Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Problemler kuvve-i müfekkire (düşünme melekesi) ile çözülür!

Problemler kuvve-i müfekkire (düşünme melekesi) ile çözülür!

Beynimiz/zihnimiz, duygularımız, kalbimiz düşünme ve fikir üretmek için dizayn edildiğine göre tefekkür, insan olmamızın temel özelliklerindendir. Yüksek bir düşünme gücüne sahip bir maden yatağı gibi olan zihnimizi; ‘tefekkür’le geliştirip, hem ona fevkalâde meziyetler kazandırabilir, hem de pek çok keşiflere imza atabiliriz.

Düşünme nedir, zihnimiz nasıl çalışır, nasıl fikir üretir, tefekkürün metotları nelerdir?
Düşünme, şuurluluk durumunu sağlayan enerjinin bedenî (maddî) bölümü ‘sinir sistemi’ adlı yapıdan; manevî yanı da ‘duygular’dan, ‘ruh’tan kaynaklanır. Doğrusu; düşünen beynimiz değil, “ruhumuz”dur. Ruh, bunu beyin aracılığıyla yapar. Ruh bedenden uçup giderse; “ceset” düşünemez, konuşamaz, hareket edemez!
Düşünme, hadise ve nesne yerine onların sembollerini kullanarak yapılan zihnî bir faaliyet; eşya ve varlıklar arasında bağ kurma; müşahhastan mücerrede (somuttan soyuta) geçme; gerçekçi düşünme; mantıkî prensiplere uygun akıl yürütmedir.
İnsanî bir özellik, bir vazife olarak da tanımlayabileceğimiz düşünme gücü, tefekkür; şuurlu olarak düşünmek, anlamak, araştırmak, fikir üretmek; bir şeyin hakikatini anlamak için onun üzerinde mantıklı, derin, etraflı, detaylı ve dikkatlice düşünmek, üzerinde yoğunlaşmak, zihnî faaliyet göstermektir. Maddeler halinde sıralarsak düşünme:
* Bir meseleyi çözme, halletme, anlamak için onu irade ile ele alma, çözmeye çalışma, teşebbüse geçme;
* Düşünüşü, bir başka düşünüşe çevirebilme, kaydırabilme, istikamet seyrini çizme;
* Bir konunun çeşitli yönlerini, değişik durumlarını sıralayarak zihninde tutabilme, koruyabilme;
* Birden fazla ve birbiriyle ilgili değişik mesaj ve uyaranların her birisine uygun cevaplar verebilme;
* Bir meselenin bütününe vakıf olabilme, kavrayabilme; onunla ilgili kısımları anlayıp tefrik edebilme, değişik durumlarını ayırt edebilme; farklıklarını ve parçalarını bir düzen içine sokabilme;
* Sembolleri kullanabilme, fikir yürütebilme, planlayabilme, programlayabilme; mümkün olanı bulup gerektiği şekilde düzenleyebilme ve çevremizle objektif münasebetler kurabilme kabiliyetidir.
Keşfedici, yüksek düşünce ise; belirli bir zekâ seviyesinin dışında, ‘sağlam/doğru bir bilgi’, dikkat, inceleyici, esnek düşünme alışkanlığı; üstün bir zihnî çalışma ve derin bir tecrübe gerektirir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi