Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Risale-i Nur’da içtimâî-siyasî ölçüler (4)

Risale-i Nur’da içtimâî-siyasî ölçüler (4)

* Siyasete, kendi adına girmek. “..bazı kardeşler, Nurlar namına değil, belki kendi şahısları namına girebilir.”29

* Siyaseti dine dost ve âlet yapmalıdır.30
* Siyaset dünyasındaki müfsitlere aldanmamak, her sözü, hareketi mihenge, ölçüye vurmak: “Hiçbir müfsid ben müfsidim demez, daima sûret-i haktan görünür, yâhut bâtılı hak görür... Fakat siz mihenge vurmadan almayınız. Çok silik söz ticarette geziyor... Her söylenen sözün kalbe girmesine yol vermeyiniz.”31
* Daima müsbet hareket etmek; menfîye, olumsuza, negatife, radikalliğe, şiddete, kuvvete, cebre başvurmamak. Zira, “siyasal” anlayışa dayanan hiçbir hareket başarılı olamaz. İslâm tarihi boyunca da olamadığını nazara almak, siyasî öngörünün gereğidir.
* Bediüzzaman, siyasî partilere şahıs odaklı değil, fikir odaklı yaklaşır. Bediüzzaman’a göre yanlış fikre ve siyasî düşünceye hizmet eden iyi insan bilmeyerek kötülüklere ve şerlere sebep olabileceği gibi, doğru fikre ve siyasî düşünceye hizmet eden kusurlu bir adam da sonuçta çok iyi hizmetlere ve hayırlara sebep olabilir. Bediüzzaman bu düşüncesini “Çok iyiler var iyilik zannı ile fenalık ediyorlar”32 diye açıklar.
* Hürriyet, imanın özelliğidir. Risale-i Nur’un, siyaset dairesine bakan meslek ve meşreplerinden birisi hürriyetçilere / demokratlara mânen ve maddeten yardımcı,33 müttefik,34 ve bir dayanak noktası olmaktır.35 Dolayısıyla Ahrarları / hürriyetçileri, demokratları Kur’ân menfaatine desteklemek, imanın özelliğinin siyasete bir yansımasıdır.
* Günümüz siyasetinin felsefesi maddî çıkardır. Bunun için her şeyi mübah görür. Halbuki, müceddidî siyaset anlayışı, prensiplere, misyona, dâvâya, hak ve hürriyetlere dayanan bir siyaset anlayışını öngörür.
* Ankara siyaseti Bediüzzaman’a 300 altın maaşı (bugünkü rakamlarla 150.000 lirayı aşıyor), milletvekilliğini, Şark genel vaizliğini, Said Halim Paşa köşkünü (büyük koruluğuyla birlikte) teklif eder. O, hepsini reddedip elinin tersiyle iter. Çünkü, ahirzamanda gelmesi haber verilen dehşetli şahısları orada görür.36 “Dünyevî, nefsî, indî, hissî ölçüler” yanıltıcıdır. Dünyevî makamlar ve rütbeler de kabir kapısına kadardır. Şu halde, içtimâî ve siyasî hayatla ilgili haritamızı müceddidî çizgi, strateji belirlemelidir.
(SON)

Dipnotlar:
29- Emirdağ Lâhikası, s. 140. 30- Emirdağ Lâhikası-2: 145. 31- Münâzarât, s. 49. 32- Münâzarât, 51. 33- Beyanat ve Tenvirler, s. 200. 34- Age, s. 201. 35- Emirdağ Lâhikası, s. 271. 36-Tarihçe-i Hayat , s. 131.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi