Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Hakiki söz akla ve ruha tesir eder

Hakiki söz akla ve ruha tesir eder

Söz sadece duygu ve düşüncelerimizi ifade ettiğimiz anlam kapları değildir. Söz aynı zamanda doğru ve yanlışın ayırt edilmesinde en önemli araçtır. Söylediğimiz her sözün bir karakteri vardır. Sözün tesiri ve gücü kişiliğimizin gelişiminden kendimizle ve çevremizle ilişkilerimize kadar uzanır. Çocuklarınıza olumlu cümlelerle hitap eder ve güzel söz söylerseniz onların özgüvenlerinin gelişimine katkı sağlamış olursunuz. Aksi takdirde onların hayatla olan ilişkilerini zedeler ve kanatlarını kırarsınız. Bazen bir söz çocuğunuzun hayatında büyük bir değişim ve dönüşüme vesile olabilir. Eğer, onların olumlu davranışlarını takdir eder ve onaylarsanız, "yapabilirim, başarabilirim" inancının pekişmesini yardımcı olabilirsiniz. Eğer "senden hiçbir şey olmaz, yapamazsın derseniz, güvenini kırar ve onun uçmasına engel olursunuz.

Ebeveyninden olumlu şeyler işiten çocuk, Annem babam bana güveniyor, olumlu taraflarım var düşüncesine sahip olur ve bu onun insanlarla ilişkilerinde de güven telkin eder.

Anne babalar genellikle çocuğum şımarır o yüzden fırsat vermiyorum anlayışına sahiptirler. Oysa çocuğun aile tarafından desteklenmeye ve onaylanmaya ihtiyacı vardır.

Sevgide karşılık beklemeyin: İnsan ilişkileri genellikle çıkar üzerine kuruludur. Bu maddiyat konusunda da böyledir sevgide de. Yani sizi sevmeyeni sevmek istemezsiniz, size ikramda bulunmayana ikram etmezsiniz. Ancak anne babanın böyle bir lüksü yoktur. Zira çocuk sevgi ve onay ihtiyacını ebeveyninden karşılar.

Dinlemek: Çocuğun sorduğu sorular bazen size gereksiz gibi gelebilir. Ama öyle de olsa onu dinleyin ve anlamaya çalışın. Çünkü dinlemek değer verdiğinizin de bir göstergesidir ve çocuk bunu hisseder.

Kurallar koyun: Çocuğa aile içinde uyması gereken kuralları anlatın ve teşvik edin. Aksi takdirde çocuk istediği her şeyi yapma hakkına sahip olduğuna inanacaktır.

Yetenekleri konusunda destekleyin: Çocuğu yetenekleri konusunda destekleyin ve bu işi başarabileceğine inanıyorum gibi olumlu geribildirimler verin.

Empati: Çocuğunuzla sosyal konularda da sohbet edin ve onun duygudaşlık yeteneğinin gelişmesine yardımcı olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi