Ahmet Doğan İlbey

Ahmet Doğan İlbey

Belge Kitap: “Kanlı Oyun-Maraş Olaylarının Perde Arkası”

Belge Kitap: “Kanlı Oyun-Maraş Olaylarının Perde Arkası”

Maraş olayları hakkında yüzlerce yazı yazıldı. Fakat hiçbiri aydınlatıcı ve derli toplu değil. Bilsen Başaran’a ait “Maraş’tan Bir Haber Geldi” (Günizi Yayıncılık) adlı bir kitap mevcut. Bu kitap olaylara sol görüş ve etnik cepheden bakıyor, objektif değil. Belgelerle ve mahkeme kararlarıyla bağlantı kurulmadan sadece hissî bakışla yazılmış.

Bazı zümre ve gruplarca “Kanlı Maraş katliamı” olarak yaftalananolayların perde arkasını, yâni iç ve dış odakların darbeye gerekçe olarak tezgahladıkları bu “Kanlı oyun” u sadece bir kitap bütün açıklığıyla, bütün objektifliğiyle, sayısız mahkeme belgeleriyle ve olaylar sırasında görevli olan mülkî ve askerî yetkililerin ifadeleriyle, en çok da onlarca “sağ” ve “sol” görüşlü mahkeme sanıklarının ifade ve şahitlikleriyle aydınlığa kavuşturuyor ve gerçekleri gün yüzüne çıkartıyor.

Bu kitabın adı “Kanlı Oyun / Maraş Olaylarının Perde Arkası” dır. “Kitap Neşriyat Dağıtım Yayınları” tarafından genişletilmiş 3. baskı olarak neşredilmiş. Maraş olayları hakkında kaynak niteliğinde olan bu kitabın yazarı olayların bizzat şahidi olan, siyasî görüşlerinden dolayı iftiraya uğrayan, işkenceler gören ve devrin basını tarafından “Maraş katliamının bir numaralı sanığı” olarak yaftalanan Ökkeş Şendiller’dir.

Elimize ulaşan adı geçen kitabı yeniden okuyunca iç ve dış odakların kanlı oyununu, darbeci generallerin Alevîlik ve Sünnîlik üzerinden kardeşi kardeşe kırdırmayı plânladıklarını ve böylece darbe yoluyla yönetime el koymayı düşündüklerini daha sarahatle öğrendim.

Bu kanlı oyun neticesinde yüzlerce insanın zayi olduğunu, binlerce insanın yaralandığını, bir o kadar ev ve işyerinin tahrip olduğunu belirtelim. Sanık olarak mağdur olan insanların dramı ve devlet eliyle gördükleri haksız muameleleri yine bu kitaptan dehşet içinde öğreniyoruz.

Ayrıca târihimisyonuyla ve Millî Mücadele’deki kahramanlığıyla tanınan Şehr-i Maraş halkının nâmına sol görüşlü ve kötü niyetli iç ve dış dünya basınınca yapılan lekelemelerin, karalamaların iç yüzünü bilmek için bu kitaba müracaat etmek gerek.

Adı geçen kitap geniş bir kaynakçaya sahip olup 16 bölümden oluşmaktadır. 1-Kahramanmaraş  / 2- Olaylar Öncesi / 3- Olaylar / 4- Soruşturma ve Tutuklamalar / 5- Adana Mapushanesi (Yusufiye) / 6- Yargılama Süreci / 7- Ne Dediler / 8- Olaylarda Yabancı Parmağı / 9- Hürriyetle Başlayan Mücadele / 10- Sermayesi Kin Olanlar /11- 11 Nisan Esnaf Eylemleri / 12-Ecevit’in Kasasından Çıkan Gizli Belgeler / 13- 12 Eylül Sonrası Teröre Kısa Bir Bakış / 14- Kahramanmaraş’ta 32 Yıl Sonra Anma ve Yaşananlar / 15- 12 Eylül Darbecileri Yargılanacak mı? / 16- Hrant Dink Dâvası ve Şartlanmış Medyanın Son Saldırıları / Kaynakça.

Kitabın önsözünü merhum Muhsin Yazıcıoğlu yazmış:

“Kahramanmaraş ve benzeri olayları tertipleyenlerin gayesi; Müslüman Türk’ün elindeki son vatan toprağını bölmek ve milletimizi parçalamaktır. (…) 1980 darbesinin lideri Kenan Evren, emperyalist dış basınla ve yerli işbirlikçileri ile kol kola girerek hedef saptırıp, milletimizi yanıltmaya gayret etmiştir. İşte bunun için olayların önüne çekilmek istenen kirli perdeyi indirmek ve gelecek nesillere gerçekleri aktarmak çok daha önemli hâle gelmiştir. Değerli kardeşim Ökkeş Şendiller bu değerli çalışması ile hainlerin çirkin maskesini yüzlerinden bir bir indirmiş ve hazırladığı belge kitapla ‘işte gerçekler’ diyerek doğruları gelecek nesillere aktarmıştır. Duyarlılığı, titiz çalışması, topladığı kıymetli belgeleri ve olayları objektif bir üslûpla değerlendirmiş ve perdeyi aralamıştır. (…) Bu eserle kamuoyu tarafından bilinmeyen ve yanlış değerlendirilen birçok gerçek, gün yüzüne çıkartılmış ve iftiracıların suratlarına bir şamar gibi çarpılmıştır.”

Maraş olayları mâlûmdur ki 19 Aralık 1978 tarihinde sağ görüşlülerin üzerine bir sinemada bomba atılmasıyla başlıyor. Birkaç kahvehâne silahla taranıyor. 21 Aralık 1978 tarihinde sol görüşlü iki öğretmen fraksiyon çatışmasından dolayı yine sol örgütlerce öldürülüyor.

22 Aralık Cuma günü Ulu Câmii’de başlayan olaylar üç gün boyunca sürüyor. Belgeler ispat edilen bu kanlı oyun Amerikan ekseninde bir askerî darbeye hazırlık gayesiyle Türkiye’deki Kontgrerilla ve CİA işbirliğiyle yapılıyor ve Marksist- Ermeni örgütler de bu kanlı oyunda taşeron olarak kullanılıyor.

Kötü niyetli iç ve dış derin odakların provokasyonlarıyla başlayan Maraş olayları, üzerinden otuz altı yıl geçmesine rağmen hâlâ üstündeki karanlık perde kaldırılmış değil.

Öyle ki, kardeşi kardeşe kırdırmayı, mezhep kavgası altında Türkiye’de iç savaş çıkartmayı gaye edinen derin ve darbeci güçlerin bu olaylardaki dahli ve hain oyunları deşifre edilmiş ve bu alçakça fiillerinden dolayı da yargılanmış değiller.

Kanlı oyunda kimler nasıl yer almış? Olayların evveliyatında neler var? Adana Sıkıyönetim Mahkemesi’nin bu yöndeki kararlarıyla ve sayısız belgelerle dolu bu kitabın arka kapağındaki şu notlar olayların kanlı bir oyun şeklinde tezgahlandığını kestirmeden ipuçlarını veriyor.

Dolayısıyla bu meseleyi hakkıyla bilmek isteyenlerin ve mesuliyet hissedenlerin Ökkeş Şendiller tarafından emek sarf edilerek yazılmış bu kitabı okuması gerektiği kanaatindeyim:

“1-1972 yılında meydana gelen Sandık Cinayeti faillerinden Devrimci Halkın Birliği Örgütü lideri Ermeni asıllı Garbis Altınoğlu (Altınyan)’nun Kahramanmaraş olaylarının tertipçilerinden olduğunu ve bu davadan idam cezası ile cezalandırıldığını Adana Sıkıyönetim Sıkıyönetim Komutanlığı (2) Nolu As. Mahkeme 1984 /109 Sayılı Karar) 1991 infaz yasasından faydalanarak tahliye olduğunu v bu olaylarda çatışmalara katılıp kimliği tesbit edilemeyen 7 sünnetsiz militanın öldüğünü biliyor muydunuz?”

“2- Olayların çıkmasına sebep olan iki sol görüşlü öğretmenin fraksiyon çatışması sebebi ile Devrim Savaşçıları (DHKP-C) DEV-SAVAŞ) örgütü tarafından öldürüldüğünü… Örgüt militanlarının Adana 1. Nolu Askerî Mahkemesi tarafından idam cezasına mahkum edildiğini….”

“3-Türkiye Devrimci Komünist Partisi / Halkın Kurtuluşu (TDKP/HK) Kahramanmaraş olaylarında cenaze töreni ve diğer çatışmalara katıldığını ve etkin rol üstlendiğini….”

“4-PKK-Apocular… örgütünün Kahramanmaraş olaylarında etkin rol üstlenerek çatışmalara girdiklerini… Birçok militanın bu yüzden idam cezası aldığını….”

“5- Bu olaylar sebebiyle yargılanan Ökkeş Şendiller (Kenger) Adana Sıkıyönetim (1) Nolu As. Mahkemesi’nin 08.08. 1980 /520 Sayılı Kararı ile beraat ettiğini…”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ahmet Doğan İlbey Arşivi