Şevket Tandoğan

Şevket Tandoğan

Kim başkan olmalı

Kim başkan olmalı

Önümüzdeki süreçte 30 Mart 2014 günü yerel yönetim seçimleri yapılacak, köy ve mahalle muhtarından tutun, Belediye meclis üyeleri ile ilçe ve il Belediye Başkanları ve Büyükşehir Belediye Başkanları seçilecek, böylece halkımız demokratik hakkını kullanarak oturduğu yörenin yerel yöneticilerini belirlemiş ve seçmiş olacak.

Oturduğumuz kentin her türlü imar, altyapı, yapılaşma, temizlik, ulaşım işleriyle diğer sosyal ve kültürel faaliyetlerini doğrudan yürütecek mahallî yetkilileri seçmek, hatta eski tabiriyle Şehremîni olacak zatı belirlemek çok mühim bir görevdir. Önümüzdeki yerel seçimler aynı zamanda ülke siyasetini drekman etkileyebilecek kritik bir dönemeç olduğundan dolayı çok önemlidir.

Yaklaşık 5 ay sonra sandık başında vereceğimiz tarihî karar; ülkemizi ve geleceğimizi doğrudan ilgilendiren ciddi bir karardır. İrademiz, şerefimiz ve namusumuz olan oy hakkımızı en doğru ve hayırlı yönde mutlaka kullanmalı, görev telakki ederek asla ihmal etmemelidir.

Siyasî partilerin sayın aday adayları birer birer ortaya çıkmakta, tanıtım ziyaretleri yaparak projelerini anlatmakta, temayül yoklamaları ve kamuoyu anketleri yapılmaktadır. Birbirinden değerli pek çok aday adayı görevlere talip olurken, bu işin koltuk kavgası değil, hizmet sevdası ile elini taşın altına koymak olduğu şuurunda olmalılar. Zira Şehremîni olmak zor ve mes'uliyetli bir iştir. Herkesin haddi değildir.

Belediye Başkanı yerine göre bir baba, bir anne, bir ağabey, bir kardeş, bir evlat ve nihayet her derde deva bir dert babası hem de mahallî otorite olmak zorundadır. Özetle, herkesin saygı duyacağı, güven telkin eden dindar bir hak adamı ve halk adamı olmalıdır.

İyi bir Belediye Başkanı seçmek yetmez. Aynı zamanda etrafındaki ekibi ve Belediye Meclis üyeleri de düzgün ve nitelikli kişiler olmalıdır. Ekibi ve Meclis üyeleri verimli çalışmayan başkan kukladan ibarettir. Çok nitelikli bir başkan bile kötü ekiple yol alamaz, bocalar ve tıkanır. Yani aday adaylarımız ekibine ve çevresine dikkat etmeli, seçmenler de sadece başkana değil, ekibine de bakmalıdır.

Seçilecek Belediye Başkanının merkezi hükümetle uyumlu çalışacak ve Devlet desteğini fazlasıyla beldesine taşıyabilecek kabiliyette vizyon sahibi karizmatik bir şahsiyet olması lazımdır. Dahası Büyükşehir Belediye başkanı ve diğer çevre Belediye Başkanları ile de sıcak diyaloglar kurabilen sevecen ve sosyal bir kişi olmalıdır.

Belediye Başkanı seçilecek kişi; Bilgili, kültürlü, birikimli olmalı, özellikle ülkemizin belde, ilçe ve il'in potansiyelini, demoğrafik yapıyı, sorunlarını ve çözüm yollarını iyi bilmeli, hatta dünyayı tanımalı, bunları harmanlayıp kotarıp reel projeleri hayata geçirebilecek cesur adımlarla kalıcı eserler üretebilmelidir.

Yöneticilik tecrübesi olan, varsa belediyecililk bilgi ve birikimine sahip, aşınmamış yıpranmamış, dinamik, enerjik, geçmişi temiz, dürüst ve sosyal bir başkanın başarı grafiği yüksek olur. Ortak akılla ve ekip ruhuyla çalışan bu tür karizmatik başkanlar; personeliyle ve halkıyla bütünleşerek unutulmaz hizmetler yapar ve gönüllerde taht kurabilirler.

Biz burada ideal başkan profilini çizdik. Bu nitelikte kaç kişi var, İyi araştırıp bulmak ve seçmek zorundayız. Toplumlar nasılsa o şekilde layık olduğu kişiler tarafında yönetilirler. Eğer emanetler ehil ellere teslim edilmezse huzur ve nizam bozulur, kıyamet kopar. "Balık baştan kokar" atasözü de bunun başka bir ifadesidir.

Ülkemiz ve beldemiz için ve sayın adaylarımız için hangisi hayırlı ise öyle olsun. Allah utandırmasın. Bu vesileyle yeni hicrî yılınızı tebrik eder, Muharrem ayının hayırlara vesile olmasını dilerim.

      

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevket Tandoğan Arşivi