Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Eşinizi aşırı ilgiye boğmayın!

Eşinizi aşırı ilgiye boğmayın!

Kadının, eşine her zaman öncelik vermesi gerektiğine değinmiştik. Fakat ilginin dozunu da ayarlamalıdır. Her şeyde olduğu gibi ilgi gösterirken de dengeyi tutturmak önemlidir. Fazla ilgi karşısında erkek ya bunalır ya da şımarır.
Kadınlar birbirlerine bazı tavsiyelerde bulunurlar. Eşinle çok ilgilen ki, gözü dışarıya kalmasın. Yahut eşinle hiç ilgilenme, meraklansın, o seninle ilgilensin. Bunlar ifrat ile tefritin en âlâsı örnekleridir.
Kadın, bunun kendisine yapıldığını düşünsün; nasıl karşılar? Empati kursun. Neler hisseder? Nasıl bir ruh hâline bürünür? Bunlardan hoşlanır mı?
Cevap olumsuzdur. İlginin azı da fazlası da zarar. Fazla ilgi insanı rahat ettirmez.
İlgisizlik fenadır. İlgi iyidir, lâzımdır, ama haddi aşmamalıdır. Her şeyde olduğu gibi, ilgide de denge önemlidir. Dengeyi sağlamak da sizin elinizdedir.

HAYA VE İFFET,
KORUYUCU ZIRHINIZDIR
Hayâ Nebevî, melekî, hattâ İlâhî bir vasıf. Utanma anlamına gelir.
Hayâ ve iffet, fıtrat, vicdân ve akl-ı selîmin gereğidir. Hayâ îman ve takvânın varlığına da bir delildir.
İffet namusluluk, haram ve yasak olan şeylere yaklaşmamak şeklinde tarif edilir lügatlarda.
Her namazın her rekâtında tekrarladığımız, “dosdoğru yol”un (Fâtiha Sûresi, 6.) şeritlerinden birisidir. İffet, şehvet kuvvetinin vasat, denge mertebesidir. İffetlinin helâle şehveti var, harama yoktur.
Bir çok âyet-i kerîme ve hadis-i şerîf, insanları, her türlü hayâsızlıktan sakındırmaktadır. Erkek ve kadınların iffetli olmaları emredilir.
Dinimiz, konuşmaktan dinlemeye, hâl ve hareketlerimizden sâir davranışlarımıza kadar hayânın hâkim olması için gerekli bütün güzellikler ve müeyyideleri getirmiştir. Ve kötü ahlâkı kınamış, tehlike ve zararlarını anlatmıştır:
“Onlar nâmuslarını korurlar.” (Meâric Sûresi, 29.)
“Zinaya yaklaşmayın; şüphesiz ki o pek çirkin bir şeydir ve pek kötü bir yoldur.” (İsrâ Sûresi, 32.)
Fertleri iffet mayası ile yoğrulmuş bir âile ve hayâ sahibi âilelerden meydana gelen bir topluma, fücûr, nâmusları pâyimal, fuhuş, zinâ gibi kirliliklerin bulaşamayacağı apaçıktır. Elbette temiz düşünce, temiz duygu, temiz davranış, temiz giyim-kuşamdan temiz neticeler alınır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi