Ersoy Dede

Ersoy Dede

Egemen Bağış’a dikkat

Egemen Bağış’a dikkat

Biliyorum bugün heryerde Aziz Yıldırım konuşuluyor. Dün de özel yetkili mahkemeler konuşuluyordu.

Önceki gün Zana-Erdoğan görüşmesi, daha önce de Suriye ile Jet krizi.. Bayılıyorum ülkemin değişen gündemine. Biz gazeteciler olarak bile yetişemiyoruz. Halkın yetişmesini beklemek insafsızlık olur. Oysa bugünlerde bizim neyi konuşmamız gerekiyordu? Sivas’ı mı.. Yıl dönümü ya. Unuttuk değil mi? Peşinden Başbağlar’ı da unutursak tam olur.. Yarın Srebrenitsa’yı da unuturuz böyle giderse. Zira hangi gündemi koyarlarsa önümüze oradan gidiyoruz. Oysa bugünlerde bambaşka bir şeyi konuşmak üzere bir yıl önceden sözleşmiştik..
AB DÖNEM BAŞKANI KİM?
Ara başlıktaki ifadeyi görünce hatırladı bir çoğunuz değil mi? Evet bu ay itibariyle yıl başına kadar, entegrasyon sürecinde olduğumuz AB’nin dönem başkanlığını, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi devraldı. Geçen yıl bu zamanlar, bir yıl sonrası için projeksiyon yaparken, mangalda kül bırakmayanların, bugün hiç bir şey hatırlamaması ne kadar ilginç değil mi? O zamanlar sorduklarında, “1 Temmuz 2012’den itibaren AB defterini kapatalım” diyenler, bugün GKRY’nin dönem başkanlığı koltuğuna oturduğunu fark etmedi bile..
EGEMEN BAĞIŞ FAKTÖRÜ
Neden hissetmedik GKRY’nin dönem başkanlığını devraldığını? Çünkü rasyonel zeka ile işleyen bir AB Bakanlığımız var.. Ve rasyonel zekasıyla süreci yöneten bir bakan; Egemen Bağış.. Kuşkusuz uluslarası toplantılarda, duygusal zekasını gösterip adından söz ettiren bir isim Egemen Bağış. Geert Wilders ya da aynı partinin milletvekili Barry Madlener gibi isimleri, dünya kamuoyunun karşısında nasıl zor durumda bıraktığını hatırlarsınız. Wilders için, “it ürür kervan yürür”, Madlener için (İslam’a hakaret içeren karikatürleri vermeye çalıştığı sırada) “onu münasip bir yerine koy(!)” ve en popüleri “oğlum bak git” diye seslenen Egemen Bağış’tan söz ediyoruz. Yani istediği zaman duygularıyla espri yeteneğini birleştirip, yeri yerinden oynatan çıkışlar yapan bir politikacı Egemen Bağış. Dolayısıyla eğer isteseydi, GKRY’nin dönem başkanlığını da dünyanın gözü önünde Türkiye’nin konuşulduğu bir şova dönüştürmek onun için zor olmazdı. En çok; “23 Nisan’da büyüklerinin koltuklarına oturan çocuklar gibi görüyoruz GKRY’yi” değerlendirmesinde bulundu. Ve devam etti.. Nereye devam etti? Türkiye’nin çıkarlarına ve menfaatlerine..
DONDURMAK YA DA DONDURMAMAK
Neticede, bugün AB ile ilişkileri dondurmanın pratik bir faydası var mı yok mu? Bizim gibi dışarıdan olayları inceleyenlerin fark etmediği nüans bu. Son tahlilde elbette Avrupa komisyonu ile yürütülen katılım müzakereleri devam edecek. AB üyesi ülkelerde de ilişkiler sürecek. AP ile de ilişkiler sürecek. Bugüne kadar GKRY ile herhangi bir diplomatik ilişkisi olmayan Türkiye’nin bundan sonra da bir ilişkisi olmayacak. Bağış’ın bu en sancılı süreçte direksiyondaki farkını görmemiz gerekiyor. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi