Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Hüseyince Bir Duruş

Hüseyince Bir Duruş

HZ. İbrahim ateşe atılırken, bir karınca ağzında bir damla su ile ateşi söndürmek için yola çıkar. Onu gören arkadaşı sorar, bir damla su ne işine yarayacak, koca ateşi bununla söndüremezsin ya der. Karınca bunu ben de biliyorum ama en azından safım belli olsun diye karşılık verir.
Hz. Hüseyin tarih boyunca tüm insanlara, nasıl yaşamaları, nerede durmaları ve nasıl ölmeleri gerektiğini öğretmiştir. 
Eğer dünyevi menfaatler uğruna Allah’ın emirleri ihlal ediliyor, maddi gücü elinde tutunlar bu imtiyazları ile zayıflar üzerinde baskı oluşturup adaleti katlediyorlarsa elimizdeki bütün imkâanlar tükeninceye kadar karşı çıkmak zorundayız. 
Hz. Hüseyin, saltanat, mülk, bilim, sanat ve insanlığa dair bütün kazanımların kurban edildiği bir noktada, kalkarak tarafını ölüm pahasına ortaya koymuştur. Bu elbette kolay bir şey değildir. Yola çıkıp dönmemek de vardır. Fakat biz bunu şehadet olarak bilir ve tereddütsüz talip oluruz.
Hz. Hüseyin’in bu direnişi birkaç cümle ile ifade edilebilecek bir direniş değildir elbette. O, kendisine destek vadi veren Kufelilerin, saltanatın büyüsüne kapılan gafillerin, bedbahtların, küçük bir dünyalık için hakkın safından karşı tarafa geçenlerin ihanetine uğramıştır. Ama olanlara aldanmayıp, bütün varlığını çocuklarını eşini ve yakın dostlarını almış ve ezilmişlerin sesi olmaya devam etmiştir. 
Hüseyin tutsaklığa karşı özgürlüğü seçmenin bedelini ödemiş ve şehadete koşmuştur. Bütün dönem ve çağlarda genellikle hakkı söyleyen ve söylenmesi için çaba gösteren şahsiyetler acımasızca katledilmiştir.
Hüseyin şehit olmuştur. Acı, Hüseyin’e susuzluğa açlığa ve yalnızlığa terk edilen ailesine arkadaşlarına ve kundaktaki bebeğine dokunmuştur. Acı geride derin bir çığlık bırakarak, bedenini alıp götürmüştür O’nun.
Peki ya Hüseyin’in şanlı direnişi, cesareti, iman kuvveti ve kulaklarımıza kadar ulaşan sesini nasıl susturacaklar? Kılıçlar onun bedene zarar verebilirler peki göğsündeki iman ve hakkı haykıran sesine ne yapabilecekler?
Hangi silah öldürebilir imanı? Şehidin sesini hangi silah susturabilir.? İşte Hüseyni duruş bize daima haktan yana tavır alıp bu konuda kararlı olmayı öğretiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi