Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Günahsız kimlikler

Günahsız kimlikler

İnsanların toplumdaki statülerine ya da temsil ettikleri mesleğe bakarak bazı beklentiler geliştiririz. Mesela, bir doktor hepimizin gözünde, sağlıklı beslenen, beden ve ruh sağlığını koruyabilmek için çaba gösteren kişidir. Çünkü mensup olduğu meslek bunu gerektirir. Bir arkadaşım -doktorunu sigara içerken gördüğünde büyük bir şaşkınlık yaşadığını ve elinde olmadan ona olan güvenini yitirdiğini- ifade etmişti. Çünkü ona göre bir doktor, mesleği gereği sağlık konusunda insanlara örnek olmalı ve hataya fırsat vermemeliydi.

Bir din görevlisini hiç günah işlemez sanır ve küçük bir kusurunu gördüğümüzde yerden yere vururuz. Çünkü bu kişiden mükemmel olmasını ve hata yapmamasını bekleriz. Bir terzinin elbisesinde sökük görsek gözümüzden kaçmaz ve hayretle karşılarız. Bir eğitimcinin çocuğunun çok başarılı ve terbiyeli olabileceğine inanırız. Bir psikolog hiçbir zaman üzülmemeli, depresyona girmemeli ve sorunlarının üstesinden tek başına gelebilmelidir. Çünkü onu insanlara yol gösteren ve bu konuda ehil olan bir kişi olarak görürüz... Son yıllarda bir müslüman ruhsal sıkıntılarıyla daha rahat başa çıkamaz mı? Ya da inanan bir insanın depresyona girme hakkı var mıdır? gibi bir anlayış da ortaya çıktı. Bir derdiniz olsa insanlar, "sen inançlısın, böyle bir sıkıntıya nasıl yenik düşebilirsin" diye karşılık verir ve sizden daha mükemmel ve güçlü olmanızı beklerler.

İnsanlarımız, mensubu olduğunuz mesleği, taşıdığınız imajı ya da bakış açınızı göz önünde bulundurarak sizden buna uygun davranmanızı bekliyorlar. Ama şunu da unutmamak gerekir ki, hepimiz birer insanız ve yaptığımız işin yanında bir insanın taşıyabileceği bütün zaafları da taşımaktayız. Bu nedenle, terzinin söküğü olabilir, bir eğitimci bütün çabalarına rağmen problemli bir çocuğa sahip olabilir, bir müslüman hata yapabilir ve depresyona girebilir.

Elbette, acıya anlam vermede ya da sorunlarla başa çıkma da Allaha inanan bir insanın işi daha kolay olacaktır. Çünkü o, hayatın bir imtihan diyarı olduğunu bilmekte ve Allahtan gelene sabırla karşılık vermenin derecesini yükselteceğine inanmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi