Cemal Nar

Cemal Nar

Maraş’ın Ruhu ve Millî Piyango

Maraş’ın Ruhu ve Millî Piyango

 

Deveye sormuşlar: “Boynun neden eğridir?”
 
Demiş ki: “Aman cevabımı bilmeyen mi kaldı?”
 
Aynen öyle bir yanlışlar zinciri de Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda yaşanacakmış. İnşallah olmaz. 
 
Nasıl mı? 
 
İşte haberi: “İlimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü nedeniyle düzenlenecek kurtuluş haftası etkinlikleri kapsamında, Kahramanmaraş Valiliği ve Milli Piyango İdaresinin birlikte düzenlediği programla Milli Piyango Çekilişi, 09 Şubat 2013 Cumartesi günü ilimizde gerçekleştirilecektir. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenecek etkinlikte aynı zamanda halka açık ücretsiz bir konserde verilecektir.” (http://www.marashabermerkezi.com/haber/4675-9-ubat-milli-piyango-cekilisi-kmarasta-yapilacak.html)
 
Bu Maraş’a da bir haller oldu son zamanlarda. Dinî, manevî, kültürel sahada kitaplar basılıyor, konaklar restore edilerek “şairler ve yazarlar evi”, “okuma salonu” yapılıyor, sırf belediyenin kütüphane sayısı 12’ye çıkıyor, kalem ve kelam erbabı çaylı ziyafetli davet edilip istifadeye çalışılıyor ama bir yandan da ruhuna, maneviyatına, şan ve şöhretine uygun olmayan işlere milyonluk yatırımlar yapılıyor, haram işlere vergilerimizden toplanan paralar harcanarak har vurup harman savruluyor, servetimiz çar çur ediliyor, şahsiyetimiz kirletiliyor. Şehre dikilen ucube heykeller gibi mesela. Hem maddi manevi kazançlar hem de kayıplar yaşıyoruz aynı günlerde. Bir güldürüyorlar bizi, bir ağlatıyorlar nedense.
 
Bir hukuk kaidesi vardır; “def-i mefasit celb-i menafîden evladır.” Yani “kötülükleri atmak iyilikleri almaktan önceliklidir.” Nitekim doktorlar da yaraya merhem çalmadan önce iyi bir temizlik yapar, sonra ilaç sürerler. Buna binaen biz önce, inşallah vazgeçilir niyetiyle kötü işleri ele alalım.
 
İşte bir yanlış ve bir haram daha.
 
Allah aşkına hala bu “milli piyango” rezaleti ne oluyor? Kumar gibi bir günah ve suçun “milli” olması ne demektir, bunun bir izahı olabilir mi? 
 
“Milli Kumar” bu muhafazakar hükümetin neresine yakışıyor ki hala yürürlükte kalıyor? 
 
Ey muhafazakar demokrat ağırlıklı TBMM, ey hükümet, ey bir  İmam Hatipli olarak özel hayatında dindar olup haliyle kumarı sevmeyen Sayın Başbakan, bizi bu milli rezaletten ne zaman kurtaracaksınız? İşte biz halk olarak böyle istiyoruz, lütfen siz de gereğini yapınız artık. Bu konuda işiniz kolaydır. Zira kumar yasalara göre de suçtur.
 
Hem kumara yasak getiriyorsunuz, hem kumar oynatan yerleri bastırıyorsunuz, bunlar iyi güzel şeyler, ama hem de en büyük kumarı devlet olarak siz oynatıyorsunuz? Bu nasıl bir çelişkidir Allah aşkına? Bunu anlamak ve müsamaha ile bakmak zordur doğrusu. Artk buna bir son vermez misin ey hükümet?
 
Bugün Yaşar Nuri bile bu piyangoların kumar olup haram olduğuna fetva verdi. Bunun hiçbir savunulacak tarafı yok ki! Hadi kaldırın da gönlümüzü fethederek teşekkür ve dua alın bizden. Bunu dört gözle bekliyoruz sizlerden!
 
Kimileri bu görüşe itiraz ediyor. Güya devlet ve kimi kurumlar ondan kar ediyor ve hayır işlerinde kullanıyormuş…
 
Haramdan kar ve hayır mı olurmuş Allah aşkına? Hayır yapmak için kumara mı kaldık, ona mı muhtacız? Çok ayıp! Kumar bağımlılık yapan büyük bir beladır üstelik. Bundan zarardan başka bir şey çıkmaz.
 
Neyse kumarın nasıl bir bela olduğunu şimdi uzun uzun anlatmaya yerimiz yoktur. Dileyen videolar için www.ilimistan.com’a, yazılar için de www.cemalnar.com’a bakabilir. Şimdi biz gelelim başka bir skandala.
 
Evet, tam bir skandal! Eskilerin tabiriyle rezalet yani. Habere göre “9 Şubat Milli Piyango Çekilişi K.Maraşta Yapılacak”mış.
 
Neden?
 
Çünkü o hafta “kurtuluş haftası” imiş. Yani Kahramanmaraş’ın din için, iman için, tesettür için, namus için, vatan için, hürriyet ve istiklal için, bayrak için, hepsini özünde toplayan  “Allah rızası için” kıyama kalktığı, gece gündüz savaştığı, bin bir fedakarlığı yaptığı, düşmanı kovmak için kendi evini yaktığı ve az bir güçle koca Fransız’ı kaçmaya mecbur ve mahkum ettiği zafer günlerini kutlarken, yani Allah Teâlâ’nın  nusretine yeniden şükrederken, vilayetten bu kutlamaya bir etkinlik ile katkı geliyor.
 
Nedir bu katkı?
 
9 Şubat Milli Piyango çekilişinin K.Maraş'ta yapılacak olması…
 
Şaka desem böyle şaka olmaz. Halkı, Maraş’ı anlamamak desem, bunu yapan yabancı değil, Maraş yönetimi. Ben şimdi kime ne diyeyim a dostlar? Bu kadar da olmaz ki! El insaf…
 
Bunu böyle kutlama kararı alanlar belki iyi niyetlilerdir. Ama iyi niyet haramı helal, çirkini güzel, kötüyü iyi etmez. Dinimizin “iyiliği emretme, kötülükten sakındırma” temel ilkesi ve her vatandaşa düşen sosyal sorumluluk bilinci gereğince, üstelik bu şehrin bir hocası olarak, ben gayet nazik ve kibarca istirham ediyorum, kimseyi kırmadan incitmeden ifade ediyorum, lütfen bu yanlıştan vazgeçiniz. Lütfen, ne şehitlerimizin kemiği sızlasın, ne yaşayanlarımızın kanı donsun, bu hatadan yol yakınken vaz geçilsin. 
 
İyi niyetle istirham ediyoruz, lütfen bu çekiliş ille de yapılacaksa başka bir yerde yapılsın.
 
Üstelik “Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde” düzenlenecek bu etkinlikten milli şairimizin de ruhu muazzep olur. Mehmet Akif Ersoy kim, Milli Piyango kim? “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu.”
 
Haberin altında bir yorum var. Bakınız “Ali Haydar” rumuzlu yorumcu ne  diyor:
 
“Bu haram işin şehrimizde olmasını ve o günde konser adıyla işlenecek haram işin kurtuluş günlerine getirilmesini kınıyorum. Bu kurtuluşun ruhuna aykırı bir iştir. Maraş’a da hiç yakışmaz. Ne çekiyorsak, halka güya iyilik eden maneviyat fukaralarından çekiyoruz maalesef.”
 
 
Köşem doldu. Kaldı ki Maraşlı bu yorumcunun sözünün üstüne başka söze de gerek kalmadı. Öyleyse son bir daha Sayın Başbakana, hükümete, ilgili bakanlıklara, vilayete bir vatandaş olarak düşüncemi sunuyorum, “bu iş şehrimize yakışmamıştır, lütfen vaz geçelim” diyorum.
 
 
Buradan halkımıza da sesleniyorum. Bunu konuşun ve düşüncelerinizi yönetimle kibarca paylaşın. Ama buna rağmen bu iş yine de yapılırsa, bunu da olgunlukla geçiştirin. Dilinizle demeniz ve kalbinizle tepkiniz yeter. O gün olaya müdahale gibi yetkiniz olmayan bir işe girişmeyin. Sizi bunun için kışkırtanlar ya cahildirler, ya da iyi niyetli değildirler, sakın oyununa gelmeyin. 
 
Çünkü sizin düşüncenizi ifade etme, kınama ve surat asma hakkınız var, ama fiilî müdahale hakkınız yoktur. Öyleyse hem kendinizi, hem de her zamandan daha fazla barışa muhtaç olan ülkemizi sıkıntıya sokacak provoke işlerden katiyetle uzak durunuz. Bu sizin olgunluğunuzun ve âlicenaplığınızın gereğidir. 
 
Keşke bunu çekilişi düzenleyenler de anlayabilse…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi