Yener Dönmez

Yener Dönmez

Başbakan’la Kırgızistan’da

Başbakan’la Kırgızistan’da

Başbakan Erdoğan’ın Kırgızistan ve Moğolistan’ı kapsayan 4 günlük yurtdışı seyahatine eşlik ediyoruz.

Ayrıca iki uçak dolusu işadamı da Kırgız-Türk İş Forumu’na katılmak ve firmalarıyla ilgili girişimlerde bulunmak üzere Bişkek’te bulunuyor.
Seyahate Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mevlüt Çavuşoğlu ve Menderes Türel ile AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de eşlik ediyor.
Seyahate Naci Bostancı, Fehmi Küpçü, Cevdet Erdöl ile Emrullah İşler’den oluşan milletvekili heyeti, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, THY Genel Müdürü Temel Kotil, TİKA Başkanı Serdar Çam gibi önemli bürokratlardan oluşan ekip göz önüne alınınca son dönemlerdeki en kalabalık yurtdışı seyahatlerinden birisi diyebiliriz.
Uçağımız Manas Havaalanı’na ulaştığında yerel saatimiz 22:15’i gösteriyordu. Başbakan ve eşi Emine Erdoğan’ı Havaalanı’nda Kırgızistan Başbakanı Cantörö Satıbaldiyev resmi törenle karşıladı. 31 km’den oluşan yol boyunca alınmış çok özel güvenlik önlemleri ve Bişkek girişindeki dev bir bilboard üzerine Türk Bayrağı ile Erdoğan posterinin yanına Türkçe “Türk dünyası sizinle gurur duyuyor. Kırgızistan’a hoş geldiniz” yazılmış olması dikkat çekici boyuttaydı.
Konaklayacağımız otele geldiğimizde ilerleyen saate rağmen Erdoğan’ı yine kalabalık ve coşkulu bir grup bekliyordu. Coşkulu karşılama ve ilgiye baktığınızda bir kez daha Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunu görüyor ve bundan onur duyuyorsunuz.

¥

Bazı ülkelerde kendimizi hiç yabancı gibi hissetmiyoruz. İşte Kırgızistan da bunlardan birisi. Sanki yurtdışına değil de Türkiye’de herhangi bir ilimize yolculuk yapıyor gibiyiz. Kırgızistan günümüz yedi bağımsız Türk devletinden bir tanesi… Resmi dini İslam, Müslüman oranı ise yüzde 76…
Bişkek, bir satranç tahtası biçiminde tasarlanmış, sokakların çoğunun iki yanında ağaçları sulama amaçlı dar arklar bulunuyor. Havaalanından şehre girene kadar yol boyundaki ve şehrin içerisindeki yemyeşil ağaçlar, geniş yollar, mermerden yapılı devlet binaları dikkat çekiyor. Ala Too meydanı, Kırgız Milli Filarmoni binası, Kırgız Devlet Tarih Müzesi ilgi çeken merkezler.
Yüzde 65’ini Tanrı Dağları’nın kaplamasından ötürü “Orta Asya’nın İsviçre’si” olarak adlandırılıyor. Yine Tanrı Dağları üzerinde bulunan ve ülkenin en büyük gölü olan Issık Gölü, Titikaka’dan sonra dünyanın en büyük dağ gölü. Ayrıca Bişkek’te Vefa Center, Beta Stores, Bishkek Park gibi Türk işadamlarının açtığı alışveriş merkezleri de bulunmakta. Bişkek sokaklarında karşılaştığınız insanlarla rahatlıkla iletişim kurabiliyoruz. Yani pek çoğu bizimle aynı dili konuşuyor. Burada misafir gibi değiliz.
Sabah saatlerinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bizi Türkmenistan’ın efsanevi lideri rahmetli İsa Yusuf Alptekin’in oğlu Ilgar Alptekin ile tanıştırdı. Bakan Davutoğlu’nun Alptekin ailesi ile yıllara dayanan bir dostluğu bulunuyormuş. Yusuf Alptekin 1949’da Çin’in Doğu Türkistan’ı işgali üzerine Keşmir’e iltica etmiş. 1954’te Türkiye’ye gelmiş ve Türk vatandaşlığına geçmiş. Türkiye’ye gelir gelmez İstanbul’da Doğu Türkistan Göçmenler Cemiyeti’ni kurarak, bundan sonraki faaliyetlerini Doğu Türkistan davasının dünya kamuoyuna anlatılması üzerinde yoğunlaştırmış. Doğu Türkistan’ın Sesi, Tanrı Dağları ve Altay isimlerinde üç dergi ile Erk adında bir gazete çıkarmış. Türk-İslam dünyasından getirttiği kitaplarla Yusuf Has Hacib Kütüphanesi’ni kurmuş.
1980 yılında Mekke’de düzenlenen Dünya İslam Birliği Kurucular Meclisi üyeliğine ve orada Doğu Türkistan’ı temsil ederek Doğu Türkistan lehine kararlar alınmasına vesile olmuş.
Doğu Türkistan mücadelesini daha geniş kitlelere duyurmak isteyen Alptekin, 1983 yılında Doğu Türkistan Neşriyat Merkezi’ni kurmuş. Doğu Türkistan Davası, Unutulan Vatan Doğu Türkistan, Doğu Türkistan İnsanlıktan Yardım İstiyor, Türkistan Şehitleri, Demir Perde Arkasındaki Müslümanlar, Esir Doğu Türkistan İçin, Resimli Doğu Türkistan, Büyük Doğu Türkistan Hakkında Muhtıra, Doğu Türkistan’ın Hür Dünyaya Çağrısı, Doğu Türkistan’ın Sesi eserlerini kaleme almış… Bu büyük dava adamı 17 Aralık 1995’te Hakk’a yürümüş. Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. Bakan Davutoğlu, “Türkiye’ye geldiği zaman mutlaka görüşür kendisini evimizde misafir ederdik. Türkistan milli direnişinin sembol isimlerindendi. Türkistan’ın özgürlüğü için büyük mücadeleler verdi” diyor.
Bir süre de Ilgar Alptekin ile sohbet ettik. Mütevazılığı kadar engin bir entelektüel birikime sahip olan Ilgar Alptekin de tıpkı babası gibi Türkistanlı kardeşlerinin dertlerini kendisine dert ediniyor.
Evet izlenimler böyle…
Başbakan Erdoğan’ın yaptığı bu çıkarma niteliğindeki ziyaret, Şanghay üyesi Kırgızistan’a büyük bir motivasyon ve doping etkisi yaptı diyebiliriz.
Erdoğan’ın son Şanghay çıkışı ve Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetlerine verdiği önem birlikte değerlendirildiğinde; bu seyahat büyük fırsatlar için bir anahtar olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Yener Dönmez Arşivi