Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Hangi akılla

Hangi akılla

IŞİD 2000 savaşçı ile geliyor, PYD’nin özerlik ilan ettiği Kobani “kantonu”nu ele geçirmeye kalkıyor. Hani ABD uçakları IŞİD’in tepesine bomba yağdırmasa Kobani’deki PYD’lilerin tamamı öldürülecek..

Reha Muhtar’ın deyişi ile, nerede bu Kürtler..

PYD’li 3000 kadar savaşçının diğer Kürt bölgelerinin savunması için bölgede olduğu söyleniyor ama Kobani’yi savunacak güçleri yok..

PKK’nın o kadar savaşçısı var. Barzani hemen burunlarının dibinde, durum ortada.. Türkiye’de birileri bir yandan Türkiye’nin niye bölgeye müdahale etmediğini sorarken, bir kısmı da hangi akla hizmet ettiklerini bilmeden polise saldırıyor, sokakları ateşe veriyor..

İran, Kobani kantonunu ilk tanıyan ülke.. Bu olaylar olurken kılını kıpırdatmadı. Hedefi ve maksadı belli. Kürt kartını Türkiye’ye karşı kullanmak. Petrol boru hattı için Lazkiye koridorunu açmak. Yani Türkiye’ye karşı mevzi kazanmak.

Sahi, koalisyon güçleri olacakları bilmelerine rağmen, niye iş bu noktaya gelmeden IŞİD mevzilerini vurmadı. “Yesinler birbirlerini” diye düşünmüş olabilirler mi? Sonunda “ölen ölür, kalan sağlar bizimdir” diye düşünmüş olamazlar mı? Amerikalılar Türkleri de Kürtleri de bilir. Vehhabi militanlar da yabancı sayılmaz. İsrail’le de kankadır.

Eğitimsiz, toplama 2000 militanla başedemeyen bir özerk yönetim, bu satrançta hangi taşı temsil ediyor dersiniz.

Cevabını arayan o kadar çok soru var ki.. Timeturk “Kobani için birileri bu soruları cevaplasın” diye bazı sorular sordu. Bu sorular özetle şöyle:

1- IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon neden göstermelik hamleler yaptı? IŞİD’in saldıracağı biliniyordu ve bu saldırının önlenmesi konusunda koalisyon niçin yavaş davrandı?

2- IŞİD’e karşı savaşmak için Suriye’de bulunan 4 bine yakın eğitilmiş Rojava’lı gencin gelişine neden izin verilmedi? PKK, hangi güce güvenerek diğer grupları dışladı?

3- Peşmerge’nin Cezire bölgesine gelmek istediği ancak kanton yönetiminin kesinlikle buna karşı çıktığı söyleniyor. Kimle kim, hangi mutabakat gereği bu kararı aldı? 

4- Neden hem PKK, hem Barzani, neden Kamışlı üzerinden Serekani’ye geçip arkadan IŞİD’e bir cephe açmadılar?

5- Kobani’nin IŞİD’in eline geçmesi, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin bölgedeki coğrafi hâkimiyetlerinin zayıflamasına, kantonlar arasındaki bağın da kopmasına neden olabileceği biliniyor. IŞİD’in buraya saldıracağı öngörülmedi mi? IŞİD’in Irak ve Suriye’deki güçlerini birleştirip koridor açma hedefi olduğunu herkes tahmin ederken bunu engellemek için ne yapıldı?

6- Demokratik Özerklik Projesi’nin çökmesi, daha doğrusu kantonlardan bahsedilmemesi için ‘bölgesel güçler ve ülkeler tarafından IŞİD’in desteklendiği ve silah desteği sağlandığı’ iddiası dillendirildi. Salih Müslim Ankara’da “Uluslararası bir konseptten” bahsetti. Durum böyleyken hangi güce güvenilerek “Tek başımıza mücadele ederiz” dendi.

7- İran, Rojova Yönetimini tanıyan ilk ülkeydi. IŞİD saldırıları sonrasında İran’a herhangi bir çağrı yapıldı mı? İran ne cevap verdi? İran, Rojava Yönetimini, İran-Irak, Rojava üzerinden geçecek alternatif petrol boru hattının Lazkiye’ye ulaşımı için tanımıştı peki sonra...

8- PYD 3. yolu tercih etti. Suriye’de ve Kamışlı gibi yerlerde Esed askerleri ile beraber oldu. Kürt siyasetçiler, Esed’in IŞİD’e müdahalede bulunmamasına ne diyorlar?

9- Türkiye’nin kantonlara karşı olduğunu herkes biliyor bu defalarca ifade edildi. Bu bilindiği halde Türkiye’den hangi akılla silah istendi, bunun verilmeyeceği bilinmedi mi?

10- Çatışma bölgesine sivilleri davet etmek doğru mu? Kobani düştükten sonra nasıl bir politika yürütülecek. Çözüm süreci feda mı edilecek yoksa yeni bir ittifak mı kurulacak. Koalisyon güçleri Kobani etrafını bombalamaz, IŞİD’i durdurmaz, İran Rojava’yı tanır ama kılını kıpırdatmaz, Esed stratejik ortak olur ama Kürtler ölürken arkadan bir uçak kaldırmaz, Barzani Semelka’dan geçip arkada bir cephe açmaz, Kandil’den demeç dışında bir şey gelmez, Türkiye sana ağır silah vermez bütün bunları hesap etmeden nasıl bir politika üretiyorsunuz.

Kürtler Türkiye’yi arkalarına almak istiyorsa, Kürt gençleri sokağa salıp güvenlik güçleri ile çatıştıran kim? Hem Türkiye’ye sığınacak, hem insani destek, siyasi destek isteyeceksiniz, hem de asker ve polisle çatışacaksınız, bunun mantığı nedir?

Cevabını arayan daha bir sürü soru var. 

Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi