Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

PKK için çözüm!

PKK için çözüm!

PKK konusu için düğmeye basıldı.



Mutlaka bir “çözüm” olacak da, bu kimin çözümü olacak, nasıl bir çözüm olacak bu!

Herkesin bir çözüm önerisi var.. ABD, Almanya, Rusya, İsrail, İran, Türkiye, Fransa.. Maksatları aynı. Herkles çözüm istiyor ama.. Bir de şu “ama” olmasa..

PKK’nın kendi içinde bir kaç çözüm önerisi var.. Askerin, sivillerin, iktidarın, muhalefetin önerileri farklı..

MHP’ye göre devlet güçleri karşısında boyun eğecekler..

CHP’ye göre, bu iktidar bu işi bilmiyor, bu iktidar gitmeden çözüm olmaz. Çözümün anahtarı kendilerinde.

Muhalefet de “Terör bitsin” diyor ama, bunun nasıl olacağı konusunda bir fikirleri yok.
Kimi dindarlara göre İslam kardeşliği bu sorunun çözümü için yeter..

Nurcular buradan yola çıkarak daha farklı şeyler söylüyorlar.

Belli bir kesime göre, Türkiye “veriyor gibi yapıp, bütün Kürdistan’ın kontrolünü ele alabilir.” Özal zamanında da bu plan gündemdeydi. “Bir koyup 3 alacaktık” Ama olmadı.. Evdeki hesaplar çarşıya uymadı..

Almanlar, PKK bitsin istemiyor.. ABD’de de buna yakın bir kesim var.. “Kontrollü bunalım stratejisi” taktiği uyguluyorlar..

Ankara her kesimi dinlemek için aslında istekli idi. Ama Oslo süreci uzun ömürlü olmalı. Birileri görüşmeleri deşifre ederek sabote etti. Birileri de buradan yola çıkarak MİT Müsteşarı’nın kellesini kopartmaya kalktı..

Kalıcı, uygulanabilir çözüm için bölgedeki güç dengelerini görmek ve doğru okumak zorundasınız..

Oslo sürecinin tam karşısında duran kesim Kandil’in vurulmasını istiyor.. KCK operasyonu ile şehir yapılanmasının çökertilmesi hedeflenmişti. Dokunulmalzıklar sınırlandırılarak ve BDP hakkında dava açılarak PKK’nın siyasi uzantısının da devre dışı bırakılması gerekir..

BDP içinden birileri de adeta yangına körükle gidercesine, bu kesimin beklediği fırsatı onlara tanımak için elinden geleni arkasına koymuyor..

BDP’lilerin adaylık için Kandil’den icazet aldıklaırnı biliyoruz. Bu ilişkinin organik bir ilişki olduğunu da.. PKK’nın siyasi kanadı BDP, sivil görünen kanadı KCK, askeri kanadı ise kendileri.. Hepsi aynı çatı altında..

Bu yapı içinde PJAK üzerinden İran’la, Barzani ve Talabi üzerinden Irak’la, Bahoz üzerinden Suriye’deki Esed rejimi ile, ayrıca örgüt içindeki özel ajanlar vasıtası ile ABD, Fransa, Almanya, Rusya, İsrail ile özel bağları var.. Yunanistan, Bulgaristan, Lübnan, İtalya, İngiltere ile de yakın ve sıcak bağlantıları var..

PKK ile yakın ve sıcak temas içindeki uluslararası güç odakları bir şekilde Ankara ile de yakın ve sıcak temas içindeler..

Bunlalrın medya içinde de çok sağlam temas noktaları var.

Aynı şekilde, ordu, MİT, emniyet içinde de sağlam bağlantı noktaları mevcut..

Birileri PKK’nın tasfiye planlarının maliyet hesaplarını yapmaya başladı bile.

Kimine göre, 4-5.000 PKK’lı var, toplamda. PKK’ya yakın çevrelere göre 10-13.000 kişi filan.. Bunların geleceği konuşuluyor. Kandil’e bir operasyonun can maliyeti tartışılıyor..

Suriye düştükten sonra Suriye’deki PKK’lılar konusu acil bir gündem oluşturacak.

Yine aynı şekilde Irak’taki Kürt oluşumu konusunda da Ankara’nın bir karar vermesi kaçınılmaz..

PKK bir şekilde tasfiye edilecek olursa, Avrupa’daki militanlar ne olacak? Çünkü bunlar kontrol dışı kalacak olurlarsa ya bağımsız terör gruplarına dönüşürler ya da mafyaya katılırlar..

İşin kötü yanı, kimse bunların insan olduğunu hesaba katmıyor. Tek bir yekün içinde toplanıp çıkartılıyorlar.. Kürtlerin hak ve özgürlükleri çok da kimsenin umurudunda değil.. Kurtlar sofrasında ülkelerin çıkar hesapları, siyasi hesapları içinde rakam olarak bir yer işgal ediyorlar..

Çözüm konusunda bir uzlaşı olmadığı için, birileri süreci hızlandırarak tarafları çözüme zorlama adına düğmeye bastı sanki..

Suriye’de sona yaklaşılmış olması da bu konuda önemli.. PKK’nın son günlerdeki eylemlerine bakılırsa, birileri kamuoyu baskısını da örgütleyerek iktidarı belli bir çözüm önerise zorlamak istiyor gibi sanki.

İsrail için en iyi olan kanın durmaması, çatışmanın sürmesi. Önemli olan kan dökülmesi, güvensizlik ve istikrarsızlık ortamı.. Araplar, Farslar, Türklerle savaşacak bir Kürt hareketi İsrail’den destek görecektir. Daha önce Müslümanlar ve etnik farklılıklara karşı devletin baskılarınına destek verdikleri gibi bugün de bu kavgaya destek vermekte tereddüt etmeyeceklerdir...

Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi