Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuğun sahip olduğu haklar

Çocuğun sahip olduğu haklar

Hepimizin bildiği üzere, Çocuk Hakları ile ilgili hazırlanan Uluslar arası belge, 20 Kasım 1989 tarihinde 193 ülke tarafından onaylanmış ve Birleşmiş milletler tarafından kabul edilmiştir.

Buna göre, hangi coğrafyada doğarsa doğsun, kanunen ve hukuken tüm çocuklar doğuştan bazı haklara sahiptirler. Yani bir çocuk temelde, eğitim, sağlık, barınma, fiziksel, psikolojik ve cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklara sahiptir. Ancak bugün bu hakların sadece Avrupalı çocukları kapsadığını ve onlara hizmet verdiğini görüyoruz. Diğer taraftan Filistinde, arakanda, afganistanda ve dünyanın pek çok yerinde çocuklar hayatlarının baharında hayata veda ediyor. Yani söz konusu anlaşmalar, sadece bu zevatların kendi çocuklarını korur ve onların haklarını kayırır.

Geçtiğiz günlerde gazetelerde yer alan, Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, İzmit Belediyesi'nce okula dönüştürülen çocuk hakları masası dikkatimi çekti. Çünkü çocukların hakları sık sık dillendirilse de bu konunun hassasiyeti üzerinde pek durulmaz.... Ülkemizde onlarca çocuk cinsel istismara maruz kalıyor, sokaklara terk ediliyor, çalıştırılıyor eğitim, barınma ve korunma ihtiyaçlarından mahrum bırakılıyor.

Koceli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün hazırladığı bu çalışma, daha fazla çocuğa ulaşarak haklarını bilen ve koruyabilen nesiller yetiştirmeyi hedefliyormuş. Proje eğer üzerinde titizlikle çalışılırsa, haklarını koruyabilen bilinçli nesillerin yetişmesine vesile olabilir. Fakat, öncelikle anne babaların çocukların haklarına riayet etmeleri ve onlara söz hakkı vermeleri konusunda gerekli eğitimden geçmeleri gerekir.

Ne yazık ki bizim toplumumuzda anne baba hakları sıklıkla dillendirilir ancak çocuk haklarından pek söz edilmez. Aksine çocuğun konuşma, kendini ifade etme, duygu ve düşüncelerini açıklama hakkının olduğu kabul edilmez bu bir saygısızlık olarak taltif edilir. Oysa dinimiz anne baba hakkını önem verdiği gibi onların da çocukları üzerinde haklarının olduğunu belirtir. Bu nedenle çocukların hakları sadece dışarıda değil aile içi ilişkilerde de gözden geçirilmeli diye düşünüyorum.

Anne babanın çocuk üzerindeki hakları

İsim koymak

Korumak

Eğitim vermek

Allahın emirlerini öğretmek

Sağlıklı bir ahlakı yapılanma sağlamak

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi