Lütfü Şehsuvaroğlu

Lütfü Şehsuvaroğlu

Beton yüzlü insanların kentleri (1)

Beton yüzlü insanların kentleri (1)

Annemizin Yüzüne Benzer Şehirlerin Mukayesesinden Çıkarılacak Dersler Üzerine Bir Deneme

Cum­hur­baş­ka­nı­mız Sa­yın Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın yük­se­liş hi­kâ­ye­si­ni bi­li­yor mu­su­nuz? Ta­bi­i bi­li­yor­su­nuz. Be­nim­ki de laf mı? Şim­di bir sü­rü stra­te­ji ve si­ya­set pro­fe­sö­rü ah­kâm ke­sip na­sıl yük­sel­di­ği üze­ri­ne böl­ge­sel ve kü­re­sel tah­lil­ler­de bu­lu­nur, bi­li­yo­rum. Yok, BOP eş baş­kan­lı­ğı; yok, “sü­pür­me­yin, ida­re edin” tez­le­ri, yok şu, yok bu­…

İs­tan­bu­l’­da­ki ev­le­rin mus­luk­la­rın­dan çı­kan “tıssss” se­si di­yo­rum ben. İS­Kİ so­ru­nu ya­ni... Su­suz­luk, alır gö­tü­rür ik­ti­dar­la­rı­… Su­suz­luk ve top­rak­sız­lı­k…

Mı­sı­r’­da Fi­ra­vun­lar na­sıl git­ti? Nil neh­ri ar­tık yük­se­lip et­ra­fın­da­ki tar­la­la­rı su­la­ya­maz ol­du. Su çe­ki­lin­ce kıt­lık ol­du. “Al­tı­nız­dan su çe­ker­sek si­ze kim su ve­re­cek” di­ye bu­yu­ru­yor Ce­nab-ı Hakk; iş­te in­san­lık bu­nu id­rak ede­me­di. Su çe­kil­di, top­rak ve­rim­siz ol­du; Mı­sı­r’­ın buğ­day­la­rı Mı­sı­r’­a da, Ro­ma­’ya da yet­me­di. Mı­sır da çök­tü, Ro­ma da çök­tü.

Ro­ma çök­me­mek için bu se­fer Mı­sı­r’­a olan as­ke­rî yö­ne­li­şi­ni ku­ze­ye, Av­ru­pa iç­le­ri­ne yap­tı. İn­gil­te­re­’ye ka­da­r… Or­man­lar açı­lıp tar­la ya­pıl­dı. 

Kı­sa­ca top­rak ve su ik­ti­dar­lar ku­rar, ik­ti­dar­lar çö­ker­tir.

Hem ni­ce ik­ti­dar­lar!...

Suy­la ve top­rak­la yı­kı­lır ya da ya­pı­lır ik­ti­dar­lar. Suy­la ge­len suy­la gi­der. 

Top­rak dam­lı ev­le­re ge­ri dön­me­nin il­mî va­sa­tı ne za­man in­san bey­ni­ni meş­gul eder bi­le­mem ama top­rak ile şeh­rin ün­si­ye­ti top­rak ile kı­rın ün­si­ye­tin­den az de­ğil­dir. 

Top­ra­ğa bas de­li gö­nül top­ra­ğa

Top­rak ana­sır-ı er­ba­a’­da­n… Su da öy­le­… Su ve top­rak ya­ra­dı­lı­şın ve in­san­lık ta­ri­hi­nin iki te­mel be­re­ket kay­na­ğı­dır.

Su ve Top­rak ya­ra­dı­lı­şın özü­dür.

Zi­ra top­rak­tan gel­dik. Bir dam­la su­dan ve top­rak­ta­n…

Âşık Vey­sel Be­nim sa­dık yâ­rim ka­ra top­rak­tır şii­rin­de her tür­lü ni­me­tin top­rak­tan ol­du­ğu­nu en ve­ciz bi­çim­de an­lat­mış­tır.

Top­rak va­tan­dır.

Top­rak eğer uğ­ru­na ölen var­sa va­tan­dır der ya şa­ir.

Top­rak kıy­met­li­dir. En es­ki çağ­lar­da da, bu­gün de­…

Top­rak ta­rı­mın ana ser­ma­ye­si­dir. 

Bu­gün yer­yü­zün­de mil­yar­lar­ca in­san kır­sal ke­sim­de ya­şa­mak­ta­dır. Kır­sal ke­sim­de top­rak el­bet­te da­ha önem­li­dir.

Fa­kat şe­hir­de de top­rak önem­li­dir.

Bu­gün çar­pık sa­na­yi­leş­me ve yan­lış şe­hir­leş­me so­nu­cu top­ra­ğı şeh­rin or­ta­sın­dan si­lip gö­tü­ren zih­ni­yet, su ve top­rak­tan ge­le­cek o yı­kı­cı tep­ki­yi bek­le­sin ar­tık.

Kim ki su­yun - top­ra­ğın aş­kı­na mâ­ni olur o za­lim­ler­den­dir

İki apart­man ara­sı­nı bi­le be­ton­la, as­falt­la dol­du­ran ran­ti­ye, su­yun top­rak­la bu­luş­ma­sı­nı ön­le­mek­te, su­yun ye­ral­tın­da­ki aki­fer­le­re sü­zü­le­rek ye­ni­den be­re­ket ha­lin­de do­ğa­yı bü­tün­le­me­si­ni ön­le­mek­te; su­yun sel ola­rak şe­hir­le­ri tah­rip et­me­si­nin yo­lu­nu aç­mak­ta­dır. Su, top­rak­la bu­luş­ma­sı ön­le­nin­ce şid­de­ti­ni ar­tır­mak­ta, yer yer za­man za­man afet­le­re yol aç­mak­ta­dır. Ama bu afet in­sa­nın biz­zat ter­tip­le­di­ği bir şey­dir ve böy­le­ce ölen in­san­la­rın ka­ti­li ya­ra­tı­cı ya da do­ğa de­ğil, yi­ne in­sa­nın ken­di­si­dir.

Kır­lar­da mil­yon­lar­ca in­san top­rak­sız­dır. Top­rak­sız ya da ye­ter­li top­ra­ğa sa­hip de­ğil.

Ki­mi de her iki­si­nin dı­şın­da top­rak gü­ven­siz­li­ği al­tın­da tu­tun­ma­ya ça­lış­mak­ta­dır.     Tu­tun­ma­ya ve ka­dim mes­le­ği­ni çift­çi­li­ği sür­dür­me­ye­…

Ta­rım­da­ki nü­fus fa­kir nü­fu­sun ço­ğun­lu­ğu­nu tem­sil et­me­ye de­vam et­mek­te­dir. Ye­ter­li top­ra­ğa sa­hip ola­ma­yan, ya da top­rak gü­ven­li­ği ol­ma­yan çift­çi­le­rin dı­şın­da bir de ta­rım­da ça­lı­şan nü­fu­sun, ki­ra­cı­lık ve or­tak­çı­lık ile ta­rım­sal fa­ali­yet sür­dü­ren­le­rin prob­lem­le­ri dik­kat çek­mek­te­dir.

Dü­şük üc­ret­ler­le çift­lik­ler­de ça­lı­şan ki­ra­lık na­sır­lı el­ler ge­le­ce­ğe da­ir ümit­le­ri­ni ta­ma­men yi­tir­miş sa­de­ce ça­re­siz­li­ğin izi­ni sür­mek­te­dir­ler.

Top­rak­tan kı­sa va­de­de da­ha çok ka­zan­ma hır­sı ya da ça­re­siz­li­ği –bi­linç­siz­li­ği de di­ye­bi­li­riz- na­da­sa bı­rak­ma, iki­le­me, üç­le­me gi­bi tek­nik­le­ri ye­ni öğ­re­nen in­san­lı­ğın ka­dim za­man­la­rın­dan be­ri top­rak ile ta­rım iliş­ki­sin­de baş­lı­ca so­run­lar­dan bi­ri­ni teş­kil et­me­ye de­vam edi­yor.

Sür­dü­rü­le­bi­lir(sus­ta­inab­le) bir zi­ra­at ye­ri­ne kı­sa va­de­de ne ko­pa­ra­bi­lir­se ona yö­nel­mek bu­gün de önem­li prob­lem­le­rin ba­şın­da     gel­mek­te­dir.

Gı­da gü­ven­li­ği gü­nü­mü­zün öne çık­mış kav­ram­la­rın­dan.

Cı­da gü­ven­li­ği ge­nel­lik­le gı­da sa­na­yi so­ru­nu gi­bi al­gı­la­nı­yor. Gı­da­la­rın fab­ri­kas­yon üre­ti­mi, am­ba­laj tek­nik­le­ri, gı­da kat­kı oran­la­rı, gı­da gü­ven­li­ği­nin te­mel fa­sıl­la­rı gi­bi bi­li­ni­yor.

Gı­da gü­ven­li­ği de as­lın­da top­rak gü­ven­li­ği­dir. Top­rak ol­ma­sa gı­da da ol­maz.

Yok­sul­luk, aç­lık, ye­ter­siz bes­len­me, göç, sa­vaş­lar, sö­mü­rü, bü­tün bun­la­rın kay­na­ğı­na bak­tı­ğı­mız­da top­rak me­se­le­si­nin her za­man dik­kat çe­ki­ci bi­çim­de be­lir­le­yi­ci ol­du­ğu­nu gö­rü­rüz.

Yok­sul­luk, sö­mü­rü, sa­vaş, aç­lık, ye­ter­siz bes­len­me, göç ol­gu­su­nun çev­re­sel et­ki­si da­ha yı­kı­cı so­nuç­la­ra gö­tü­re­bil­mek­te­dir.

Me­se­la ye­ter­siz top­rak yü­zün­den or­man­la­rın ta­lan edil­me­si ve tar­la aç­ma­lar ta­rı­mı da­ha olum­suz et­ki­le­mek­te­dir. Tro­pi­kal böl­ge­ler­de, yağ­mur or­man­la­rın­da ya­şa­yan in­san­la­rın ke­res­te­ci­le­rin yı­kıp tah­rip et­ti­ği azalt­tı­ğı or­man­la­rı bir de ta­rı­ma aç­ma­la­rı ve or­ma­nın ge­ri dön­me­me­si ilk yıl­lar­da ekin­le­rin boy ver­me­si­ni sağ­la­ya­bi­lir, ta­rım­sal fa­ali­yet za­val­lı köy­lü­ye bir şey­ler ka­zan­dı­ra­bi­lir. Ama uzun va­de­de or­man­la­rın tah­ri­bi böl­ge­de­ki top­rak­la­rın da gi­de­rek ve­rim­siz­leş­me­si­ne ne­den olur.

Kim­ya­sal­lar ve­ri­mi ar­tır­mak için dev­re­ye so­ku­lur, esas ba­kım un­sur­la­rı fe­da edi­lir, top­rak kü­ser, ve­rim­siz­le­şir. Bir da­ha da ge­ri gel­mez. Top­rak eli­miz­den, ayak­la­rı­mı­zın al­tın­dan ka­yar gi­der de bir da­ha ge­le­ce­ği­ni ümit et­mek bi­le in­sa­nın ak­lı­na gel­mez. He­le he­le top­ra­ğın ken­di­si­ne iha­net et­ti­ği­ni sa­nan in­san da­ha da hır­çın­la­şır ve tah­rip­kâr­lı­ğı ar­tar. Dos­tu­nu sa­tar. Va­ta­nı­nı sa­tar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lütfü Şehsuvaroğlu Arşivi