Ersoy Dede

Ersoy Dede

Hosteslik ve cinsellik

Hosteslik ve cinsellik

 

Dilek Hanif’in THY için üzerinde çalıştığı kostüm tasarımları basına sızdı.. Acaba biraz üzerinde tartışılsın diye mi (yani bilerek) sızdı?..  Bilemiyorum.. Tek bildiğim bu çalışmaları açığa çıkan Dilek Hanif’in infaz edilmeye başlandığı.. Cemil İpekçi’nin de başına aynısı gelmişti.. Devletle çalışan herkesin başına gelir..  Son derece normal. Kulaklarınızı tıkar işinizi yaparsınız. Devlet için de yapsanız özel sektör için de yapsanız son tahlilde işinizi yapmakta olduğunuzdan fazla dert değildir.. Daha fazlasını ya da daha azını yapmadığınız için sorun değil..
 
MESLEKLER VE CİNSELLİK
 
Şimdi adını sayacağım meslek gruplarının temsilcileri ayağa kalkacak. Ancak bazı meseleleri daha açık anlatabilmek adına somut örnek vermek zorundayım. Kusura bakmayın. Sadece ülkemizde değil, dünyada da bazı meslek grupları var ki, yapılan işten çok o iş kolunda çalışan emekçi kadınların bedenleri üzerinden tartışılıyor. Sekreterlik, hemşirelik, stand hostesliği ve uçuş hostesliği gibi iş kolları bunun başında.. Tek tek bu mesleklerde çalışanların neler yaptığını anlatacak değilim. Hele hele hemşirelik gibi kutsal bir mesleğin dahi gerek mizahta gerekse pornografik yayınlarda nasıl acımasızca kullanıldığını biliyorsunuz.. Bunun binlerce sosyolojik nedeni olabilir. Nedenleri üzerinde durmuyorum. Ama sonuçlarını tartışmamız gerekiyor..
 
HOSTESLİK
 
Hosteslik mesleği (özel olarak uçuş hostesliği) kabin ile kokpit arasındaki ilişkiyi kuran ve kabindeki yolcuların huzurlu ve güven içinde seyahat etmesini kolaylaştıran, acil durumlarda mütebessim ifadeyle yolculara sükunet veren bir iş.. Çay ve yiyecek servisi tüm bunların yanında daha tâli işler bana kalırsa..  Oysa herkes hostesliği garsonluk gibi görür bir nebze..  Hiç yiyecek içecek servisi yapılmayan uçaklarda bile onlarca hostesin neden çalıştığını düşünecek olursanız, gerçek işin bu olmadığını anlarsınız.. Peki bu saydığım işlerin, mini etekle, uzun bacakla, abartılı makyajla ne ilgisi var?..  Ama öyle.. Hem arz öyle hem de talep.. Yani havayolu şirketleri de bunu sunuyorlar, çok yazık ki, bazı yolcular da bunu bekliyorlar..
 
THY BU ALGIYI KIRABİLİR
 
Türk Hava Yolları için ne söylerseniz söyleyin.. Türkiye’nin dünyadaki yüz akı olduğu gerçeğini yok sayamazsınız.. Türk Bayrağı’nı dünyanın dört bir köşesinde gururla dalgalandırdığını, bir ülkeden başka bir ülkeye gitmek için insanların, sırf THY ile gidebilmek için Türkiye aktarması yaptığını vesaireyi görmezden gelemezsiniz.. THY Türkiye’nin yüz akı bir dünya markası olmuştur artık. Dolayısıyla da önce rolü vardır. Dilek Hanif’in tasarımları üzerinden etmiyorum bunca lafı. Söz konusu tasarımların, benim gördüğüm kısmı berbat.  Söyleyecek söz yok. Rezalet.. Fakat bu tartışma bizi bir yere götürecek.. Mini etekli, uzun bacaklı, renkli dudaklı, beton gibi yapılı saçları olan, üzerine yapışan, vücut hatlarını belli eden dar kıyafetlerle kafamızda canlanan hostes algısını yıkacak köstümlerle THY, buna öncülük edebilir..
 
DİĞER MESLEKLER SORUNU ÇÖZDÜ
 
Yazının başında hemşirelik ve sekreterlik gibi mesleklerde de benzer bir algı olduğunu söylemiştim. Bugünkü kanaatimi ise sona sakladım. Etrafınıza baktığınızda göreceksiniz ki, bu meslek grupları, cinsel çağrışım algısını ikinci plana atmayı zaman içinde başardılar.. Ama başta stand (fuar) hostesleri olmak üzere bazı meslek grupları hâlâ bu algıyı avantaja dönüştürmenin peşinde.. Araba tanıtılan ya da tekne tanıtılar fuarlarda, arabaların tepesinde yarı çıplak kadınların olmasını halkla ilişkiler çalışması olarak görüyorlar.  Bu da kırılacak bir gün. Sırayla.. Kadın bedeninin, ticari unsur olarak kullanılmasına, en başta kadınların karşı çıkması beklenirdi. Ama ilginçtir bazı kadınlar bu pazarlamalardan memnun görünüyor.. Kısmet.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi