Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuğunuz aşık olursa ne yaparsınız?

Çocuğunuz aşık olursa ne yaparsınız?

“15 yaşında bir kızım var. Son günlerde halinde bir değişiklik sezmeye başladım. Gizlice cep telefonuna baktım, bir çocukla mesajlaştığını anladım. O gün evde kıyamet koptu, bunu nasıl yapabildiğini sordum, sen beni anlamıyorsun dedi ve odasına kapandı. Biz çocuklarımıza iffetli olmayı nasıl anlatacağız ve onları nasıl koruyacağız? (Z. Ü)

Çocukluk çağının sona ermesiyle birlikte, gençte hormonel değişimler ortaya çıkar. Bu değişime bağlı olarak genç, karşı cinse ilgi duymaya başlar. İslami hassasiyet taşıyan anne babalar, haklı olarak, çocuklarının zinaya meyletmelerinden ve geri dönülmez hatalara düşmelerinden endişe ederler. Bu endişelerinde haksız da sayılmazlar. Bugün artık teknoloji ve iletişim araçları vasıtasıyla cinsellik sürekli kışkırtılmakta ve gençleri etki altına almaktadır. Peki bu şartlar altında “birine yoğun duygular beslediğini söyleyen çocuğumuzla nasıl iletişim kuracağız? Onu nasıl yönlendireceğiz? Öncelikle aşkın, bir duygu olarak insanın doğasında var olduğunu, fakat bu duyguyu kontrol etmekle sorumlu olduğumuzu çocuğumuza ifade etmeliyiz. Bu tür duyguların bu yaşlarda daha sık görülebileceğini, bu konuda onu anlayabildiğimizi, fakat Allah’ın karşı cinsle ilişkilerimizde, korumamızı tavsiye ettiği sınırları dikkate alıp, harama yaklaşmamamız gerektiğini belirtmeliyiz. Duygularımıza kapılarak, görüşme, konuşma ve bir araya gelme durumunda harama yaklaşmanın verdiği zararların ortaya çıkacağını ona izah etmeli ve çocuğumuzu bilgilendirmeliyiz. Yani bu duygunun doğal olduğunu fakat Allah’ın karşı cinsle ilişkilerimizde koymuş olduğu sınırların kuvvetle korunması gerektiğini çocuğumuza ifade etmeliyiz. Zira dinimiz kişinin iffetini namusunu ve dinini tehlikeye sokacak sınır ihlallerinin yapılmamasını yani zinaya yaklaşmamayı tavsiye eder.

Çocukların duygularını anlamak ve onları doğru yola teşvik etmek her anne babanın görevidir. Eğer çocuğunuzu duyguları nedeniyle suçlar, arkadaşlarını eleştirir ve yasaklarınızı genişleterek baskıya dönüştürürseniz, çocuğunuz sizden yavaş yavaş uzaklaşacak ve sözünüzün hiç geçerliliği kalmayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi