Mehmet Koçak

Mehmet Koçak

Suriye çıkmazında kimyasal tehdit

Suriye çıkmazında kimyasal tehdit

ABD Başkanı Barack Obama’nın Şam yönetimini hedef alan açıklamalarında; “Şimdiye kadar Suriye krizine askeri bir müdahale emri vermedim. Ancak, Suriye’deki durumu büyük bir dikkatle izliyoruz” hatırlatması, hatta uyarısı, dünya başkentlerindeki siyasi çevrelerinde “Suriye’ye müdahale sinyali mi verdi?” yorumlarına sebep oldu.
Ayrıca, Obama’nın; kimyasal veya biyolojik silah kullanımının, Suriye’ye müdahale konusunda fikrini değiştirecek bir “kırmızı çizgi” olduğu şeklindeki vurgusu etkileyici bir anlam taşımaktadır. Bir diğer düşündürücü olan husus da; ABD Başkanı Obama, Suriye konusunda uzun bir sessizlikten sonra kimyasal ve biyolojik silahlar üzerinden uyarılar yapmaya başlamasıdır... Çünkü; bazı bölge ülkeleri, ellerinde kimyasal silahlar bulunduğunu inkar etmedikleri gibi, ellerindeki kimyasal silahları sıkıştıklarında kullanabilecekleri yönündeki tehditkâr açıklamalarda bile bulunuyorlar.
Suriye’nin kimyasal ve biyolojik silahlara sahip olduğunu iddia edenlerin başında, İsrail ve ABD ile Batı ülkeleri gelmektedir.
ABD ve Avrupa ülkelerinin en büyük endişesi; Suriye’de Esed’e bağlı ordu birliklerinin, kontrolünü kaydettikleri bölgelerde bulunan askeri üsleri, Şam yönetimi ile işbirliği yapan silahlı terör örgütlerine vermiş olma ihtimalidir. Aynı endişeleri taşıyan İsrail’in bir diğer büyük korkusu; Esed rejiminin, elindeki kimyasal silah sistemlerini Lübnan’daki Hizbullah’a göndermesidir.

KİMYASAL SİLAH VAR MI, YOK MU?
Kısa bir zaman önce Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi, Esed rejimin elindeki kimyasal silahları sivillere karşı kullanmayacağını, bu silahların sadece yabancı güçlere karşı kullanılabileceğini belirtmişti. Esed bu açıklamaları yaptırarak bir yandan, elinde kimyasal silahlar bulunduğuna dikkat çekerken, diğer yandan da; “Çemberin daralması halinde bu kimyasal silahları son çare olarak kullanırız” tehdit içerilikli imalarda bulunuyor.
Gerçekten Esed’in elinde kimyasal silah var mı?
Yoksa Şam yönetimi, elinde kimyasal silah olmadığı halde, güçlü görüntüsü vermek için mi, hatta dış müdahalelerden vazgeçirebilmek adına mı “Var” açıklamalarında bulunuyor?
Bu konuda iki farklı görüş üzerinde duruluyor.
Kimilerine göre; Suriye’nin elinde kimyasal silah yok. “Beşşar Esed, örnek aldığı, zalim diktatör Saddam Hüseyin gibi blöf yapıyor.” Kimilerine göre ise; Şam yönetiminin elinde bölgeyi yakıp yıkacak güçte kimyasal ve biyolojik silah bulunmaktadır.
Kimyasal ve biyolojik silah “Var” iddialarını savunanlara göre; Suriye 1970’li yıllardan bu yana kimyasal silahlara sahip olmak istemekteydi, 80’li yıllarda Sovyetler Birliği’nin ve ardından İran’ın desteğiyle kimyasal silah teknolojisini geliştirdi... Hatta bu kesimin iddialarına göre; kimyasal silah yapımında kullanılan bazı maddeler ve araçların temininde bazı Avrupalı şirketler de rol almışlar...
Bir diğer önemli husus da; bugün Suriye ordusunun elindeki Rusya ve Kuzey Kore tarafından geliştirilmiş olan Scud ve SS-21 füzelerine, kimyasal silah başlığı takılabilmektedir. Bu füzeler 600 kilometre menzile sahip.
Batılı istihbarat birimleri, Suriye’nin bugün yüzlerce ton kimyasal silah üretecek kapasiteye sahip olduğunu tahmin ediyor. Kimyasal silah üretim merkezlerinin, başkent Şam, Halep, Humus ve Hama yakınlarında olduğu biliniyor. Bunlar dışında bir çok farklı bölgede, küçük üretim tesisleri ve silahların depolandığı askeri tesisler olduğu belirtiliyor. Bunların kesin olarak tespit edilmesinin ise oldukça güç olduğu kaydediliyor.
Kaygı verici bir başka gerçek şu: Kimyasal silahların ülkenin neresinde depolandığı maalesef bilinmemektedir. Olası bir hava saldırısı, bilinmeyen kimyasal silah depolarının vurulması büyük bir faciaya sebep olabilecektir. Bu nedeniyle dış müdahaleler büyük riskler taşımaktadır.

TÜRKİYE’NİN KAYGILARI...
Sadece bölgede değil; tüm dünyada, nükleer geliştirme projeleri ile kimyasal ve biyolojik silahlanma yasağına uyulmadığını hatırlatan Türkiye, İran ve Pakistan’ın yanında Ortadoğu’da nükleer cephaneliğe sahip olan tek ülke olarak bilinen İsrail’in de baskı altına alınması gerektiğini her fırsatta dile getiriyor.
Başkan Obama’nın uyarıcı açıklamalarından sonra gündeme gelen Suriye’de kimyasal ve biyolojik silahlar hiç şüphe yok ki; herkesten önce Türkiye’yi en çok ilgilendiriyor.
Bilindiği gibi PKK, kurulduğu 1989 yılından beri silahlanması ve maddi destek bulması amacıyla başlatılan uyuşturucu sevkiyatı gibi karanlık bağlantıları başta olmak üzere Suriye istihbaratı ile çok yönlü ilişkiler içindeydi. Türkiye’nin ve uluslararası toplumun baskıları sonucu PKK elebaşı Öcalan Suriye’den çıkarılmış olsa da bu gizli ilişkiler son bulmamış, daha gizli ve farklı düzeyde sürdürülmüştür.
Beşşar Esed’in; bir zamanlar her ne kadar Türkiye ile dostluk ilişkileri kursa da, PKK ile babasının var olan dostluğunu gizlice sürdürmediği söylenemez. Bilhassa; Suriye’de başlayan iç savaşta Türkiye’nin Suriye halkının yanında yer alması, Beşşar Esed’i uyaran ve suçlayan politikaları sonrasında Beşşar Esed’in baba dostları PKK’lıları tekrar Türkiye’ye karşı kullanmaya başladığı haberi Türkiye’yi hiç şaşırtmadı.
Şam yönetiminin PKK’yı silahlandırdığı gibi Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgelerinde etkili olabilecek şekilde Suriye istihbarat servisi Muhaberat’ın büyük bir destek verdiği bilinmektedir.
CIA, MİT ve Alman istihbaratı BND kaynaklı bilgiye göre; PKK, Beşşar Esed’den ağır ve kimyasal silahlar ile Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesini istiyor. Bu desteğin verilmesi karşılığında İran ve Hizbullah’ın yanında PKK’nın da Esed güçlerine destek vermeye hazır olduğu sözünü veriyor.
Yine aynı kaynaklara göre; PKK’nın Suriye ile en üst düzeyde bağlantılar kurmasına ise İran resmi makamları aracı olmaktadır. Suriye’de savaşın sürmesinin, ağır silah ve kimyasal silahların kontrol dışı yayılmaya başlamasının Türkiye için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeği hesaba katılarak gerekli girişimler sürdürülmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mehmet Koçak Arşivi