Şevket Tandoğan

Şevket Tandoğan

Yeni Türkiye Yolunda

Yeni Türkiye Yolunda

Köklü Devlet geleneğine sahip Aziz Milletimiz, doğrudan 12. Başkanı’nı seçmiş ve Türk Devletine Sayın Recep Tayyip Erdoğan Başkan olmuştur. Ülkemize ve tüm dünyaya hayırlı olsun. Bu günlerde Yeni Türkiye hedefinden sıkça söz edilmektedir. Kanaatimce; bu hedef Osmanlı ruhuna sahip modern Türkiye Cumhuriyetidir.

Bilindiği üzere, asırlarca 3 kıta, 7 denizde hükümran olmuş büyük bir imparatorluğun vârisleriyiz. Hakkaniyet, adâlet ve Kur’an prensipleri üzerine kurulu Osmanlı nesli olarak, şan ve şereflerle dolu köklü bir tarih ve kültür birikimine sahibiz. Ecdadımız Karahanlılar döneminde, Sultan Abdülkerim Buğra Han önderliğinde, hiçbir zorlama olmadan İslâmiyet’i irşadla kabul etmiş nasipli bir milletiz.

Anadolu’da muhtelif kavimler, îlayı-kelimetullah uğrunda birleşerek 1000 yıldır kaynaşmış, düşmanlarına karşı birlikte savaşıp yüz binlerce evladını omuz omuza şehit vermek suretiyle Müslüman Türk Milleti doğmuştur. Osmanlı Devleti bu ruhla küçük bir uç beyliğinden muazzam bir DEVLET-İ ALİYYE haline gelmiştir. İlim, sanat, fen, edebiyat, mimarî gibi alanlardaki başarılar bu birliğin eseridir.

Osmanlı insanının hedefi ma’nevî tatmindi. Gaye, rıza-i ilâhî idi. Hayatları boyunca, mal mülk biriktirmek, zenginleşmek yerine, hayır ve hasenatta yarışma yolunu tercih etmişler, bu maksatla vakıf eserler kurmuşlar, fethettikleri her yeri imar etmişler, cemiyete faydalı nesiller yetiştirmek için, ilim irfan müesseseleri, külliyeler kurmuşlardır.

Ecdadımız Osmanlılar; açtıkları medrese, dârü-l fünûn gibi müesseseler ile; din, hukuk ve edebiyattan tutun, matematik, cebir, tıp astronomi, fizik gibi fen bilimlerine varıncaya kadar, hemen her sahada ileri gitmiş, cihan devleti süper güç haline gelmişlerdi.

Kânunî Sultan Süleyman zamanında Osmanlı devleti; Viyana önlerinden Yemen’e, Cezayir’den Kafkaslara kadar, geniş bir coğrafyaya yayılmıştı. Sultan Süleyman Han, çıkardığı kânunlar ve bilhassa kanun ve adalete saygısından dolayı, “KÂNUNΔ  lakabını almıştı. Avrupalılar ise kendisine “Büyük Türk”  ve “Muhteşem Süleyman” ismini vermişlerdi.

Kânunî Sultan Süleyman şahsına ait küçük bir sandığın, ölünce kabrine konmasını vasiyet etmişti. 1566 da Zigetvar seferinde vefat ettiğinde, İstanbul’a getirilerek, Süleymaniye camiinde, Şeyhul-islam Ebu-s Suud efendinin kıldırdığı cenaze namazını müteakip, haziresine defnedileceği sırada, sandık kabre konmak istenmişti. Ancak ulemâ arasında ihtilafa sebep oldu. Sandık açıldı. İçinden fetva belgelerinin çıkması üzerine, Ebu-s Suud efendi; “Ey Süleyman! Sen hesap günü cevabını hazırlamışsın. Ya benim halim nîce olacak?” deyip ağlamıştı.

Osmanlı Padişahları, Halifelik sıfatlarıyla birlikte, büyük salahiyetleri olmasına rağmen, hak ve adaletten ayrılmamışlardır. Devlet, İslam nizamında mevcut olan hukuk ve fetva çerçevesinde kalınarak yönetilirdi. Asla bunun dışına çıkmadılar. Din ve vatan sevgileri her şeyin önündeydi, Ertuğrul Gâzi ile Abdülmecit Efendi hariç tutulursa, Osmanlı hanedanına mensup 36 padişah vardır. Ortak özellikleri:

1- Hepsinin samimi Müslüman olmaları,
2- Korkusuz ve cesur olmalarıdır.

Bugünkü Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bilinen bâriz özelliği aynı şeylerdir. Yeni Türkiye derken, Osmanlı ruhu ve kültürünü özümsemiş modern ve güçlü Türkiye’yi inşa etmek istediği açıktır.

Anadolu’da binlerce yıllık tarih boyunca Hititler, Etiler, Asurîler, Romalılar, Karahanlılar vs. pek çok medeniyet yaşamıştır. Bütün bu medeniyetler; Osmanlılar döneminde, İslam medeniyetiyle bütünleşip, süzülmüş, billurlaşmış, ANADOLU KÜLTÜRÜ VE MEDENİYETİ doğmuştur. Tarihçiler ve araştırmacılar bunu hayranlıkla ifade etmiş, ciltler dolusu kitaplar yazmışlardır. Böylesine zengin, köklü ve şanlı bir mîras üzerinde oturan bizler; YENİ TÜRKİYE’DE birlikte çok çalışarak ecdadın açtığı bu çığırda yürümeliyiz.

Çeşitli entrikalarla tefrika sokularak, gaflet ve cehaletin girdabında boğulan ve dağılan Osmanlının küllerinden doğan yeni devletimiz; bu dönemde çok şükür milletiyle kucaklaşmaktadır. Aziz milletimiz de morfinle uyutulan aslanın uyandığı gibi, yavaş yavaş uyanmaktadır. Memnuniyetle görüyoruz ki, farklı ırk ve mezhep mensupları, tarih şuuru ve Osmanlı ruhuyla silkelenip, barış ve huzura doğru yürümektedir.

Ülkemiz istikrar adası olarak dünyanın dikkatini üzerinde toplamıştır. Terör sona erip, gafiller uyarılıp, fitne odakları temizlenip, bazı sosyal ve ekonomik sorunlar çözüldüğünde, aynen Osmanlı dönemi gibi, YENİ TÜRKİYE dünyada hatırı sayılır süper güç olacaktır.

standogan06@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Şevket Tandoğan Arşivi