Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Oldu olacak askeri ve öğretmen liselerini de kapatalım!..

Oldu olacak askeri ve öğretmen liselerini de kapatalım!..

Polis okullarının artık tarih olduğunu İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın dilinden de öğrenmiş bulunuyoruz. Ala, bir gazeteye yaptığı açıklamada polis ve jandarmaya önümüzdeki dönemde yeni bir şekil verileceğini, bunda özgürlüklerin korunmasının esas olacağını söyledi. Elbette, alınan kararların sebepleri vardır. Söz gelimi uzun yıllardan beri polisin polis koleji ve akademisi yoluyla yetiştirildiği biliniyor. Geçen bunca zaman içinde polis okullarından hiçbir şikâyet olmamış, bu okulların yetiştirilen polisleri zorbacı bir anlayışa sürüklediği dile getirilmemişti. Ne var ki paralel yapı ile mücadelenin gündeme gelmesi ile birlikte özellikle emniyetteki paralel yapının temizlenmesi çalışmaları yürütülürken benzer anlayışa sahip kimselerin yeniden bu teşkilata sızmasını engellemek niyetiyle olsa gerek bundan böyle polisleri sivil okullardan mezun olanlar arasından temin etmek gündeme geldi.

İçişleri Bakanı Efka Ala, bu yeni anlayışı şöyle dile getiriyor:

“Polis teşkilatında bundan sonra sivil liselerden gelen, üniversitelerde okumuş kişileri polis yapacağız. Şu anda bir kısmını öyle alıyoruz. Çocuk yaşlardan itibaren alınıp ayrı bir eğitimle belli bir sınıfa ait yetiştirilen kişilerin polis yapıldığı uygulamalarda daha sonra sıkıntıların yaşanması kaçınılmaz oluyor. Demokratik ülkelerin birçoğunda olduğu gibi yetişmiş gençlerimizden aldığımız kişileri belli bir eğitime tabi tuttuktan sonra polis yapacağız.”

Sayın Bakan’ın açıklamasından da anladığımız kadarıyla polis olacaklar için meslekle ilgili bir özel eğitime her durumda ihtiyaç olacak. Şimdiye kadar özellikle rütbeliler için bu eğitim polis kolejleri ve akademide veriliyordu. Bundan sonra bu eğitimin kurslarda verileceği anlaşılıyor. Bu bakımdan gerçekten bir genci lisede alıp yüksek tahsilini polis okullarında yaptırma şekli bazı sıkıntılar oluşturuyorsa verilecek eğitimde söz konusu sıkıntıları giderecek tedbirler alınamaz mıydı? Çünkü polislik de öğretmenlik gibi özel eğitime ihtiyaç duyulan bir meslek. Öğretmen okullarında eğitim psikoloji ve sosyoloji gibi gerekli olan derseler ağırlıklı olarak okutulur. Polis okullarında bu derslere ilaveten hukuk bilgisine de ihtiyaç vardır. Kısacası, bazı mesleklerin özel eğitimlere ihtiyaç duymasından korkmamak lazım.

Polis okullarının belli bir anlayışın mensuplarının eline geçtiğini düşünerek bu okulların kapatılması bana işin kolayına kaçmak gibi geliyor ve yeni uygulamalarda başka sıkıntılara yol açabilecektir. Kaldı ki, polis okullarında öğretmen ve yönetici kadroda öylesine korkulduğu gibi bir ele geçirme de söz konusu değildir. Var olanları başka okullara göndererek bunun önlenmesi mümkün olabilirdi.

Bir zamanlar öğretmen liseleri de kapatılmıştı ama eskiye geri dönüldü. Çünkü her yüksek okul bitirenin öğretmen olabileceği anlayışı doğru değildi. Bunu kendim, hayatımda uygulama ile yaşadım. Aynı şeyi polisler için de düşünmek yanlış olmaz.

Kısacası, bir yerde yanlış bir uygulama mı var o kurumu kapatalım sorunu çözelim anlayışı doğru bir yaklaşım değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi