Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Güleryüzlü turistler ve Suriçi Grubu

Güleryüzlü turistler ve Suriçi Grubu

Pazar sabahı İstanbul’da güzel bir günün başlangıcıydı. Bahar “merhaba” demiş, Güneş; “Ben de varım” demişti.

Böyle bir sabah, İstanbul’da; siyasetin, ekonominin, kültürün ve sosyal meselelerin nabzını tutan Suriçi Grubu’nun toplantısına gidiyorduk.
İstanbul’un tadını çıkarmak için mümkün mertebe gemilerle, tranvayla yolculuk etmek gerekir. Biz de öyle yaptık ve Kabataş’tan tranvaya bindik.
Daha yolun başlagıcında, sabahın saat sekizinde, tranvay turistlerle doluydu. Hepsinin yüzünde bir rahatlık ve tebessüm vardı.
Sultanahmet meydanına geldiğimizde etraf miting alanı gibiydi ve turist kaynıyordu.
Toplantıya; “Bir ülkeye turist geliyorsa o ülkede işler iyi gidiyordur” diyerek vardık.

¥

Suriçi Grubu’nun bu ayki konuğu, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu idi.
Gruba başkanlık eden Nedim Abi, misafirlere umut dolu bir hoşgeldiniz konuşması yaptıktan sonra kısa bir tanıtım filmi izledik.
Filmle ilgili bilgilere geçmeden önce şunu söylemeliyim.
Biz turistlere sevinirken, meğer ülkemizde sevinilecek ve gurur duyulacak nice güzel işler yapılmaktaymış.
Bu güzel insanları ve işlerini maden arar gibi arayıp bulan ve bizlere tanıtan Suriçi Grubu’na teşekkür ederek, o iyi insanlar ve işlerinin hikayesini paylaşmak isterim.

¥

Çölün Ormana Dönüştüğü Bir Başarı Hikayesi.
“Ekmek yediğimiz yere bir değer katalım.”
Kutman Grubu’nun 60 yıl önce koca bir çöl iken maden ocağına çevirdiği ve ömrü tamamlandıktan sonra rehabilite ederek dev bir ormana dönüştürdüğü “Kutorman,” bugün milyonlarca ağacıyla İstanbul’a nefes aldırıyor.
Maden sektörünün köklü ve en büyük firmalarından biri olan Kutman Grubu, 1952 yılında bugün “KUTORMAN’ın” bulunduğu arazi üzerinde kömür çıkarmaya başladı.
Ocaklardan çıkan bu kömürler, 32 yıl boyunca İstanbul’un kömür ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladı ve ülke ekonomisine önemli bir değer kattı.
Kömür madenleri ömrünü tamamladıktan sonra Kutman Grubu’nun kurucusu Halis Kutmangil; “Ekmek yediğimiz yere bir değer katalım” diyerek, 1984 yılında yeşillendirme faaliyetlerini başlattı.
Firma; “çevre bilinci ve vatan sevgisiyle,” tamamen kendi öz kaynakları ve bütçesini kullanarak, 30 yıl içinde 12 milyon 500 metrekare alana, 5 milyon ağaç dikti ve dev bir çöl ormana dönüştü.
Kutorman, dünyada emsali az olan bir özelliğe sahip. Çünkü özel bir firmanın tamamen kendi imkanlarıyla oluşturduğu dünyanın en büyük ağaçlandırma örneği.
Bugün birçok farklı türden ağacı barındıran ve zengin bitki örtüsüne sahip Kutorman, İstanbul’a oksijen desteğini sürdürüyor.
Çölün ormana dönüştürebileceğini gösteren Kutman Grubu, çevre rehabilitasyonundaki uzmanlığı ve bilgi birikimiyle maden kalıntılarından ürettiği bu dev yeşil alanı, şimdi İstanbul’a kazandırmak için çevreyle dost yeni projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi