Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Seçime doğru adaylar

Seçime doğru adaylar

2015 ge­nel se­çim­le­ri için Pa­zar kı­zış­ma­ya baş­la­dı. Aday ol­mak is­te­yen bü­rok­rat­lar bu haf­ta is­ti­fa ede­cek­ler. Ba­zı­la­rı ge­çen haf­ta is­ti­fa et­ti. Bu haf­ta is­ti­fa ede­cek isim­ler­le gün­dem hay­li şen­lik­li ge­çe­ce­ğe ben­zi­yor.  Ha­kan Fi­da­n’­ın MİT Müs­te­şar­lı­ğın­dan is­ti­fa­sıy­la ge­çen haf­ta so­nu bir “bom­ba ha­be­r”­le ka­pan­dı. Ba­ka­lım bu haf­ta da­ha ne bom­ba­lar pat­la­ya­cak?...

Ak Par­ti Cep­he­si

İk­ti­dar par­ti­si, üçün­cü dö­ne­mi de ta­mam­la­yan mil­let­ve­kil­le­ri­ni tek­rar aday gös­ter­me­ye­cek. Bu ta­vır par­ti­de kök­lü bir ne­sil de­ği­şi­mi­ne yol açar­sa, “Ye­ni Tür­ki­ye­”yi kur­ma şan­sı el­de ede­bi­lir. Yok, böy­le ol­maz da ya­şı 60’ı bu­lan­la­rı ve ge­çen­le­ri mil­let­ve­ki­li yap­ma­ya kal­kar­sa, “Ye­ni Tür­ki­ye­”yi in­şa et­me işi zor­la­şır. Çün­kü bu yıl­dan iti­ba­ren mil­le­tin kar­şı­sı­na çı­ka­cak olan si­ya­set­çi­ler, 13 yıl­dan be­ri Ak Par­ti dö­ne­mi­ni ya­şa­yan ve bun­dan baş­ka ik­ti­dar gör­me­yen­le­rin kar­şı­sı­na çı­ka­cak­lar. Bu ne­sil, Ak Par­ti ön­ce­si olum­suz­luk­la­rı bil­me­yen bir ne­sil­dir. Bu yüz­den si­ya­si ve sos­yal bek­len­ti­le­ri, ta­lep­le­ri ve ümit­le­ri, Ak Par­ti si­ya­se­tiy­le be­lir­len­se de, şu an­da­ki par­ti viz­yo­nu­nun da önün­de bir viz­yo­na sa­hip bir ne­sil­dir. İk­ti­dar, bu nes­lin di­lin­den an­la­ya­cak genç ku­şak mil­let­ve­kil­le­ri­ni ter­cih eder­se, ye­ni za­man­la­rın ru­hu­nu oku­ya­bi­lir.  Dün­ya­yı ta­nı­yan, fonk­si­yo­nel bir şe­kil­de ya­ban­cı dil bi­len; dış pi­ya­sa­nın gü­cü­nün far­kın­da olup re­ka­bet gü­cü­ne sa­hip ye­ni ku­şak mil­let­ve­kil­le­rin­den söz edi­yo­rum. Bü­tün bun­la­rı ah­lak ve er­dem­le yo­ğur­muş ye­ni ku­şak si­ya­set­çi­ler, hem sa­yın Baş­ba­kan Da­vu­toğ­lu­’u­nun po­li­tik hı­zı­na pa­ra­lel ha­re­ket ede­cek­ler, hem de “Ye­ni Tür­ki­ye­”yi uçu­ra­cak­tır. 

En­te­lek­tü­el do­na­nım ve er­dem ya­nın­da, ce­sa­ret ko­nu­sun­da ser­den­geç­ti mil­let­ve­kil­le­ri­ne de ih­ti­ya­cı var Tür­ki­ye­’nin. Tıp­kı Bi­rin­ci Mec­li­s’­te gö­rev alan Trab­zon me­bu­su Ali Şük­rü Bey­ler, Er­zu­rum me­bu­su Hü­se­yin Av­ni Bey­ler gi­bi mil­let­ve­kil­le­ri ile te­şek­kül et­ti­ri­le­cek bir mec­lis, Av­ru­pa­’ya “Has­ta adam siz­si­niz!...” di­yen sa­yın Baş­ba­ka­na, ce­sa­ret ko­nu­sun­da da eş­lik ede­cek bir mec­lis ola­cak­tır (Prof. Dr. Erol Gö­ka gi­bi bir dü­şü­nür-aka­de­mis­ye­nin aday ola­ca­ğı­nı duy­mak biz­le­ri ümit­len­dir­miş­tir. İn­şal­lah bu­nun ar­ka­sı ge­lir).

CHP Cep­he­sin­de Du­rum

Ge­le­lim mu­ha­le­fet cep­he­si­ne­…Mu­ha­le­fet par­ti­le­ri­nin aday gös­ter­me po­li­ti­ka­la­rı­nı da ik­ti­dar par­ti­si be­lir­li­yor. Son bir­kaç se­çim­de, CHP’­nin, mil­li­yet­çi-mu­ha­fa­za­kar ve hat­ta ül­kü­cü aday­lar gös­ter­me­si, bu par­ti­nin ça­re­siz­li­ği­ni gös­ter­mek­te­dir. CHP, bu se­çim­de biz­le­ri ge­ne şa­şırt­ma­ya­ca­ğa ben­zi­yor. Bir­kaç ün­lü ül­kü­cü­nün, ken­di­le­rin­ce bin de­re­den su ge­ti­ren ba­ha­ne­ler­le CHP’­den aday ol­du­ğu­nu gö­rür­se­niz şaş­ma­yı­nız. An­la­şı­lan bu se­çim­ler­den iti­ba­ren CHP, git­tik­çe mu­ha­fa­za­kar­la­şan bir çiz­gi­ye ka­ya­cak. Ta­bi­i bu tür bir zih­ni­yet de­ği­şi­mi, ar­ka pla­nın­da kök­lü bir fel­se­fi zih­ni­yet ba­rın­dır­ma­yıp gü­nü kur­tar­ma şek­lin­de te­za­hür eder­se (ki öy­le gö­rü­nü­yor), bu se­çim­ler, CHP’­nin gir­di­ği son se­çim­ler ola­bi­lir. Bu gi­diş­le 2019’da se­çim sah­ne­sin­de CHP di­ye bir par­ti ol­ma­ya­bi­lir. (İş Ban­ka­sı­’n­da­ki pa­ra­la­rı ko­ru­mak için bit­ki­sel ha­yat ya­şa­yan bir CHP ko­ru­na­bi­lir ta­bi­i.)

Es­ki Sev­gi­li MHP Ne Ya­par? 

Pe­ki­ii­…. MHP ne ya­par?... Par­ti­zan kit­le­si­nin için­de ve biz­zat si­ya­set ya­pan kad­ro­sun­da en çok üni­ver­si­te me­zu­nu ve aka­de­mis­yen ba­rın­dı­ran MHP, na­sıl olu­yor da bu bi­ri­ki­mi­ni en­te­lek­tü­el ve si­ya­si ze­mi­ne yan­sı­ta­mı­yor, ha­la şa­şa­rım. Sa­nı­rım bir güç, MHP’­nin mu­ha­le­fet­te kal­ma­sı için özel gay­ret sarf edi­yor ve stra­te­ji­si­ni bu­na gö­re be­lir­le­ti­yor. Bun­dan baş­ka MHP 70’ler­de­ki di­na­miz­mi­ni ve ho­mo­jen ya­pı­sı­nı kay­bet­ti­ği için ye­ni dün­ya oku­ma­sın­da ha­ta­lar ya­pı­yor. Bir yan­dan öz­gün­lü­ğün­den uzak­la­şır­ken, öbür yan­dan ye­ni dün­ya­yı yan­lış oku­ma­sı, MHP’­yi ku­ru bir mu­ha­le­fet çiz­gi­sin­de tu­tu­yor ve böy­le­ce MHP ne uzu­yor, ne de kı­sa­lı­yor. Bu du­rum­da MHP’­nin gös­te­re­ce­ği mil­let­ve­ki­li aday­la­rın­da da ye­ni bir de­ği­şik­lik bek­le­mek bi­raz abes gi­bi. Ya­ni bu ko­nu­da dok­tor­lar MHP’­ye “Ne yer­sen ye!” de­miş­tir. 

Se­çim sath-ı ma­ili­ne gir­di­ği­miz şu gün­ler­de, 2015 se­çim­le­ri­nin ül­ke­miz ve in­san­lık için ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­li­yo­rum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi