Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Dar kapıdan geçmek

Dar kapıdan geçmek

Narsisizm bir kişilik bozukluğudur. Kişinin hayatı sadece kendisinden ibaret görmesi ve kendisini yücelterek insanlar üzerinde baskı kurmasıyla karakterizedir. Elbette narsist bir kadın ya da erkekle evli olmak büyük bir imtihandır. Çünkü bu özelliklere sahip bir eşin empati yeteneği körelmiştir, eşini hiç anlamadan eleştirmeye ve hırpalamaya devam etmektedir. Bu kişi kendine odaklıdır, sadece kendi ihtiyaçlarını tanımlar, onun için sizin ne düşündüğünüzün ne hissettiğinizin hiç önemi yoktur.
Peki, böyle bir eşle nasıl yaşanır? Narsist bir eşe sahipseniz, onun problemlerini kendi üzerinize almadan aldırış etmemeyi öğrenmelisiniz. Aksi takdirde yıkılmanız ve yorgun düşmeniz kaçınılmaz olacaktır.
Narsist kişi kendine hayrandır, kendini çok özel görmekte ve sıradan olmaktan fazlasıyla kaçınmaktadır. En başarılı en güzel ve en özel olduğuna öylesine inanmıştır ki, buna eşinin ve yakınlarının da inanmalarını bekler.
Nedense narsist kişilik yapısına sahip bir kişiyi eş olarak seçenlerin ekserisi güvensiz ve çekingen bir yapıya sahiptirler. Kendini dünyanın merkezinde gören fakat aynı zamanda acımasız ve bencil olan bir eş bu insanların gözlerini boyuyor. Zayıf eş böyle birini seçerek, güçlü birine yaslandığını ve ondan güç aldığını düşünüyor. Oysa hemen her gün aşağılanmakta ve yerden yere vurulmaktadırlar. Eş, onun narsist benliğini tatmin etmeye çalışırken kendi kişiliğini korumakta hayli güçlük çekiyor. Eşini memnun edebilmek için büyük çaba gösteriyor ve onun egosunu besliyor. Fakat eş ne olursa olsun memnun olmuyor ve suçlayıcı ifadeler kullanmaya devam ediyor.
Kendisine “güçlüyüm” imajı vererek zayıflığını, güvensizliğini örtmeye çalışan eş, zaman zaman kıskançlık krizine tutulup,  eşini aşağılamaya ve kendini övmeye devam ediyor. Hatalarını söyleseniz sizi suçlu çıkarıyor ve bütün bunların sizin kusurlarınızın sonucu ortaya çıktığını söylemekten kaçınmıyor. Ve sizi suçlu ilan ediyor.
Şunu unutmayın, narsist eş arka planda güçsüz ve yalnızdır. Fakat takındığı maske ile bunu örtmekte ve insanlar üzerinde baskı kurabilmektedir. Elbette böyle bir eşle yaşamak kolay değildir. Bu durumda kişinin ya eşini tedaviye ikna etmesi beklenir ya da onun tavırlarına aldırmamayı öğrenmesi gerekir. Aksi takdirde sürekli ezilmeye mahkûm olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi