Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

Hocalı Soykırımı

Hocalı Soykırımı

Ön­ce­ki gün Ho­ca­lı soy­kı­rı­mı­nın   kur­ban­la­rı  çe­şit­li et­kin­lik­ler­le   anıl­dı. Ha­tır­la­na­ca­ğı üze­re  25-26 Şu­bat 1992, ta­ri­hin­de, ken­di­le­ri­ne “Art­sah Halk Kur­tu­luş Or­du­su­” is­mi­ni ve­ren Er­me­ni çe­te­le­ri, Er­me­ni as­ker­le­ri ve SSCB den kal­ma 366. ala­ya bağ­lı Rus as­ker­le­ri, Türk­le­rin ya­şa­dı­ğı Ho­ca­lı­’ya sal­dır­dı. Ön­ce 366. Alay top ateş­le­riy­le şeh­rin as­ke­ri nok­ta­la­rı­nı yok et­ti, ar­dın­dan şeh­ri sa­vu­nan­lar kur­şu­na di­zil­di. Sa­ba­ha ka­dar ta­ri­hin gör­dü­ğü en bü­yük vah­şet ve soy­kı­rım­lar­dan  bi­ri ya­şan­dı. Bir gün için­de 613 si­vil öl­dü­rül­müş, 63’ü ço­cuk, 106’sı ka­dın, 70’i ih­ti­yar 239 ki­şi özel iş­ken­ce yön­tem­le­riy­le; 487 ki­şi ise vü­cut­la­rın­da ağır ha­sar bı­ra­kı­la­rak kat­le­dil­miş­tir. 1275 ki­şi ka­çı­rı­la­rak ağır iş­ken­ce­le­re ma­ruz bı­ra­kıl­mış, , bun­la­rın 1165’i kur­ta­rıl­mış ge­ri­ye ka­lan 110 ki­şi­nin akı­bet­le­ri ise ha­la meç­hul­dür.

 Er­me­ni kuv­vet­le­ri­ne bu­gün­kü Cum­hur­baş­ka­nı Serj Ser­kis­yan  ko­mu­tan­lık yap­mış­tır. Ho­ca­lı­da ya­şa­nan­lar tam bir in­san­lık fa­ci­ası­dır. Yu­ka­rı­da­ki bi­lan­ço­da da be­lir­til­di­ği gi­bi ka­dın ço­cuk, yaş­lı ay­rı­mı yap­ma­dan yüz­ler­ce in­san en ağır iş­ken­ce­ler­den ge­çi­ri­le­rek kat­le­dil­miş­tir. Soy­kı­rı­mın fa­il­le­ri son­ra­la­rı yap­tık­la­rı açık­la­ma­lar­da bu­nun bir in­ti­kam soy­kı­rı­mı ol­du­ğu­nu iti­raf et­miş­ler­dir.

20. as­rın son­la­rın­da ya­şa­nan soy­kı­rı­ma dün­ya her za­man ol­du­ğu gi­bi sus­kun kal­mış,Er­me­ni çe­te­le­ri­nin iş­le­di­ği in­san­lık su­çu­nu gör­mez­den gel­miş­tir. Da­ha kö­tü­sü  bu in­san­lık tra­je­di­si­nin Tür­ki­ye­’de de ye­te­rin­ce an­la­şıl­ma­mış ol­ma­sı­dır. Hrant Din­k’­in ce­na­ze­sin­de he­pi­miz Er­me­ni­yiz di­ye­rek so­ka­ğa dö­kü­len­ler  hiç­bir za­man Ho­ca­lı­’da ya­şa­nan kat­li­ama ay­nı du­yar­lı­lı­ğı gös­ter­me­miş­ler­dir. Ken­di in­sa­nı­na bu ka­dar la­ka­yıt ka­lan baş­ka bir top­lum gös­ter­mek müm­kün de­ğil­dir. Bu­gün tek bir Er­me­ni­’nin,  Hran­t’­ın kat­li bi­le yüz­ler­ce Müs­lü­man Tür­kün soy­kı­rı­ma uğ­ra­tıl­ma­sın­dan da­ha faz­la il­gi gör­mek­te­dir. Bu­nun­la as­la Hran­t’­a ya­pı­la­nı tas­vip et­ti­ğim an­la­mı çı­ka­rıl­ma­ma­lı­dır. Bi­la­kis ki­me ya­pı­lır­sa ya­pıl­sın iş­ken­ce, ci­na­yet, zu­lüm ay­nı an­la­mı ta­şı­mak­ta­dır. Kim­lik­ler kim­se­ye ya­pı­lan yan­lı­şı meş­ru ha­le ge­tir­mez. Ama in­san hak­la­rı adı al­tın­da sa­de­ce Türk ve Müs­lü­man ol­ma­yan­la­rın gün­de­me ta­şın­ma­sı tam bir çif­te stan­dart­lı­lık ve ah­lak­sız­lık­tır.

Ho­ca­lı­’da na­sıl bir in­san­lık dra­mı ya­şan­dı­ğı­nı an­la­mak için uzun mü­ba­ha­se­le­re ge­rek yok. Soy­kı­rı­mın fa­il­le­ri bu­nu za­ten övü­ne­rek an­la­tı­yor­lar. Bir in­ter­net si­te­sin­den alın­tı­la­dı­ğım (1) Zo­ri Ba­la­ya­n’­ın Ru­hu­mu­zun Can­lan­ma­sı  ki­ta­bın­dan alı­nan şu sa­tır­lar bi­le tek ba­şı­na Ho­ca­lı­’da na­sıl bir vah­şe­tin ya­şan­dı­ğı­nı gös­ter­me­ye ye­ti­yor:

“­Ho­ca­lı­da ele ge­çir­di­ği­miz bir eve gir­di­ği­miz­de, as­ker­le­ri­miz 13 ya­şın­da bir Türk ço­cu­ğu­nu pen­ce­re­ye çi­vi­le­miş­ler­di. Türk ço­cu­ğu çok ses çı­kar­ma­sın di­ye as­ker­ler ço­cu­ğun an­ne­si­nin ke­sil­miş göğ­sü­nü onun ağ­zı­na sok­tu. Da­ha son­ra ben bu 13 ya­şın­da­ki Türk ço­cu­ğu­na, on­la­rın ata­la­rı­nın bi­zim ço­cuk­la­rı­mı­za yap­tık­la­rı­nı yap­tım. Ba­şın­dan, en­se­sin­den ve kar­nın­dan de­ri­si­ni soy­dum. Son­ra sa­at tut­tum ve Türk ço­cu­ğu ye­di da­ki­ka son­ra kan kay­bın­dan ha­ya­tı­nı kay­bet­ti. İlk mes­le­ğim dok­tor­luk ol­du­ğu için mer­ha­met­liy­dim, bu yüz­den de ço­cu­ğa yap­tı­ğım ezi­yet­ten do­la­yı mut­lu­luk duy­ma­dım. Ama ru­hum hal­kı­mın bir kıs­mı­nın bi­le öcü­nü al­dı­ğı için gu­rur­luy­du. Da­ha son­ra, öl­müş Türk ço­cu­ğu­nun ce­se­di­ni par­ça par­ça doğ­ra­dık ve bu Tür­k’­le ay­nı kök­ten olan kö­pek­le­re at­tık. Ak­şa­ma ka­dar ay­nı şe­yi 3 Türk ço­cu­ğu­na da­ha yap­tık.”

İçi­niz­den ge­li­yor­sa şim­di de he­pi­miz Er­me­ni­’yiz di­ye ba­ğı­rın. Unut­ma­yın de­ri­si yü­zü­len o Türk ço­cu­ğu ile göğ­sü ko­pa­rı­lan o an­ne­nin iki eli ya­ka­nız­da ola­cak­tır.

(1) (http://www.mynet.com/my/ipekfcevik/yabanci-gazetecilerin-gozunden-kanli-hocali-katliami-anlatilanlar-yureklerinizi-yakacak-1038355

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Selçuk Özdağ Arşivi