Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kazanmak mı kaybetmek mi?

Kazanmak mı kaybetmek mi?

Hazreti Peygamber, müteaddit zamanlarda, çarşı ve pazarı dolaşır esnafa tavsiyelerde bulunurdu. Yine böyle bir günde buğday satan bir tüccarın yanına geldi ve ürünlerini kaça sattığını sordu. Sonra buğdaya eliyle dokunduğunda yığının iç kısımlarında yaşlık olduğunu gördü. Adama "nedir bu hal" diye sordu. Satıcı ürünlerin üzerine yağmur yağdığını söyledi. Hazreti Peygamber "bu yaş olanları müşterinin görmesi için niye üstüne koymuyorsun? dedi ve " Aldatan bizden değildir " buyurdu.

Semt pazarlarına kurulan tezgahlara bir göz atarsanız, insanların birkaç kuruş kazanabilmek için her türlü hileye başvurduklarını ve Hazreti Peygamberin bu tavsiyelerini ayaklar altına aldıklarını görürsünüz. Sebze ve meyvelerin gürbüzleri ön tarafa istiflenirken, çürük ve ezikler arka tarafta gizlenir. Siz ön tarafta gördüğünüz ürünlere aldanır ve birkaç kilo alırsınız. Evinize geldiğinizde büyük bir şaşkınlık yaşar ve aldığınız ürünleri çöpe koyarsınız. Çünkü pazarcı arka taraftan ezilen çürüyen ne varsa doldurmuş ve sizi bir şekilde kandırmayı başarmıştır.

Hile ile para kazanan ve bu para ile çocuklarının karnını doyuran bir babadan ne bekleyebilirsiniz. Düşünün ki bu insan sattığı malın ayıbını söylemiyor, karşı tarafı yeterince bilgilendirmiyor ve fahiş fiyatla malını satıyor. Bir an satışını gerçekleştirmenin derdine düşüyor. Hile ve yalan katarak insanları kandıran, bir insanın akşam evine döndüğünden doğruluktan dürüstlükten haram ve helal çizgisinden bahsedebileceğini düşünebilir miyiz?. Bu bir çelişme olmaz mı?

Oysa helal haram ayırmadan para kazanma derdine düşünler elbette helal lokmanın vermiş olduğu huzur ve manevi iklimden mahrum kalacaklardır. Nitekim haram insanın metobolizması ve psikolojisi üzerinde olumsuz bir etki yapmakta ve hayatının tamamını etki altına almaktadır.

Ailede, kazan da kaynağı ne olursa olsun anlayışı ile büyütülen çocuklar, iş hayatlarında haram helal ayırdını önemsemezler. Çünkü yaşamlarını kazanmak ve zengin olmak üzerine kurgulamışlardır.

Müslüman bir baba, işine giderken helal rızık kazanmayı ve çocuklarını haramdan korumayı temenni etmeli ev ahalisi de büyük bir memnuniyetle bu helal rızıktan faydalanmalıdırlar. Bu bilinç ve şuur çocuklara ailede verilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi