Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Siber Tehlike

Siber Tehlike

Bir genç kız, altı ay nişanlı kaldıktan sonra yollarını ayırdıklarını ancak nişanlandığı kişinin facebook’a eklediği fotoğrafları montajla değiştirerek, kendisine şantaj yaptığını ve mahkemelik olduklarını anlatmıştı. Genç kızı dinlerken, fotoğraflarını, aile sırlarını ve bütün hayatını sosyal medya üzerinden paylaşıma sunan kızlarımızı ve onları korumak için her zorluğa katlanan ailelerini düşündüm. Sohbetleri ile bizlere yol gösteren bir hocamız, “ bugün çocuk büyütmek, büyükçe bir dağı sırtınızda taşımak gibi bir şey, benim zamanımda bu kadar tehlike yoktu da bizler daha rahat büyütmüştük…” derdi. Artık bu sözleri hepimiz söyler olduk. Çünkü çocuklarımızı bekleyen onlarca tehlike var ve bu tehlikeler sadece sokaklarda değil artık evlerimizde ve odalarımızda…

Küresel kapitalizmin hastalıkları bir virüs gibi yayılıyor ve hepimizi etki altına alıyor. Bununla da kalmayıp siber zorbalıkla haklarımızı gasp ediyor, özel alanımıza girerek bizi en hassas noktamızdan vuruyor. Artık saldırılar teknoloji üzerinden geliyor ve bütün hayatınızı etki altına alıyor…

Bilindiği üzere, “Siber zorbalık” bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir kişi ya da toplumun kişiliğine verilen zarardır. Artık isteyen istediği kişinin, şifresini ele geçirerek her türlü zararı verebiliyor. Yani, düşman geliyor, oturduğunuz yerden sizi vuruyor ve siz hiçbir şey yapamıyorsunuz.

Üzerinde çok fazla konuşulan ve tartışılan Amanda Todd’un acılı hikayesi, bu sorunun bütün dünyayı nasıl etki altına aldığını özetler mahiyettedir. Hatırlayacağınız üzere, Amanda Todd, sosyal paylaşım sitesi üzerinden bir pedofilinin tacizine uğramış ve olay vahim boyutlara varmıştı. Adam şantaj yapmaya başlamış ve Todd kabul etmeyince de genç kızın fotoğraflarını arkadaşlarına ve ailesine göndererek olayı farklı boyutlara taşımıştı. Bütün bunlar genç kızı içinden çıkamadığı bir bunalıma sürüklemiş ve genç kız intiharla hayatına son vermişti.

Bıçak bir araçtır, maksadına uygun kullanıldığında işimizi kolaylaştırır ve faydalı bir nesne olarak tanımlanır. Ancak bıçak katilin eline düştüyse, bir suç aracına dönüşür. Tıpkı bunun gibi teknoloji de kötü emellere alet edildiğinde çocuklarımızı hedef alarak içinden çıkamadığımız sorunlara sebebiyet verebilir.

İnsanlar, değer ekseninden kaydıkça, yeni sorunlar ve yeni kayıplar ortaya çıkıyor. Siber zorbalık bu sorunlar arasındaki yerini koruyor. Sosyal medyada, cep telefonu ve eposta ile bireylerin hak ihlali ve küçük düşürülmesi ve özel alanın ihlali yapılabiliyor. Mağdurların bir kısmı intihara kalkıyor bir kısmı evden kaçıyor bir kısmı ise çaresizliğe teslim oluyor. Mağdurların büyük çoğunluğu gençlerden oluşuyor. Bu çocukların çoğu yaşadıkları sorunu aileleri ile paylaşamıyorlar.

Baskıya maruz kalan kişi kurban durumuna düşüyor… Zulmeden taraf ise, karşısındakini zayıf gördükçe duyarsızlaşıyor ve her türlü kötülüğü yapma eğiliminde oluyor. Zorba, sıradan hayatında yapamayacağı zararı teknoloji vasıtasıyla yaparak kurbanı alt ettiğini düşünüyor. Mağdurun kendisini mağdur eden kişiyi dava etme hakkı var ancak bu tür hakların olması bu sorunları ortadan kaldırmaya yetmiyor. Çünkü bu kimselerin tek kişilik bir dünyaları var ve empati kuramıyorlar. Bu nedenle çözüme tek bir yoldan gidilemiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi