Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Okusun da ne okursa okusun

Okusun da ne okursa okusun

Bir anne “iki oğlum var, ikisine de kitap okuma alışkanlığı kazandırdım. Fırsat buldukça okuyorlar ama yine de kötü alışkanlar edinmelerine engel olamadım. Şimdi ikisi de üniversiteye gidiyor, özel eğitimlerden geçtiler, okuyorlar araştırıyorlar gelecekle ilgili hayalleri var. Ama onları ahlak ve terbiye üzere yetiştiremedim, ailemizin yaşantısına uymayacak işler yapıyorlar” diye yakınıyor. Kendisine, peki ne okuyorlar dediğimde ise, gençlerin bizim değerlerimizle ve kültürel dokumuzla örtüşmeyecek şeyler okuduklarını öğreniyorum. Sonra tekrar soruyorum. Sizce edindikleri bilgiler bu çocuklara neden fayda getirmiyor? Düşünüyor sonra başını eğiyor “bilmem…” diyor…

Eğitim seminerlerimde anneler, “çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için neler yapmalıyız” diye soruyor ve bu konuda büyük çaba gösteriyorlar. Fakat ne yazık ki annelerimiz, çocuklarını dini değerlerimizle tanıştırmak yerine popüler kültürün renklerini taşıyan kitaplar tavsiye ediyor ve bu tür çalışmalara öncelik veriyorlar. Çocuk üniversite tahsili yapıyor, çeşitli kitaplar okuyor, kurslara katılıyor ve annenin hayallerini gerçekleştiriyor. Fakat dinine ve kültürüne tamamen yabancı kalıyor. Çünkü bilmiyor.

Okuyan insan sayısı gittikçe artarken, neden ahlaki çöküntü bu kadar alır başını gider? Okumuş mürekkep yalamış insanlar neden aile sorunları yaşar? İnsanlarımız neden bu kadar bencilleşir? Okuyan bunca insan varken, neden evlilik dışı beraberlikler, eşcinsel sapmalar, alkol uyuşturucu ve benzer alışkanlıklar yaygınlaşır? Acaba bizler neyi nasıl okuyoruz? Çocuğuma kitap okuma alışkanlığı kazandırdım diye övünen anne babalar bu soruyu hiç sorarlar mı kendilerine?

Okuduğunuz kitaplar, araştırdığınız meseleler ve vakit harcadığınız şeyler sizi insan kılmıyor ve doğru yolda sabitlemiyorsa bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünmeniz gerekmez mi?

Vahiyden beslenen ilim, erdem ve faziletli insanların yetişmesine ve Cennet ehli bir neslin ortaya çıkmasına vesile olur. Faydasız ilim ise zaman israfına yol açar. O halde sade okumak yetmiyor aynı zamanda neyi nasıl ve niçin okuyacağımızı da bilmemiz gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi