Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

İs­lam dün­ya­sı ve mil­let­leş­me

İs­lam dün­ya­sı ve mil­let­leş­me

Or­ta­do­ğu ta­ri­hi­nin en ka­ran­lık gün­le­ri­ni ya­şı­yor. Irak pa­ram­par­ça, Su­ri­ye kan gö­lü, Ye­men  her gün ye­ni  te­rör ey­lem­le­ri ile çal­ka­la­nı­yor, Lib­ya fii­len  bö­lün­müş du­rum­da. Bu her­cü­mer­cin ne­re­de ne za­man du­ra­ca­ğı­nı kim­se kes­ti­re­mi­yor.

Bu sar­sı­lış ve fe­la­ket­le­ri sa­de­ce Ba­tı dün­ya­sı­nın mü­da­ha­le­le­ri­ne bağ­la­mak saf­lık­tır. Bün­ye  sağ­lam olur­sa hiç­bir dış mü­da­ha­le­den  et­ki­len­mez. Es­ki­ler, yel ka­ya­dan ne apa­rır de­miş­ler, bün­ye ka­ya gi­bi olur­sa onu hiç­bir fır­tı­na et­ki­le­mez. Prob­lem dı­şa­rı­da de­ğil içe­ri­de. 

Bir im­pa­ra­tor­luk kay­bet­tik. Bi­zim bı­rak­tı­ğı­mız top­rak­lar­da on­lar­ca dev­let ku­rul­du. Ha­la onun şaş­kın­lı­ğı­nı ya­şı­yo­ruz, biz Or­ta­do­ğu­’ya ba­kar­ken fark­lı  şey­ler his­se­di­yo­ruz, baş­ka­la­rı ba­kar­ken fark­lı şey­ler his­se­di­yor­lar. Or­ta­do­ğu bi­zim ko­pan ba­ca­ğı­mız, ke­si­len ko­lu­muz gi­bi ha­la sız­lı­yor. 

Bu duy­gu­yu baş­ka­la­rı­nın an­la­ma­sı çok zor. Bu hem za­afı­mız hem gü­cü­müz­dür. Za­afı­mız­dır; bi­zi hep ken­di­ne çe­ki­yor, prob­lem­le­ri­ni gün­de­mi­mi­ze ta­şı­yor, gü­cü­müz­dür; top­rak kay­bet­me­nin, va­tan kay­bet­me­nin bi­lin­ci ile ken­di top­ra­ğı­mı­za da­ha çok  ya­pış­ma­mı­za ve­si­le olu­yor. 

Onun için bu mil­let­ten  top­rak tır­tık­la­mak o ka­dar ko­lay de­ğil­dir. Or­ta­do­ğu ül­ke­le­ri­nin ço­ğu için va­tan ken­di­le­ri­ne su­nu­lan, ve­ri­len hat­ta ik­ram edi­len­dir, bi­zim için va­tan, ca­nı­mız pa­ha­sı­na eli­miz­de tut­tu­ğu­muz­dur. İki­si as­la ay­nı şey de­ğil­dir. Be­de­li öde­nen­le öden­me­yen ara­sın­da dağ­lar ka­dar fark var­dır.

Ku­veyt iş­ga­li­ni ve ABD mü­da­ha­le­si­ni ha­tır­la­yın. Ku­veyt hal­kı Sad­da­m’­a iki kur­şun ata­cak  ka­dar bi­le di­renç gös­ter­me­miş­ti. Çün­kü Ku­veyt ken­di­le­ri­ne ve­ri­lir­ken de bir be­del öde­me­miş­ler­di. Öde­di­ği­niz be­del ne ka­dar bü­yük­se, di­renç dü­ze­yi­niz de o ka­dar bü­yük olur.

Asıl an­lat­mak is­te­di­ğim fark­lı bir şey, İs­lam dün­ya­sı  mil­let­le­şe­me­di. İç kav­ga­la­ra ba­kıl­dı­ğı za­man et­nik, aşi­ret­sel ve­ya mez­hep ek­sen­li kav­ga­lar­la bo­ğu­şul­du­ğu­nu gö­rür­sü­nüz. Bu fark­la­rı için­de eri­te­cek bir or­tak kim­lik in­şa edi­le­me­di. Alt kim­lik­le­ri aşan bir üst  kim­lik­ten mah­ru­mi­yet iç kav­ga­la­rın en önem­li se­be­bi ola­rak gö­zü­kü­yor. 

Ba­zı­la­rı­nın İs­lam üst kim­li­ği iti­ra­zı­nı du­yar gi­bi­yim. İs­lam sa­de­ce dı­şa, gay­ri Müs­lim­le­re kar­şı gös­te­ri­len  bir kim­lik. İçe­ri­de İs­lam kim­li­ği ka­bi­le aşi­ret, mez­hep kim­lik­le­ri kar­şı­sın­da ikin­ci pla­na dü­şü­yor. Üst kim­lik­ler dı­şa öte­ki­ne ba­ka­rak in­şa edil­me­le­ri­ne rağ­men asıl iş­lev­le­ri içe dö­nük­tür. Alt kim­lik­le­ri ge­ri­le­te­rek, fark­lı­lık­la­rı tör­pü­le­ye­rek mil­li bir­li­ği pe­kiş­tir­me­ye ya­rar­lar. İçe­ri­de bir­leş­ti­ri­ci fonk­si­yo­nu ol­ma­yan bir kim­lik öte­ki­le­rin ye­ri­ne ge­çe­rek üst kim­lik ola­maz. 

80’li yıl­lar­da İs­ra­il dev­le­ti için stra­te­ji çi­zen Oded Yi­non, Or­ta­do­ğu ül­ke­le­ri­ni de­ğer­len­di­rir­ken şun­la­rı söy­lü­yor­du; “dev­let­le­ri var ama ulus­la­rı yok.” İş­te bu par­ça­lan­ma ve  sav­rul­ma­nın te­mel ne­de­ni  bu­dur. 

Ai­le­le­rin, aşi­ret­le­rin fark­lı din al­gı­la­rı­nın re­ka­be­ti Or­ta­do­ğu­’yu bir ateş to­pu ha­li­ne ge­tir­di. Ulu­s’­un ol­ma­dı­ğı yer­de   bir­lik de ol­maz. Tek se­bep el­bet­te  bu de­ğil­dir, çı­kar ça­tış­ma­la­rı, hal­kın ta­ma­mı­nın si­ya­se­te da­hil edi­le­me­me­si, ik­ti­dar­la­rın ai­le mül­kü ha­li­ne gel­me­si, eko­no­mik ge­ri­lik, ba­tı kar­şı­sın­da du­yu­lan hay­ran­lık ve ezik­lik duy­gu­su  gi­bi  fark­lı ne­den­ler de sa­yı­la­bi­lir. 

Bu­gün söy­le­ne­cek şey, or­tak pay­da­la­rı­nı kay­bet­miş top­lum­la­rın çö­zül­mek­ten kur­tu­la­ma­dık­la­rı ger­çe­ği­dir. İs­lam top­lum­la­rı ön­ce bir bü­tün­leş­me ara­cı ola­rak kim­lik prob­lem­le­ri­ni çöz­me­li­dir­ler. Ak­si tak­dir­de  her aşi­re­te  bir dev­let  ver­se­niz de bu ça­tış­ma­la­rı bi­ti­re­mez­si­niz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selçuk Özdağ Arşivi