M. Emin Parlaktürk

M. Emin Parlaktürk

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten Beklenen

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten Beklenen

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in görev süresi sona eriyor. Meclis, yeni Başkanı’nı Temmuz ayı başında seçecek. Çiçek, yeniden aday olacak mı, olmayacak mı, bu ilan edilmedi!. Muhalefet partileri, kendi adaylarını mı çıkaracaklar, yoksa iktidar partisinin göstereceği aday üzerinde mi uzlaşacaklar, bu da belli değil! Hepsini, şu birkaç gün içinde göreceğiz.
Cemil Çiçek, bugünkü parlamento yapısı içinde, belki de en eski ve en deneyimli siyasetçilerin başında geliyor. Yozgat Belediye Başkanı olarak siyasete giren Cemil Çiçek, 18.dönemde Milletvekili olarak Meclise adımı attığından beri parlamentonun gediklisi bir duayen… Bugün itibariyle 23.dönemde de hâlâ Milletvekili…
***
Çiçek’in siyasi kariyerini burada anlatmamız zait olur, siyasetle ilgili olanlar zaten onun politik macerasını çok iyi bilirler. Özellikle, rahmetli Özal’la birlikte kurucusu olduğu ANAP’ta çok etkili görevlerde bulunduğunu biliyoruz. Keza Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz Hükümetlerinin de vazgeçilmezleri arasında bulunuyordu.
Tayyip beyle birlikte AK Parti’yi kuranların içinde yer alan Çiçek’in muhafazakâr ve demokrat kimliği hep ön palana çıkmıştır. Uzlaşmacı tavrı, diğer parti mensuplarınca da dikkate alınmasını sağlamıştır. En şedit muhalifler bile, Cemil Çiçek ismi geçtiği zaman ona saygınlığa dönüşen bir sempatiyle bakarlar.
Bunları niçin söylüyorum?
Şunun için: Siyasetçilerin Cemil abisi, bu özellikleri sebebiyle Tayyip Beyin de vazgeçilmezleri arasındadır. Bu yüzden, tekrar Meclis Başkanı olması hemen hemen kesin gibidir.
Üstelik, Cemil beyin üzerinde henüz yerine getiremediği çok önemli bir görev var. Bu görev, Anayasa çalışmalarını selametle sonlandırarak bu dönemde mutlaka yeni Anayasa’nın Mecliste görüşülmesini sağlamaktır. Cemil abi, bu görev için biçilmiş kaftandır.
***
Şayet, bu dönemde bu görev yerine getirilmezse, Meclis saygınlığını yitirir. Bu durum, Cemil Çiçek’in de saygınlığına ve yukarıda sıraladığımız özelliklerine gölge düşürür, kariyerini zedeler.
Devlet’in derin veya yüzey bütün kurumlarıyla çatışmadan bugünlere gelen ve siyasi hayatında istikrarlı bir çizgi takip eden Cemil Çiçek, aslında yeni Anayasa yapımı için bir şanstır. Bu şansın iyi değerlendirilmesi gerekir.
Şimdiden Cemil Çiçek’in yeniden Meclis Başkanlığına seçilmesine hayırlı olsun demek yanlış olmaz. Yanlış olan, Cemil beye rağmen bu dönemde yeni bir Anayasa yapmadan yasama döneminin tamamlanmasıdır.
İnşallah Cemil abi bu yanlışa anılmış olmaz!...
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M. Emin Parlaktürk Arşivi