Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Dünya 5’den büyüktür de!

Dünya 5’den büyüktür de!

Bir süredir faiz, daha doğrusu faiz adı altında ribayı tartışıyoruz.. “Faiz lobisi”, “Faiz ekonomisi”ni tartışıyoruz.. Bir yandan da BM güvenlik konseyini.. Erdoğan’ın aslında “One minute” çıkışından sonra, belki ondan da önemli çıkışıdır, bu “dünya 5’den büyüktür” çıkışı.

Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisi gibi, bir de dünyadaki bankacılık sistemine yön veren merkezler.. Ya da ülkelerin risklerini analiz edip not veren kuruluşlar. Dünyanın ekonomisine bu güçler yön veriyor.

LIBOR diye bir sistem var mesela.. Biz Merkez Bankası’nın faiz oranlarını tartışıyoruz da asıl hesap Londra’da yapılıyor. LIBOR London Interbank Offered Rate, Londra bankalar arası para piyasasında likiditesi yüksek bankaların birbirlerine ABD Doları üzerinden borç verme işlemlerinde uyguladıkları faiz oranını ifade ediyor. Merkez Bankası da içeride bankalar arası işlemlerdeki faiz oranını belirliyor. Yani LIBOR’un yerli acentası.

Katılımcı 18 banka perakende akredite brokerlardan aldıkları geri dönüşler ışığında kendi kararlarını kotasyona iletiyorlar. Bu bankalar, Bank of America, Bank of, Tokyo-Mitsubishi UFJ, Barclays Bank, BNP Paribas, Citibank NA, Credit Agricole CIB, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan Chase, Lloyds Banking Group, Rabobank, Royal Bank of Canada, Société Générale, Sumitomo Mitsui Bank, Norinchukin Bank, Royal Bank of Scotland, UBS AG. Ağırlık İngilizlerde.

LIBOR bankaları Londra saati ile 11:00’de sabitlenir ve Thomson Reuters tarafından ilan edilir. Piyasalar tarafından gösterge faizi olarak kullanılır. Buradaki uzlaşılan faiz oranı sadece Londra’daki bankalar tarafından kullanılmamakta, birçok finansal işlemde gösterge faiz oranı olarak kullanılmaktadır. Resmi adı BBA LIBOR’dur (British Bankers’ Association Libor) ve BBA tarafından organize edilir.

Bu adamlar kendi aralarında anlaşıp, belli ülkelerin borçlanma tarihlerinde ve borç geri ödemeleri tarihlerinde rakamlarla oynayarak, dünyayı dolandırmışlar. Bugüne kadar milyarlarca dolar, ceza ve tazminat ödemişler.

Bunu defalarca yazmama, bazı yetkililere aktarmama rağmen idari ve adli bir takibat yapılmadı.

Ekonomi ve politika at başıdır.. Dünya 5’den büyük olduğu gibi, dünya ekonomisi de 18’den büyüktür.. Finans piyasası 18 “Finansal tetikçi”ye emanet edilemez. Evet bu konuda MASAK ve savcılık olmak üzere, ilgili bakanlıkları ve özerk kuruluşları konuyu incelemeye davet ediyoruz. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı makamını da tabii.

Merkez Bankası’nın faiz politikasını tartışırken, bunu da tartışmak gerek.. Kuşkusuz “sıfır faiz” en ideal olanıdır. Ama eşzamanlı olarak “sıfır enflasyon” olmalı.

Aslında enflasyon ve faiz birbirinin gerekçesini oluşturuyor. Bir paranın iki yüzü gibi. Tencere yuvarlanıyor ve sonuçta kapağını buluyor.. İkisi de birbirini doğuruyor aslında. İkisi de haksız bir şey.. Dini açıdan ribanın haram kılınması, Müslüman toplumlar da, faizi sıfıra çekerken, faize zemin oluşturan şartların düzeltilmesini de “esbaba tevessül” olarak farz kılar. Sonuçta, enflasyon eşittir faiz riba değildir. Ancak faiz / enflasyon sarmalı bizi bir girdaba sürükler.. Bizim her iki tuzaktan uzaklaşmamız gerekir.. Enflasyon ve faiz kan kardeşidir..

İlkesel olarak, hiçbir Müslüman ribayı meşru göremez. İslam ekonomisinin temel parametrelerinden, alameti farikalarından, yani ayırt edici özelliklerinden biri de budur.. Merkez Bankası’nın bu hassasiyete dikkat etmesi gerekir.. Hatta bizim bunun lobisini yapmamız, bilimini yapmamız, felsefesini yapmamız gerekir.. Keşke Davudoğlu ve Babacan da, kabinedeki ekonomist üyeler, mesela Numan Kurtulmuş, bu konuda daha fazla bir şeyler söyleseler.. Bu mesele Tayyib Erdoğan’ın kişisel meselesi değil ki.. Papa bile geçtiğimiz aylarda faizsiz bankacılığın daha sağlıklı bir dünyanın gerçekleşmesinde önemli olduğuna vurgu yaparak, bunun tartışılması gerektiğini söylemişti.

Bu arada Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası’nın beraberinde bir de faizsiz katılım bankası kurulması kararının verilmiş olması önemli. İnşallah bu süreçte Serbest finans bölgesi, şekil olarak FOREX benzeri mübah global sanal borsa, altın karşılığı teminatla üretilecek sanal para (bit coin) ve sanal bankacılık, finansal enstrümanların kullanımına imkan veren, mudilerin aynı zamanda sisteme ortak oldukları, bankacılık, sigortacılık, brokerlık, faktoring ve benzer hizmetler verebilecek bir finans kooperatifi de kurulur.. Selâm ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi