Bilal Şahan

Bilal Şahan

Banka pazarlık yapmaz!

Banka pazarlık yapmaz!

Bakan açıklayacak diye atlama haberi “bayat” diye nitelendirir sonra da göstere göstere “bankalar kart ücreti almayacak” diye basın toplantısı yaparsanız karşı taraf gardını alır.

Türkiye Bankalar Birliği’nin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın üzerinde çalıştıkları yeni Tüketici Kanunu ile ilgili yaptığı basın toplantısının ardından ortaya koyduğu tavır incelenmeye değer.

Ne demişti Bakan?

“Bankacılıkta faiz dışı işlemlerden alınan gelirlerin kaldırılması için masaya oturacağız.”

“Pazarlık” ortak noktada buluşmak için yapılır. Taraflar, tavizler vererek, alarak anlaşır.

Ama Bakan “Çeşitli bankaların faiz dışı işlemlerini derledim. 31 kalemden tüketiciden para alınıyor. Bunlar arasında kullanılmayan hesaplar için işletimsizlik ücreti bile var. Bunların ayıklanması gerekiyor. Tasarıda bunları kaldırmayı hedefliyoruz” diyor.

“Kaldırmayı hedefliyorsan” niye pazarlık yapacaksın? Pazarlık yaparsan kaldırılanların yerine başkası gelecek ki banka yine para kazansın.

Bankalar Birliği’nin açıklaması gayet net: Pazarlık yok.

Birlik, bu işe devletin karışmasını, bir düzenleme yapmasını istemiyor.

TBB, bankaların verilen hizmetin karşılığını istediklerini savunuyor ve ekliyor “Uluslararası uygulamalar ve uyum çalışmaları sürdürülen AB düzenlemelerinde de olduğu gibi, ücret ve komisyonların piyasa mekanizması çerçevesinde serbestçe belirlenmesinden yanayız.”

Serbest piyasa ekonomisi yani…

Buna benzer açıklamayı “eczacıların stok zararını ilaç firmaları karşılayacak” denildiğinde ilaç sanayi yapmıştı. “ Devletin tarafı olmadığı ticari ilişkilere doğrudan müdahalesini de sakıncalı buluyoruz” deyip hukuki süreç başlattıklarını duyurmuşlardı.

Emin olun aynısını TBB de yapıyordur. Hukukçuları harıl harıl alternatifler üzerinde çalışıp çözüm üretiyordur.

“Vatandaş razı ise devlete ne oluyor?” diyebilmek için “müşterilerin ürün ve hizmet seçimlerini bilinçli olarak ve kendi tercihlerine göre yapmaları, ücret ve komisyonların da tarafların sözleşme hürriyeti içinde belirlenmesi daha doğru olacaktır" görüşünü ileri sürüyor Birlik.

Buraya bir daha yazayım. Sık sık yenilenen, “bakın çalışıyoruz” diyebilmek için gündeme getirilen bu tasarı yasalaşmaz.

“Ne yapılmalı?” derseniz derim ki “BDDK devreye girerek Bankalar Birliği’nin istediğini yaptırmalı. Bankalar,2013 yılında alacakları tüm komisyon, ücret vs. bu yılsonuna kadar müşterilerine bildirmeli ve bunlar bir yıl boyunca sabit kalmalı. Tüketici Mahkemeleri’nin etkinliği arttırılmalı, yanlış olan herkes için yanlışsa her tüketici yanlışlığın giderilmesi için mahkemeye gitmemeli. Ve de bankalar, komisyon ve ücret alımıyla ilgili hüküm içeren sözleşmeleri sade, anlaşılır ve okunabilir şekilde ayrıca hazırlayıp hatta vatandaşın banka dışında da imzalayıp getirmesine imkan tanımalıdır.”

Bakanlık, TBB’nin bu açıklamasına karşı ne yapıyordur sizce?






Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33