Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bir dakika dinler misiniz?

Bir dakika dinler misiniz?

“Bir komşum kapımı çalar, kocasıyla yaşadığı sıkıntıları benimle paylaşırdı. Onu hiç yorum yapmadan dinler ve dua ederdim. Bir öğle vakti yine kapımı çaldı ve “çok üzgünüm, eşim evi satmaya karar verdi, hafta sonu taşınıyoruz” dedi. İçimde tarif edemeyeceğim bir burukluk ve acı yaşadım. Ama hayatı çilelerle geçen bu hanımın yeni evinde daha mutlu olabileceğini düşündüm ve dua ettim. Neyse, komşum o hafta sonu taşındı ve biz bir süre telefonla konuşmaya devam ettik ama bu pek uzun sürmedi ve koptuk.

Aradan sekiz yıl geçti, bir derneğin iftar yemeğinde tesadüfen komşum ile karışlaştım. Bana sarıldı ve “Allah senden razı olsun, eğer o günlerde bana yardımcı olmasaydın, evden kaçmayı ve kendime zarar vermeyi düşünüyordum…” dedi. Ben sadece seni dinledim, pek yardımım dokunamadı, keşke elimden daha çok şey gelseydi… dedim. Kadın yüzüme baktı ve “O günlerde benim sadece sorunlarımı dinleyecek birine ihtiyacım vardı sen bunu küçük mü görüyorsun, yoksa bana ailem ve çevremdeki insanlar bol bol akıl veriyor nasihat ediyorlardı. Ama benim, akıla değil halimi anlayacak birine ihtiyacım vardı. Allah razı olsun” dedi. O vakit insanların sıkıntılarını dinlemenin ve anlayabilmenin büyük bir yardım olduğunu fark ettim.” (Gülcan. A)

İnsanlarımız, ne yazık ki, karşısındaki kişiyi dinlemek ve anlamak yerine, nasihat etmeyi ve akıl vermeyi tercih ederler. Bir insanı dinlemek ve anlayabilmek nasihat etmekten çok daha meşakkatli bir iştir çünkü. Akıl verir, yargılar ve yol gösterirsiniz ama o an o kişinin sadece anlaşılmaya ihtiyacıdır.

Empati yeteneği, insanların birbirlerine yardımcı olmaları ve dayanışma ruhunu korumaları için Allah’ın bahşettiği içgüdüsel bir yetenektir. Hiçbir canlı türünde böyle bir duyarlılık bulunmazken, insan bir sıkıntıya düçar olduğunda paylaşıyor ve karşısındaki kişiden güç alıyor. Empatik yaklaşım, insanları birbirlerine yaklaştırma ve doğru iletişim kurma noktasında temel bir anahtardır. Kim bu anahtara sahip olursa açamayacağı kapı, fethedemeyeceği gönül yoktur.

Yapılan araştırmalara göre, çocuklarıyla empatik ilişkiler kuran aileler aynı zamanda bu davranışın aktarımını da sağlıyorlar. Çünkü bu çocuklar büyüdüklerinde, anne-babaları gibi empatik anlayışa sahip oluyor ve insanlarla sağlıklı ilişkiler kurabiliyorlar. Yine aynı araştırmaya göre, empati kuramayan ve karşısındaki kişiyi anlayamayan insanlarda depresyon ve kaygı bozukluğu gibi sorunların daha sık görüldüğü ve bu kimselerin insan ilişkilerinde başarısız olduğu ortaya çıkmıştır. Buna karşın çevrelerindeki kimselerle empatik ilişkiler kuran insanların sosyal uyumlarının daha yüksek olduğu ve bu kimselerin daha az suç işledikleri saptanmıştır. Empati kişinin karşısındaki insanı dinlemesi ve anlayabilmesidir. Bunun için, karşımızdaki kişiye akıl vermeden, nasihat etmeden dinlemek ve anlatılanları onun gözüyle görmek onun kulağıyla işitmek ve onun benliği ile anlayabilmek gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi