Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuk küfretmeyi nereden öğrendi?

Çocuk küfretmeyi nereden öğrendi?

"5 Yaşında bir oğlum var. Altı ay önce kardeşi dünyaya geldi. Doğumdan sonra oğluma yeterince vakit ayıramadım. Aynı apartmanda oturduğum görümceme bırakıyordum onun çocuklarıyla oynuyordu. Son günlerde, kızınca küfrettiğini gördüm. Küfretmeyi kimden öğrendiğini sorduğumda kuzenimden dedi. Çok üzüldüm, ona ceza verdim ve bir daha küfredersen sana hiç bir şey almayacağım dedim ama hâlâ devam ediyor..." ( H.A)

Çocuklar, davranış modellerini aile içinde büyükleri taklit ederek öğrenirler. Ancak çocuk oyun çağına geldiğinde arkadaşlarının da etkisinde kalır. Burada yeni bilgilerle tanışır ve öğrendiği bilgiyi analiz edemez. Çocuk öğrenmeye açıktır, gördüğü duyduğu her şeyi kolayca öğrenir. Ancak bu süreçte olumlu pek çok şey öğrenebileceği gibi olumsuz birtakım şeyleri de öğrenebilir. Yemeğe besmele ile başlayan annesini taklit edebileceği gibi arkadaşına vuran, küfreden çocuğu da taklit edebilir. Burada anne çocuğun rehberidir ona doğru ile yanlışı ayırd etmeyi öğretmelidir.

Ne yazık ki, bazı aileler, farkında olmadan çocuğun küfür davranışını pekiştirebiliyorlar. Mesela, anne "neden küfrettin, bir daha yaparsan seni cezalandırırım" der. Çocuk anne ile çatışmaya başlar ve olumsuz davranışı pekiştirir. Bazı babalar da çocuğun küfretmesini sağlayıp, onu ödüllendirirler. Burada çocuk küfretmeyi bir güç ifadesi olarak algılar ve kullanmaya devam eder. Ya da çocuklar konuşmaya yeni başladığında, duyduğu küfür sözlerini söylemeye çalışır. Çocuğun yarım yamalak söylediği ifadeler anne babanın hoşuna gider ve onu alkışlarlar. Bu da küfür davranışını kalıcı hale getirebilir.

ANNE BABA NELER YAPABİLİR?

1- Bilgilendirme: Çocuğa bu davranışın çevresinde hoş karşılanmayacağını ve bu ifade şeklinin doğru olmadığını anlatabilirsiniz.

2- Olumsuz davranışa vurgu yaparak pekiştirmek yerine çocuğun dikkatini başka taraflara çekerek unutmasına yardımcı olabilirsiniz.

3- Çocuğu olumsuz rol modelerinden uzak tutabilirsiniz

4- Çocuk ama arkadaşım böyle söylüyor gibi ifadelerle örnek gösteriyorsa bu davranışın doğru olmadığını arkadaşının da bu konuda doğru davranmadığını izah edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi