Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Merhamet damarlarınız tıkanırsa

Merhamet damarlarınız tıkanırsa

Mahmure Karakule 13 Yaşında evlendirildi. Öldürüldüğünde on dokuz yaşında iki çocuk annesi genç bir bayandı... İşsiz koca sürekli şiddet uyguluyordu ama o çaresizdi. Zaten bizim toplumumuzda, kız çocukları evlendikten sonra bizden çıkar. Kızımız bizden yardım istediğinde "kocandır, git sabret" deriz.

Mahmure Karakule altı yıllık evliliğinde kocası tarafından defalarca dayak yemiş ve sesini kimseye duyuramamıştı. Son gün, kırk yedi bıçak darbesiyle hayata gözlerini yummuş ve sırlarıyla birlikte göçüp gitmişti.

Hemen her gün öldürülen kadınlara bir yenisi daha ekleniyor. Resmi ya da gayri resmi alınan bütün önlemler geçerliliğini kaybediyor ve kadınlar çocuklarının babası ve en yakını tarafından acımasızca öldürülüyor. Görüyoruz ki, dışarıdan alınan önlemlerin tesiri bir noktaya kadar geçerli olabiliyor. Bu konuda öncelikle kadının da erkeğin de vicdanlarını uyandıracak bir eğitime ihtiyaçları var. Allah fıtratımıza vicdan, merhamet ve adalet duygusunu kodladı. Eşine şiddet uygulayan kişinin öncelikle kendisine verilmiş olan bu istidatları aktif hale getirme ve kullanma ihtiyacı vardır. Aksi takdirde merhamet damarları tıkanmış bir adama istediğiniz kadar kural koyun, uyarıda bulunun, müeyyide uygulayın pek geçerli olmayacaktır.

Şunu da unutmayalım ki, öldüreni de öldürüleni de biz anneler büyütüyoruz. Dolayısıyla eğitime anneden başlamak gerekir diye düşünüyorum. Annenin çocuğunu şefkati ile beslemesi ve ona yapılan kötülüklerin karşılıksız kalmayacağını öğretmesi gerekir. Eğer çocuklarımıza hakkaniyet bilinci verir ve onların merhamet duygularını uyandırabilirsek şiddetin önüne geçebiliriz.

Öldürülen kadınların çoğu polise veya savcılığa sığınma evlerine başvuruyor ancak ölümlerin önüne geçilemiyor. Bu durumda kadın kendini desteksiz korunaksız ve çaresiz hissediyor ve şiddete teslim oluyor. Sığınma evlerinin çoğalması, burada çalışan kişilerin ve polisin bu konuda özel eğitim alması, yasaların yeniden gözden geçirilmesi gereklidir ancak bütün bu çalışmalar, İslami eğitimle desteklenmelidir. Kul hakkına riayet etmeyen ve ahiret bilinci taşımayan kişiyi bu anlamda sağaltmak sanıldığı kalay kolay olmayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi