklaşmalıyız.. Türkiye bu konuda önemli mesafeler katetti. Mursi döneminde Mısır da yeniden inşa edilecektir..


Yeni bir Mısır doğacak diye ümid ve dua ediyoruz..


Yurtdışına tatil yapmak isteyenler için benim önerim Mısır.


Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi