Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

Soykırım ve HDP

Soykırım ve HDP

Birçok ül­ke­den son­ra Av­ru­pa Par­la­men­to­su  da Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nı ka­bul et­ti. So­run­la­rı­mı­zın bü­yü­me­si­nin, dağ­laş­ma­sı­nın ço­ğu, ken­di gaf­le­ti­mi­zin ese­ri­dir. Ulus­la­ra­ra­sı top­lum­da bi­zi zor du­rum­da bı­ra­kan bu tür prob­lem­le­re kar­şı ta­ri­hi ha­ki­kat­le­ri hay­kı­ra­cak bir me­ka­niz­ma­mız yok. Ken­di ken­di­mi­ze ko­nu­şup te­sel­li bu­lu­yo­ruz.

Av­ru­pa ve­ya Pa­pa­’ya kız­mak me­se­le­yi çöz­mü­yor. On­la­rın söy­le­di­ğin­den da­ha ağı­rı­nı, da­ha utanç ve­ri­ci ola­nı­nı HDP ve onun söz­cü­le­ri söy­lü­yor. De­mir­taş kaç de­fa Er­me­ni soy­kı­rı­mı var­dır de­di. Da­ha ön­ce ba­zı HDP mil­let­ve­kil­le­ri mec­li­se dö­ne­rek siz ka­til­si­niz, kat­li­am­cı­sı­nız, soy­kı­rım­cı­sı­nız gi­bi laf­lar et­miş­ti. On­lar­dan bir ta­ne­si de şim­di ağ­rı Be­le­di­ye baş­ka­nı olan Sır­rı Sa­kı­k’­tı.

Bir Er­me­ni soy­kı­rı­mı var mı­dır, yok mu­dur  su­ali­nin ce­va­bı si­ya­set­çi­ler­den çok ta­rih­çi­le­re ait­tir. Tür­ki­ye uzun yıl­lar­dır ar­şiv­le­ri aça­lım ta­rih­çi­ler bi­lim in­san­la­rı ka­rar ver­sin di­yor. Bu ga­yet ma­kul çağ­rı­ya bu­gü­ne ka­dar Er­me­ni cep­he­sin­den tek bir ce­vap gel­me­di. Oy­sa bu­gün Er­me­ni di­as­po­ra­sın­dan fark­lı dü­şü­nen sa­yı­sız ta­rih­çi, araş­tır­ma­cı var. Söz ge­li­mi Le­vi, 1915’de as­lın­da ne ol­du isim­li ese­rin­de ta­raf­la­rın gö­rüş­le­ri­ni tek tek ir­de­le­miş ke­sin­lik­le bir soy­kı­rım ol­ma­dı­ğı­na ka­rar ver­miş­tir.

Soy­kı­rım­la Tür­ki­ye­’yi it­ham  eden­ler da­ha çok Kürt­çü ve Er­me­ni­ci çev­re­ler. Bu iş­bir­li­ği  bu­gün de de­vam edi­yor. Mev­la­na­za­de Rı­fat gi­bi dö­ne­min Kürt­çü ya­zar­la­rı­nın ni­çin Türk­ler soy­kı­rım yap­tı de­di­ği­ni iyi ir­de­le­mek, ar­ka pla­nı­nı iyi an­la­mak la­zım. İn­gi­liz ve Rus bel­ge­le­ri­ne ba­kıl­dı­ğın­da Do­ğu­’dan sür­gü­ne gi­den Er­me­ni­’le­rin yol­lar­da hep Kürt aşi­ret­le­ri ta­ra­fın­dan sal­dı­rı­ya uğ­ra­dı­ğın­dan söz edi­lir. Bu ko­nu­da sa­yı­sız tel­graf, bil­gi ve not var­dır. Sa­la­hi R.Son­ye­l’­in Giz­li Bel­ge­ler­de Os­man­lı Dev­le­ti­’nin Son Dö­ne­mi ve Tür­ki­ye­’yi böl­me ça­ba­la­rı isim­li ki­ta­bı bu tip ya­zış­ma­lar­la do­lu­dur. Söz ge­li­mi Clay­ton, Trot­te­r’­e gön­der­di­ği me­saj­da şun­la­rı söy­lü­yor: “Kürt­ler­den çok sı­kın­tı çe­ken Ga­vaz, Nur­duz, Şat­tak ve öte­ki Er­me­ni­ler­den  acil yar­dım di­lek­le­ri alı­yo­rum (s,72)” Yi­ne me­se­la Er­me­ni yan­lı­sı­ Lord Bryce Lord­lar ka­ma­ra­sın­da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da şun­la­rı söy­le­miş­tir: “Kürt­ler bu olay­lar­da baş­lı­ca ro­lü oy­na­mış­lar­dır.” Ör­nek­le­ri ço­ğalt­mak müm­kün­dür. Mak­sa­dım er­me­ni me­se­le­si­ni bir Kürt Türk me­se­le­si ha­li­ne ge­tir­mek de­ğil. An­cak Çu­ku­ro­va­dan teh­ci­re gi­den­ler­den bir ki­şi­nin bi­le bur­nu ka­na­maz­ken Do­ğu­dan ge­len­le­rin kat­li­am­la­ra ma­ruz kal­ma­sı Ba­tı­’da Kürt­le­rin sal­dı­rı­sı ola­rak ni­te­len­di­ril­miş­tir. İş­te Mev­la­na­za­de Rı­fat ve ça­ğı­mız­da­ki uzan­tı­la­rı Türk­ler soy­kı­rım yap­tı der­ler­ken ile­ri­de Kürt­le­re fa­tu­ra edil­me ih­ti­ma­li bü­yük olan böy­le bir ola­yın so­rum­lu­lu­ğun­dan kur­tul­mak is­ti­yor­lar. Mev­la­na­za­de­’nin teh­cir ka­ra­rı alı­nan top­lan­tı­da ben de var­dım de­di­ği ta­rih­te İs­tan­bu­l’­da de­ğil sür­gün­de ol­du­ğu do­la­yı­sıy­la ya­lan söy­le­di­ği da­ha son­ra bel­ge­ler­le is­pat­lan­mış­tır.

As­lın­da ne Türk’ün ne kür­dün ne de bu Coğ­raf­ya­da ya­şa­yan her­han­gi bir top­lu­lu­ğun ka­rış­tı­ğı bir soy­kı­rım yok­tur. Os­man­lı­’nın Bal­kan­lar­da ye­nil­me­si, par­ça­lan­ma­sı Er­me­ni­le­ri ce­sa­ret­len­dir­miş, et­nik 

te­miz­lik yap­mak böl­ge­de ço­ğun­lu­ğu ele ge­çir­mek için sal­dır­gan­laş­tır­mış­tır. Çev­re köy­ler ba­sıl­mış, Müs­lü­man­lar er­me­ni çe­te­le­ri ta­ra­fın­dan  kat­li­ama uğ­ra­mış­tır. Kürt ve­ya Türk aşi­ret­le­rin gös­ter­di­ği tep­ki­ler ya­şa­nan  acı tra­je­di­le­rin bir so­nu­cu­dur. Olan soy­kı­rım de­ğil kar­şı­lık­lı mu­ka­te­le­dir.

Bu­ra­da bir gün Er­me­ni ile el ele bir gün Rum­la bir baş­ka gün Yu­nan­la el ele olan HDP’­ye de ba­zı ha­tır­lat­ma­lar­da bu­lun­mak­ta fay­da gö­rü­yo­rum. Ken­di ül­ke­si­ne ken­di mil­le­ti­ne iha­net eden if­lah ol­maz. HDP-Er­me­ni­ci be­ra­ber­li­ği­nin ta­ri­hi sey­ri­ne ışık tut­mak için sa­de­ce bir ör­nek ver­mek­le ye­ti­ne­ce­ğim: 1935 yı­lın­da Eri­va­n’­da top­la­nan Kür­do­lo­ji kon­gre­sin­de alı­nan ka­rar­lar bu­gün ki iş bir­li­ği­ni açık­lar ma­hi­yet­te­dir. Alı­nan ka­rar­lar; “Kür­dü Türk Kül­tü­rü­nün te­si­rin­den kur­tar­mak, ay­rı bir Kürt Ta­ri­hi yaz­mak, Kürt­ler­le Ye­zi­di­le­rin, Er­me­ni­le­rin ara­sın­da Ir­ki mü­na­se­bet kur­mak, bir Kür­dis­tan ha­ri­ta­sı yap­mak, Kürt­çe­de­ki Leh­çe­le­ri bir­leş­ti­rip tek bir dil vü­cu­da ge­tir­mek, gra­mer ve lü­gat ha­zır­la­mak, al­fa­be­yi tes­pit et­mek..” (Kay­nak Ta­rih­te Türk­ler ve Kürt­ler Sem­poz­yu­mu C,2,s,72) De­mir­taş ha­la Eri­va­n’­ın çiz­di­ği yol­da yü­rü­yor ben ina­nı­yo­rum ki Kürt­ler bu kir­li yol­dan git­me­ye­cek­le­r…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Selçuk Özdağ Arşivi