Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Müslüman mûcidler

Müslüman mûcidler

İslâm dünyası ve dünyanın diğer sakinleri teknolojinin her birerlerinin mûcidi Batılılar ve bâhusus gayr-i Müslimler olduğunu zannediyorlar. Çünkü gerçekler sürekli uzak tutulmak için birileri tarafından böyle reklâm ediliyor. Herkes bilmeli ki, hakikat zannedildiği gibi değil. Dünyada bütün icatların mucidi Müslümanlardır. Ve meselenin öbür ucunda öncelikle bir peygamber vardır. Kur'an-ı Kerim haber veriyor: Hz. Süleyman aleyhisselam bir toplumun devlet başkanı Belkıs'ı ve sarayını çok uzak yerlerden göz açıp kapayıncaya kadar uçurup getirtmesi gökyüzü sahasının yolunu açmıştır. (Neml Suresi, 32-40)

Hz. Nuh aleyhisselam yaptığı gemi ile deniz sahasını açmıştır. Bu çalışmaları takip eden Müslümanlar yeni yeni icatlarla teknolojinin kılavuzları olmuşlardır. İslam bilginleri dünyanın çevresini ölçmüş, yıldızlar arasındaki mesafeyi hesaplamışlardı. Böylece nice keşifler yaparak çağımız medeniyetinin temellerini atmışlardı. Tarihi kaynaklar Endülüslü İslâm bilgini İbn-i Firnas'ın icat ettiği aletle havalanıp uçtuğunu kaydeder. (Nakkari, Nefhu'l-Tıp, C/2, Sf: 254)

İbn-i Firnas, insanın uçması konusunda ilk ilmi ve pratik teşebbüsü yapan kimse olarak bilinmektedir. (Prof. Dr. P.K. Hitti, Siyasi ve Kültürel İslam Tarihi, C/3, Sf: 951)

İlim adamları açıkça beyan ediyorlar ki: Modern havacılığın öncüsü İbn-i Firnas'tır. (Prof. Dr. Osman Turan, Selçuklular Tarihi, Sf: 339)

Batıda uçak yapıp uçmayı başaran Wright Kardeşler'den 1023 yıl önce İbn-i Firnas bu başarıyı yakalamıştır.

21'inci yüzyılda İslam dünyası havacılık teknolojisinde hâlâ Batı'ya bağlı olup, kendi zenginliğini uçak mukabilinde bu ülkelere akıtıyorsa, herhalde İbn-i Firnas ve Hazerfen Ahmet Çelebi gibi ilim adamlarımızın kemikleri sızlıyordur.

İbn-i Firnas'ın büyük övünçle bahsedebileceğimiz başka icatları da var. Bunlar:

• Güneş ve gezegenlerin hareketini gösteren Plenatarim denilen cihazı yapmıştır.

• Bir kısım taşlardan mükemmel cam imal etmeyi keşfetmekle cam sanayiinin de öncüsü olmuştur.

• İslam musikisinin İspanya'da topluma mal edilmesini sağlamış çok hassas bir musikişinas olmuştur.

Ruhu şâd olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mevlüt Özcan Arşivi