Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Vahiy şehri Mekke'nin fethi

Vahiy şehri Mekke'nin fethi

Muhterem Müslümanlar!

Bugün miladi takvime göre 28 Aralık. Üç gün sonra 31 Aralık olacak. Bu tarih İslâm tarihinde önemli bir yere sahip olan Mekke'nin fethedildiği gündür.

Maalesef Müslümanlardan birçoğu Mekke'nin fethedilmesinden çok yılbaşı kutlamaları olarak hatırlamaktadırlar. Bizler Mekke'nin fethi esnasında, öncesinde ve sonrasında ders çıkarmamız gereken hadiseleri gözden geçireceğiz, inşallah...

Mekke'nin fethedilmesinden önce meydana gelen hadiselerden en önemlisi Hudeybiye'de Peygamber (s.a.v.) Efendimizin Müslümanlardan aldığı "Rıdvan Beyanatı" olarak bilinen ve Mekke'nin fethini müjdeleyen olaydır.

Hicretin 6'ncı senesinde Resulûllah (s.a.v.) 1400 kadar sahabesiyle Mekke'ye umre yapmak için yola çıktıklarında Mekkeli müşrikler tarafından Hudeybiye mevkiinde durduruldu. Müslümanları Mekke'ye sokmak istemediler. Bunun üzerine Hz. Osman (r.a.) Mekke'ye görüşmelerde bulunmak üzere elçi olarak gönderilmişti. Bir süre sonra Hz. Osman'ın şehit olduğu haberi yayıldı. Bu haber üzerine Peygamberimiz orada bulunan ashabının tamamından ölüm beyatı alacağını duyurdu. Sahabe birbirleriyle yarışırcasına Resulûllah (s.a.v.)'a her hâlükârda:

O'nunla olacaklarına;

Kanlarının son damlasına kadar Allah ve Resulü için çarpışacaklarına dair söz verdiler.

Bu hadise Allah-u Tealâ tarafından beyata katılanların hepsinden razı olunduğu ayetlerle bildirilmiştir. (Fetih Suresi, ayet: 10) Ayrıca bu hadise beyatın önemini vurgulama açısından önemli bir yere sahiptir.

O gün yapılan beyat Mekke'nin putlardan temizlenerek Alah'ın Beyti'nin O'nun istediği şekle getirilmesi sonucunu ortaya çıkarmıştır.

Bugünde yapılacak beyattaki sadakat kalplerimizin putlardan temizlenmesi ile oluşacak fetihle sonuçlanacaktır.

Mü'minler günahlardan hicret ederse ve günahları terk ederlerse onlar için de manevî fetihler müyesser olur.

Şunu kesinlikle bilelim ki, dünyaya göre Kâbe ne ise, insana nispetle kalp de odur. Kâbe'yi putlardan temizlemek ne kadar güzel bir şey ise, kalbi kötü duygulardan temizlemek de o kadar güzeldir.
Muhterem Müslümanlar!

Bizler bu yıl Mekke'nin fethinin 1383'üncü yılını kutlayacağız. 1383 yıl önce bugünlerde Hz. Muhammed (s.a.v.) Mekke'yi fethetmiştir.

Fetih kelimesi İslam'da 2 yerde kullanılmıştır:

Birincisi, İslâm'ın kalbi ve merkezi olan Mekke'nin fethi için Kur'an-ı Kerim'de kullanılır. Konu ile ilgili sure, Fetih Suresi'dir.

İkincisi ise, Resulûllah'ın kelâmında ifade edilir. Bu da İstanbul'un fethini müjdeler.Fethe giden yolda Peygamberimizi, onun metodunu bilmeye ve emirlerini dinlemeye çok ihtiyacımız var. Eğer bunu yapamazsak işte o zaman bizler ancak mezar taşlarıyla avunuruz. O da bizi rüsva duruma düşürür. Bugünkü toplumumuzun rüsvalığı da bundandır.
Muhterem Müslümanlar!

Dikkatinizi çekiyorum: Bugün Müslümanlar için fetih günü, gâfil ve kâfirler için isyan içinde sabahlayacakları bir gündür. Bizler gâfil ve kâfirlerle birlikte olmayalım. Bize düşen Peygamberimiz (s.a.v.)'in peşinden ayrılmamaktır. Kur'an-ı Kerim'den Fetih Suresi'ni okuyalım. Mütalaa edelim. Surenin 28'inci ayetini tahlil edelim. Verilen müjdelerle sevinelim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi