Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

HALLUKS VALGUS ( Ayak Başparmak Eğriliği)

HALLUKS VALGUS ( Ayak Başparmak Eğriliği)

 Ayak başparmağınız kendiliğinden ve kalıcı olarak dış yana doğru eğiliyorsa ve ayak başparmağınızın başladığı yerde  şişlik (Bunyon),  çıkıntı varsa Halluks Valgus'unuz var demektir

Halluks valgus, ağrı nedeniyle yürümeyi güçleştirir, ayağın genişlemesi ve kemik çıkıntısı nedeniyle de ayakkabı giymeyi zorlaştırarak insan hayatını olumsuz yönde etkiler.

parmak.gif egri.gif

Halluks valgusa ne sebep olur?

Halluks valgus oluşumunda en sık rastlanan sebep ayağa uygun olmayan, ayak baş parmağını sıkan özellikle dar, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabıların uzun süre giyilmesidir.

Halluks valgusta aile hikayesi vardır. Halluks valguslu hastalarımızın büyük kısmında aile büyüklerinde  bu hastalık görülür.

Artriti ve çoçuk felci olan hastalarda  oluşabilir.

Ayağın ileri düzeyde içe basması, düz tabanlık da halluks valgusa neden olabilir.  

Halluks valgus kadınlarda erkeklere oranla dokuz misli daha fazladır. Bayanlarda daha sık görülmesi, topuklu ayakkabıları sıklıkla tercih etmelerine bağlandığı gibi, bağlarındaki yapısal gevşekliğe de bağlanmaktadır

Şikayetler nelerdir?

Halluks valgusta şikayetler genellikle mevcut bunyon üzerinde yoğunlaşır. Bunyon ağrılıdır. Şiddetli halluks valgus deformitesi birçok kez hem ağrılı hem de kozmetik problem olarak karşımıza çıkar. Uygun ayakkabı bulmak zorlaşır, özellikle kadınlar beğendikleri ayakkabıları alamamaktan giyememekten şikayet ederler. Deformite ilerledikçe ikinci parmak da yukarı doğru kalkabilir, başparmağın üzerine biner ve ayakkabıya temas ederek yaralar, nasırlaşmalar ortaya çıkar. İleri durumlarda ağrı sürekli hal alır.

Halluks valgus önlenebilir mi?

Halluks valgus tedavi edilmediğinde bir kısmı ağrılı hale gelir. Fakat çoğu ilerleyici değildir. Genelde ağrısız olanların tedavisinde cerrahi düzeltmeye gerek yoktur. Vakaların çoğunda ağrı uygun ayakkabı giyimi ile ortadan kaldırılabilir. Bu yüzden ayakkabı seçimi çok önemlidir.

Ayakkabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Her yeni modelde ayakkabılarınızı deneyerek alınız.

Mümkün olduğu kadar ayağınızın biçimine en yakın uygunluktaki bir ayakkabı seçin.
Yaşınız ilerledikçe ayaklarınızın büyüklüğü değişebilir.

Her iki ayağınızı ölçtürün. Pek çok kişinin bir ayağı diğerinden büyüktür. Ayakkabıyı daha büyük olan ayağınızda prova edin.

Ayakkabı provasını günün sonunda ayaklarınızın en büyük olduğu zaman yapın.

Prova süresince ayakta durun ve her iki ayakkabının sonunda da en uzun ayak parmağınız için yeterli mesafenin mevcut olduğunu kontrol edin.

Ayak taraklarınızın ayakkabının en geniş kısmına iyi uyduğundan emin olun.

Ayakkabıların ayağınıza oturduğundan ve ayağınıza uygun olduğundan emin olmak için ayakkabılarınızla yürüyün.

Yüksek topuklu ayakkabı almayın. İdeal topuk yüksekliği üç santim civarında olmalıdır.

Tanı

Fizik Muayene son derece önemli olmakla beraber hastalarda ayak yere basarak ön - arka ve yan ayak grafileri çektirilerek halluks valgusun derecesi saptanıp hastaya uygulanacak operasyonun tipine karar verilir. Burada doğru karar vermek sonradan deformitenin tekrarlamasını engellemek için çok önemlidir.

Tedavi

İlk tedavi seçeneği ameliyat değildir. Tedavinin ana prensibi başparmaktaki deformite nedeniyle bozulmuş olan basma kusurunun düzeltilmesidir. Hastalarda medikal tedavideki amaç başparmak deformitesinin bozduğu ayak mekanik dengesinin çeşitli ortopedik cihazlarla düzeltilmeye çalışılmasıdır.

Bu cihazlar;

Parmak arası makara,

Halluks valgus gece ateli,

Önü geniş rahat ve yumuşak ayakkabı,

Ayak arkı düşük olan hastalarda ortopedik tabanlık.

Ne zaman cerrahi yapılmalıdır?

Bunyon varsa ve ağrılıysa

Zaman içinde ilerlemişse

Baş parmağınızı hareketlerinde sertlik, yetersizlik varsa

Ayakkabı giymekte zorluk yaşanıyorsa

Günlük yaşantınız olumsuz etkileniyorsa, tüm ameliyatsız tedavi yöntemlerine rağmen ağrınız devam ediyorsa ve ayak ağrınız günlük hayatınızı etkiliyorsa cerrahi tedavi uygulanır.

Ameliyat sonrasında hasta hastanede en fazla 1 gün kalır. Ameliyat sonrası 2. - 3. saatte hastalar topuklarına basarak ya da özel ayakkabı kullanarak yürüyebilmektedirler.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi