Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Ve seçim başlıyor

Ve seçim başlıyor

Cumhurbaşkanı ve başbakan bugün İran’a gidiyor.

Biliyorsunuz meclis tatile girdi ve bugün aday isimleri YSK’ya bildiriliyor.. Şimdiden seçim büroları açılmaya başladı ve hafta içinde adaylar seçim bölgelerinde çalışmaya başlayacaklar..

En son 30 partinin seçime katılacağı açıklanmıştı. Kaç partinin kaç ilde seçime katılacağı, kimin kimle ittifak kuracağı, kimin hangi partiden, hangi seçim bölgesinden, kaçıncı sıradan aday olacağı belli olacak.. Hangi partilerin seçime bağımsız adaylarla gireceği de bugün netlik kazanacak. 30 partiden, eğer her parti tüm illerde tam aday gösterecek olursa 16.500 aday yarışacak bu seçimlerde..

Yeni parlamentoyu tarihi bir görev bekliyor.. Yeni bir anayasa büyük bir ihtimalle bu parlamentoya nasip olacak.. Yeni anayasa ile birlikte başkanlık sistemi ile de tanışabiliriz ve tabi ki, yeni anayasa ile birlikte kapsamlı bir hukuk ve idare reformu da gerçekleşecek. Belki yeni ve kapsamlı bir af gündeme gelecek.. Barış sürecinin meyvelerini de bu iktidar döneminde toplayabiliriz. Bölge barışı da bu parlamentonun ilgi alanı içinde olacak.. 

Tarihin kavşak noktalarından birinde bulunuyoruz. Umarım bu zorlu görevin üstesinden gelecek bir parlamento oluşur..

En çok merak edilen konuların başında paralellerin hangi partilerin listesinde yer alacağı. BDP’nin durumu ve aday profili ve tabi barajı aşıp aşamayacağı. MHP’nin durumu belli, ama CHP’nin durumu merak konusu.. E. Ü. Tarhan ve Vatan Partisi’nin durumu. Bunlar % 1’er oy alsalar bile CHP için durum felaket olabilir.. Kaldı ki, BDP’nin de CHP tabanından oy alacağı düşünülürse, CHP’nin oyu % 20’nin altına düşebilir.

MHP’nin BBP ile seçim ittifakı kurması suya düştü. SP’nin en son akla gelecek seçim ittifaklarını bile masaya yatırdığı söyleniyor. BBP ile bir seçim ittifakının ise somut bir kazanım sağlamayacağı anlaşılıyor..  Neyin ne olduğunu görmek için yarın önemli bir gün olacak. Siyasette taşlar yerinden oynayacak. CHP’de aday listesi açıklanınca kızılca kıyamet kopabilir..

Bu arada; BBP, ittifak için her kapıyı çalmasına rağmen somut bir başarı elde edemedi ve tabi ki, kimse de yenileceği belli olan bir ata oynamak istemiyor.. SP ile BBP aynı durumda. Öte yandan; bu ikisinin bir araya gelmesi de sadra şifa bir sonuç doğurmayacak..

Bu arada; kamuoyunda en büyük endişe seçimden umudunu kesenlerin ortalığı birbirine katma endişesi, ama toplum bu tür kışkırtmalara prim vermiyor. Bu tür komplolar geri tepiyor.. Bu işten bu kirli senaryonun sahipleri zarar görüyor.. Bu çevreler neden kaçıyorlarsa bir bakıma kaçtıkları şeye doğru koşuyorlar.

AK Parti aday adayları arasında riskli buldukları isimlerin büyük çoğunluğunu eledi. Paralel yapının dosya ve kasetleri elinde kalabilir.. Onun için evdeki hesapların çarşıya uymayabileceği dile getiriliyor..

Bu seçimlerin en önemli sonuçlarından biri de paralel yapının siyaset ve bürokrasiden arındırılması olacağa benziyor.. Paralel yapının partilerin aday listesine sızdırmayı başardığı isimler, önümüzdeki haftalarda deşifre edildikten sonra onlar için de zorlu bir süreç başlayacak.. Paralel yapının kendilerinden olmayanları yıpratmak için kendindenmiş gibi gösterme gayretlerinin de tutacağını sanmıyorum..

Zaman, Bugün, Samanyolu gibi paralel medyanın destekleyecekleri adaylara, CHP-MHP ve bunların türevlerinin, aynı tabana sahip partilerin tabanının oy vereceğini düşünmek de çok gerçekçi değil.

Şu FB otobüsüne yönelik saldırı kaos lobisinin işi mi, yoksa bir fanatiğin işi mi bilmiyoruz. Ortada silahlı bir saldırı var.. Başbuğun konuyla ilgili açıklamaları önemli.. Burada açık hedef olan FB, ama TS de, Trabzonlular da, Türkiye de, FB’nin şahsında bütün spor kulüpleri de hedefte.. Kaos lobisinde, spor kulüpleri taraftarlarını bu işe bulaştırmak isteyen birileri de yok değil.

Öte yandan; gelinen noktada sadece AK Parti karşıtlığı üzerine kurgulanmaya çalışılan bir seçim stratejisinin kimseye faydası olacağını sanmıyorum. Gideceği limanı bilmeyen kaptana hiç bir rüzgâr fayda sağlamaz. Siyaset öfkesi, aklından büyük adamların işi değil aslında.. Söyledikleri, yaptıkları ile çelişkili, tutarsız, söylediklerinden dinleyenlerin ne anladığını düşünmeden, hikmet söylediğini zannederek sürekli bir şeyler söyleme gayretindeki kişilerle nereye kadar gidebilirsiniz ki.. Sürekli başkalarını eleştiren, rakiplerinin dediklerinin aksini söylemeyi marifet sanan bir anlayışla, bugün buraya gelmiş olmaları bile olağanüstü bir şey.

Evet, bugün yeni bir gün. Yeni bir dünya için, yeni Türkiye’ye açılan bir kapının eşiğindeyiz.

Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi