Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Kış Ayının Hastalığı

Kış Ayının Hastalığı

Sinüzit Nedir?

Burun, alın, şakak ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara, sinüs denir. Sinüslerin büyüklüğü değişiktir ve sayıları yaklaşık 15-20 civarındadır. Bu sinüsler, kanallarla buruna açılırlar. Bu kanalların içinden burun mukozası geçer. Bu mukoza iltihaplanırsa, sinüzit oluşur. Kronik ve akut olmak üzere iki tip sinüzit vardır.

Akut sinüzitte; burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, diş ağrısı ile karışabilen yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, kötü ağız kokusu belirtileri bulunabilir. Bazen de kuru öksürük, hafif ateş veya mide rahatsızlığı şikayetleri görülebilir.

Kronik sinüzitte, belirtilerin süresi üç aydan uzundur. Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri artan öksürük belirtileri görülebilir.

Kış aylarında ve Kasım ayından Mart-Nisan aylarına kadar olan dönemde sık olarak görülür.

Kış aylarında, özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan hava, sinüzit gelişimine neden olacak ortama zemin hazırlayabilir. Öte yandan hafif nezle grip hali varken uçak seyahati yapılması, su altı dalış yapılması, uzun süre soğuk havaya maruz kalınması ve nazal alerji durumunun devam etmesi sinüzite sebep olur veya var olan sinüzitin daha ağır seyretmesine yol açar.

Sinüzitin belirtileri nedir?

Sinüzitin en önemli belirtileri koyu renkli burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısıdır. Bunun yanı sıra yüz ve baş ağrısı, yüzde basınç ve dolgunluk hissi, koku alma bozukluğu, diş ağrısı, özellikle çocuklarda rastlanabilen ağız kokusu, ateş, öksürük, yorgunluk, kulak ağrısı ve kulakta dolgunluk, basınç hissi sinüzit belirtileri arasında sayılabilir.

sinuzit..jpg

 

Tanısı nasıl konur?

Bunun için öncelikle, bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanız. Yapılan muayene ve doktorunuzun size sorduğu sorular hastalığın tanısını koymaya yardımcı olacaktır. Burun tıkanıklığı ya da görme bozukluğu gibi bulguların varlığını öğrenmek için burnunuzu, ağzınızı, boğazınızı ve kulağınızı muayene edecektir. Gerekirse sizden sinüslerinizi incelemek için röntgen filmi çekimi isteyebilir. Bunlar akut sinüzitin tanısında kullanılır. Kronik sinüzitte ise sinüsler için bilgisayarlı tomografi gerekebilir. Ayrıca endoskopi yardımıyla burnunuzu incelemesi gerekir.

Tedavisi

Akut sinüzitin tedavisi, antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılır. Eğer sinüzit kronik hale gelmişse ve sinüslerin burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklıklar oluşursa ameliyatla tedavi etmek gerekir.

Sinüzitten Korunma  Yolları

Sinüzitin en büyük sebeplerinden birisi soğuk algınlığıdır. Basit bir nezle bile sinüzite yol açabilir. Saçları ıslatıp soğuk havaya çıkmak, özellikle havanın rüzgarlı olmasıyla üst solunum yollarında enfeksiyon sonucu sinüzit gelişimine yol açar. Bu konuya özellikle gençlerimizin dikkat etmesi gerekir. Havanın kirli, dumanlı olması, klimalı ortamlarda uzun süre kalmak, özellikle sıcak havalarda terledikten sonra serinlemek için vantilatörün önüne geçmek sinüzite davetiye çıkarmaktır.  

Sinüzit İçin Evde Yapabilecekleriniz

Bol bol sıvı içerek balgamın incelmesini sağlayabilirsiniz.

Balgamı çıkarmak için kendinizi fazla zorlamak baş ağrısını arttırır ve burun damarlarının çatlamasına neden olabilir. Sıcak su buharı solumak hava yollarını açar, balgamı yumuşatarak atılmasını kolaylaştırır.

Sinüzit ağrısının arttığı anlarda bir havluyu ısıtarak yüzünüze koyun.

Sıcak ve buharlı bir duş almak hava kanallarının açılmasına yardımcı olur.

Aşırı soğuk ve kuru havalarda dışarı çıkmamaya çalışın.

İç mekanlarda, ısıtıcı ve kaloriferlerin çalıştığı kış aylarında havayı nemlendirmek için bir buhar makinesi kullanabilirsiniz.

Hava kanallarını açmak için burnunuza tuzlu su çekebilirsiniz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi