Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Sevgililer gününün ardından

Sevgililer gününün ardından

Göl­ge­nin ol­ma­dı­ğı, gü­ne­şin bir mız­rak bo­yu me­sa­fe ya­kın­lı­ğın­da ol­du­ğu bir gün­de Al­la­h’­ın göl­ge­le­ye­ce­ği ye­di züm­re­den bi­ri­si de Al­lah için se­ven­ler­dir.   Sev­gi ve mu­hab­bet şi­fa­dır.  Soh­bet şi­fa kay­na­ğı­dır.  Ku­rak gö­nül­le­ri va­ha ha­li­ne ge­ti­rir. Pey­gam­ber­le­rin soh­be­tiy­le ni­ce ço­rak gö­nül­ler di­ril­miş­tir.  Ke­za mu­hab­be­tiy­le de öy­le­dir.  Pey­gam­be­ri­miz ge­le­cek­te­ki kar­deş­le­rin­den bah­set­miş­tir. Bu­nun üze­ri­ne sa­ha­be­ler ‘ Ey Al­la­h’­ın Re­su­lu! Biz se­nin kar­deş­le­rin de­ğil mi­yiz ?’ so­ru­su üze­ri­ne şöy­le ce­vap ver­miş­tir:” Siz be­nim ar­ka­daş­la­rım­sı­nız. Kar­deş­le­rim son­ra­dan ge­le­cek­ler ve be­ni gör­me­dik­le­ri hal­de ba­na iman ede­cek olan­lar­dı­r…­”   Sa­ha­be­le­rin ser­ma­ye­si soh­bet ve be­ra­ber­lik bi­zim ser­ma­ye­miz ise mu­hab­bet­tir.  Bu da kar­deş­lik ma­ka­mı­nın köp­rü­sü­dür. İn­san­la­rın bir kıs­mı bir­bi­ri­ni ma­ne­vi gü­zel­lik­ler­den do­la­yı se­ver­ler. İş­te Al­la­h’­ın göl­ge ol­ma­yan gün­de göl­ge­len­di­re­ce­ği züm­re, çı­kar için de­ğil, be­den için de­ğil; ruh gü­zel­li­ği ve ma­ne­vi de­ğer­ler için se­ven­ler­dir. Gü­nü­müz­de in­san­lar bir­bi­ri­ni ma­ne­vi has­let­ler için de­ğil çı­kar için ve­ya be­den­le­ri için se­vi­yor­lar. Ma­ne­vi gü­zel­lik ol­ma­dı­ğın­dan da bir­bir­le­ri­ne ar­ka­la­rı­nı dön­me­den iha­net edi­yor­lar. Bir­bir­le­ri­ni mad­di ser­ma­ye ola­rak kul­la­nı­yor­lar. Bu ne­den­le Va­len­ti­ne's Day ola­rak anı­lan Sev­gi­li­ler Gü­nü, ten zev­ki­ne ma­tuf ve­ya he­do­nist ve pa­ga­nist bir bay­ram­dır. De­rin­li­ği ol­ma­yan uy­du­ruk bir gün­dür.  

Sev­gi­li­ler gü­nü sev­gi­yi be­de­ne in­dir­ge­di­ğin­den do­la­yı ki­mi­le­ri bu gü­ne fuh­şi­yat gü­nü de de­mek­te­dir. Ki­mi­le­ri de bu gü­ne ‘zi­na­kar­lar gü­nü­’ de­me­yi yeğ­le­mek­te­dir.  Hiç­bir hu­ku­ki bağ­la hat­ta ma­ne­vi bağ­la bağ­lı ol­ma­dan kar­şı cins­le­rin bu­gün­de bir ara­ya gel­me­le­ri­ne baş­ka ne an­lam ve­ri­le­bi­lir ki!  Ka­ta­r’­da Do­ha­’da Os­man Bin Af­fan Ca­mi­in­de Cu­ma hut­be­sin­de İs­lam ah­la­kı­na te­mas eden ha­tip Mu­ham­med Bin Ha­san el Me­ri­hi ah­la­kın bir ke­fe­de dün­ya­nın da öte­ki ke­fe­de ol­du­ğu­nu ifa­de et­miş­tir. İmam Rab­ba­ni haz­ret­le­ri­nin de ifa­de et­ti­ği gi­bi bir sün­net git­ti­ğin­de ye­ri­ne bir bi­dat yer­le­şir. Bu iti­bar­la Müs­lü­man­lar gün­le­ri­ni ve has­let­le­ri­ni unut­tuk­la­rın­da it­hal de­ğer­ler­le kar­şı kar­şı­ya ka­lır­lar. Pa­gan, kü­für, bi­dat eh­li­nin ah­la­kı­nı ka­bu­le yat­kın ha­le ge­lir­ler. Dün­ya­ya hay­va­ni ve be­hi­mi duy­gu­lar­la bak­ma­ya baş­lar, ken­di­le­ri­ni zevk ve haz­za kap­tı­rır­lar.  Böy­le­ce ah­la­kın bi­na­sı yı­kı­lır ve ça­tı­sı çö­ker.  Ha­ya abi­de­si Os­man Bin Af­fan Ca­mi­i Ha­ti­bi Mu­ham­med Bin Ha­san el Me­ri­hi,  Müs­lü­man­la­rın asıl­la­rı­nı ve fa­sıl­la­rı­nı unut­tuk­la­rı için her gün it­hal ve­ya çak­ma bir bay­ram­la ta­nış­tık­la­rı­nı, yüz yü­ze gel­dik­le­ri­ni la­kin bun­la­rın gö­nül ve ru­hu dol­dur­ma­dı­ğı­nı ve do­yur­ma­dı­ğı­nı bay­ram­lar enf­las­yo­nuy­la bir­lik­te duy­gu açı­sın­dan da­ha fa­kir ha­le gel­di­ği­mi­ze te­mas edi­yor. Re­zil­lik alıp ba­şı­nı gi­der­ken fa­zi­let ise ye­tim ha­le gel­miş­tir.  An­ne­ler gü­nü, ba­ba­lar gü­nü esa­sen an­ne ve ba­ba­la­rın iki­yüz­lü bir bi­çim­de bir gün ha­tır­la­ma­la­rı­na kar­şı­lık, 364 gün unut­ma bay­ra­mı­dır. Ri­ya­kar­lık bay­ra­mı­dır.  

Mu­ham­med Bin Ha­san el Me­ri­hi Sev­gi­li­ler Gü­nü ile ala­ka­lı da şun­la­rı söy­le­mek­te­dir: “ Bi­zim sa­ha­mı­za atı­lan bay­ram­la­rın en so­nun­cu­su ise sev­gi­li­ler gü­nü ve­ya bay­ra­mı­dır.  Bi­hak­kın sev­gi­li­ler gü­nü fa­hi­şe­ler bay­ra­mı­dır.   Zi­ra he­lal bağ­la bağ­lı ol­ma­yan kar­şı cins­ler, ha­ram bağ­lan­tı al­tın­da bu­luş­mak­ta­dır. Bu söz­de bay­ram ve sağ­la­dı­ğı bu­luş­ma fu­huş ve re­zil­li­ğe gö­tü­ren bir köp­rü­dür. Şey­ta­nın or­tak­lı­ğı­na açık bir bu­luş­ma şek­li­dir.” Bu hü­küm cüm­le­le­ri Sev­gi­li­ler Gü­nü­ne iti­bar eden­le­rin ho­şu­na git­me­ye­cek­tir.  Ne­den? Hü­küm yan­lış ol­du­ğun­dan do­la­yı mı yok­sa hü­küm doğ­ru ol­du­ğu hal­de nef­sin he­sa­bı­na gel­me­di­ğin­den mi­dir? Biz ten zev­ki­nin esi­ri de­ği­liz. Ten bit­ti­ğin­de sev­gi­den eser kal­ma­ya­cak mı­dır?  Hat­ta gü­nü­müz­de ten bit­me­den sev­gi bi­ti­yor. Sev­gi­nin kı­sa­lı­ğı Sev­gi­li­ler Gü­nü­ne bi­le sığ­mı­yor, da­yan­mı­yor!  Do­la­yı­sıy­la bu­gü­ne sev­gi­li­ler gü­nü den­me­si bir te­zat­tır. Sev­gi ile al­dat­ma gü­nü den­se mu­va­fık­tır, uy­gun­dur.  Ah­lak adı­na kı­rıl­ma­la­ra ne­den ol­mak­ta ve ha­ya duy­gu­su­nu ze­de­le­mek­te­dir. İn­sa­nın sa­fi duy­gu­la­rı­nı kö­relt­mek­te­dir. Al­tı boş, sah­te­ci­lik ve al­dat­ma­dır. El­bet­te ho­ca­la­rın söz­le­ri ki­mi­le­ri­nin ku­la­ğı­na hoş gel­me­ye­cek ve du­dak bü­küp ge­çe­cek­ler­dir. Ken­di­le­ri bi­lir. Ama Ku­r’­an’­da bir ifa­de var.   ‘Şe­hi­de şa­hi­dun min eh­li­hi­’ di­ye bir iba­re var. İçe­ri­den ta­nık olan­lar, ta­nık­lık eden­ler an­la­mın­da­dır. İçe­ri­den ta­nık­lar­dan bi­ri­si olan Aş­kın Nur Yen­gi ad­lı sa­nat­çı olup mün­ha­sı­ran sev­gi­li­ler gü­nü­ne özel ol­ma­sa da gü­nü­müz­de ke­mi­ye­tin ve ten­pe­rest­li­ğin ege­men ol­du­ğu­na par­mak bas­mak­ta­dır. Ba­kın ne di­yor:  Ar­tık es­ki aşk­lar yok. İliş­ki­ler var. O yüz­den es­ki­si gi­bi şar­kı­lar ya­pıl­mı­yo­r… Sev­gi gü­nü­müz­de­ki gi­bi ka­vuş­ma­nın tü­ke­til­me­si de­ğil, ka­vu­şa­ma­mak­tır. Öz­le­mek­tir, iç ge­çir­mek ve çe­ke­rek ol­gun­laş­mak­tır. Yok­sa in­san be­de­ni­nin gay­ya­sı­na ve­ya ku­yu­su­na dü­şer, hap­so­lur. Sev­gi­li­ler gü­nün­de ol­du­ğu gi­bi.   Bi­zi Va­len­ti­ne's Day/ gü­nü de­ğil Al­la­h’­ın göl­ge­li­ği bu­luş­tur­sun.  İvaz­sız ga­raz­sız sev­gi­le­ri son­su­za dek yu­dum­la­mak ümi­diy­le.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi